Bataty z fasolą i pomidorami
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- bataty
- 4 sztuki
- czosnek
- 2 ząbki, obrane i zmiażdżone
- oliwa
- 2 łyżki
- mielony kmin
- 1/4 łyżeczki
- mielony cynamon
- 1/8 łyżeczki
- fasola czarne oczko, odsączona i przepłukana
- 1 puszka (400 g)
- woda
- 100 ml
- sól
- pieprz
- dodatki:
- pomidorki koktajlowe, grubo posiekane
- 100 g
- oliwa
- 1,5 łyżki
- drobno posiekana natka pietruszki
- 2,5 g
- liście świeżej mięty, pokrojone na cienkie paski
- 2,5 g
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- sól morska w płatkach
- sos tahini
- oliwa
- zielony sos cytrynowy
- sos tahini:
- tahini
- 150 g
- zimna woda
- 120 ml
- sok z cytryny
- 3 łyżki
- czosnek
- 1 ząbek, obrany i zmiażdżony
- sól
- zielony sos cytrynowy
- drobno posiekana natka pietruszki
- 10 g
- drobno posiekane zielone chili
- 1 sztuka
- sok z cytryny
- 75 ml
- biały ocet winny
- 2 łyżki
- czosnek
- 2 ząbki, obrane i zmiażdżone
- sól






