Kukbuk
Kukbuk

Grillowane bataty ze świeżymi ziołami i z oliwą czosnek & chili

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
batat
2 sztuki
oliwa Monini Czosnek & Chili
30 ml
sól i pieprz
do smaku
sos:
jogurt grecki
150 g
czosnek
1 ząbek
sok z cytryny
2 łyżki
sól i pieprz
do smaku
sałatka:
koperek
30 g
natka pietruszki
20 g
szczypiorek
20 g
oliwa Monini Czosnek & Chili
40 ml
sól i pieprz
do smaku

Przepis i zdjęcie: Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

 Bataty dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż na 4-6 części. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. 

Krok 2

Przygotowujemy sos. Jogurt przekładamy do miseczki. Na drobnej tarce ścieramy czosnek. Dodajemy go do jogurtu, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Koperek i natkę pietruszki rwiemy na nieregularne kawałki, szczypiorek siekamy. Zioła polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy.

Krok 4

Bataty układamy na półmisku, polewamy sosem. Na wierzch nakładamy sałatkę ziołową.

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk