Kukbuk
Kukbuk
Barszcz czerwony z ravioli z kozim serem, Winiary, przepis Tomek Zielke

Barszcz czerwony z ravioli z kozim serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 MIN + 30 MIN CHŁODZENIA CIASTA
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
CIASTO:
mąka pszenna
400 g + do podsypania
jajko "zerówka"
2 sztuki
żółtko jajka "zerówki"
4 sztuki
woda
2 łyżki
FARSZ:
ziemniaki
400 g
sól
do gotowania i do smaku
cebula
1 duża sztuka
olej roślinny
3 łyżki + do smarowania
kremowy kozi serek
300 g
masło
1 łyżka
mielony czarny pieprz
do smaku
BARSZCZ:
Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
2 opakowania

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mąkę mieszamy z jajkiem, żółtkami, odrobiną wody. Dobrze wyrabiamy – około 5 minut. Nie przejmujemy się, jeśli będzie wydawało się zbyt suche. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 20-30 minut.

krok 2

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę i rozkładamy na płaskiej powierzchni, by mogły swobodnie parować. Cebulę drobno kroimy, smażymy do miękkości na oleju, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Mieszamy ostudzone ziemniaki, cebulę, kozi serek, masło, doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu i w razie potrzeby solą. Farsz odkładamy do lodówki i chłodzimy.

krok 3

Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, jak tylko potrafimy (najlepiej za pomocą maszynki do makaronu), w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wykrawamy niewielkie krążki, o średnicy mniej więcej 3 centymetrów, i układamy je w pary. Na jeden nakładamy łyżeczkę farszu, zwilżamy brzeg odrobiną wody, przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy – staramy się usunąć z wnętrza powietrze oraz nadać ravioli wygląd latających spodków. 

krok 4

Ravioli obgotowujemy przez 60 sekund w osolonym wrzątku, po czym hartujemy w lodowatej wodzie. Ravioli smarujemy olejem, żeby się nie posklejały, i przechowujemy do momentu podania w lodówce.

krok 5

Barszcz przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ravioli odgrzewamy przez 45 sekund w gorącej wodzie i podajemy z barszczem.

Logo WINIARY

Przepis powstał we współpracy z WINIARY

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk