Kukbuk
Kukbuk

Bataty z fasolą i pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
bataty
4 sztuki
czosnek
2 ząbki, obrane i zmiażdżone
oliwa
2 łyżki
mielony kmin
1/4 łyżeczki
mielony cynamon
1/8 łyżeczki
fasola czarne oczko, odsączona i przepłukana
1 puszka (400 g)
woda
100 ml
sól
pieprz
dodatki:
pomidorki koktajlowe, grubo posiekane
100 g
oliwa
1,5 łyżki
drobno posiekana natka pietruszki
2,5 g
liście świeżej mięty, pokrojone na cienkie paski
2,5 g
sok z cytryny
1 łyżka
sól morska w płatkach
sos tahini
oliwa
zielony sos cytrynowy
sos tahini:
tahini
150 g
zimna woda
120 ml
sok z cytryny
3 łyżki
czosnek
1 ząbek, obrany i zmiażdżony
sól
zielony sos cytrynowy
drobno posiekana natka pietruszki
10 g
drobno posiekane zielone chili
1 sztuka
sok z cytryny
75 ml
biały ocet winny
2 łyżki
czosnek
2 ząbki, obrane i zmiażdżone
sól

Przepis: Sami Tamimi


Zdjęcie: Ola O. Smith i Issy Croker

Krok 1

Przygotowujemy sos tahini. W małej misce umieszczamy tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek i 1/3 łyżeczki soli. Mieszamy łyżką lub małą trzepaczką, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, lejąca się masa. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoiku. Sos wytrzyma w lodówce do tygodnia.

Krok 2

Robimy zielony sos cytrynowy. W miseczce umieszczamy natkę, chili, sok z cytryny, ocet, czosnek i 1/3 łyżeczki soli. Dobrze mieszamy i od razu podajemy.

Krok 3

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200°C. Bataty szorujemy szczotką, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Umieszczamy przekrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut. Usuwamy folię i pieczemy jeszcze 30–40 minut (zależnie od wielkości batatów), do miękkości.

Krok 4

W tym czasie do średniego rondla wkładamy czosnek i wlewamy oliwę. Podgrzewawamy 2 minuty na niezbyt dużym ogniu, aż czosnek zmięknie, ale jeszcze się nie zrumieni. Wsypujemy przyprawy i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy fasolę, wodę, ¼ łyżeczki soli i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Delikatnie mieszamy, gotujemy około 20 minut, aż część płynu odparuje. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy część fasoli, by zagęścić sos. Odstawiamy na bok.

Krok 5

Do małej miski wrzucamy pomidory. Dodajemy oliwę, posiekaną zieleninę, sok z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy na bok. Wyjmujemy upieczone bataty z piekarnika, odwracamy płaską stroną do góry i oprószamy solą morską w płatkach.

Krok 6

Na wierzch każdej połówki dajemy dwie łyżki fasoli, łyżkę sosu tahini, trochę pomidorów i zielonego sosu cytrynowego. Posypujemy porwaną natką i miętą. Oprószamy solą morską w płatkach, skrop oliwą i od razu podajemy.

Przepis pochodzi z książki Samiego Tamimi "Wegetariańska Palestyna. Smaki z mojego ogrodu", wyd. Filo.

Sprawdź też:

Koszyk