Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Plakat ginu Bombay Sapphire (fot. materiały prasowe)

Wyjdź poza ramy. Stir Creativity

Gin & Tonic to klasyka gatunku, ale ten tradycyjny koktajl kryje w sobie ogromny kreatywny potencjał – może być idealną bazą wiosennych eksperymentów. Zachęcamy więc, by wyjść poza ramy i odkryć zupełnie nowy wymiar smaku.

Tekst: Maja Wójcik

Ilustracje: Ola Szatkowska


Zdjęcia: Rafał Meszka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

Wiosna, przyroda budzi się do życia, a my otwieramy się na niecodzienne doświadczenia – nowe smaki, nieoczywiste połączenia i kreatywne pomysły kulinarne, także te w wydaniu barowym. Wśród licznych sposobów na celebrację wiosny szukamy również tych lekkich i przyjemnych – tym razem toast za pomyślny nowy sezon wznosimy, sięgając po gin.

Mimo że gin zwykle pija się w klasycznym połączeniu z tonikiem, ten posiadający ogromny potencjał trunek aż się prosi o dodanie innych smaków do słynnego duetu. Zwłaszcza jeśli mówimy o tak oryginalnym ginie, jakim jest Bombay Sapphire – z idealnie zbalansowanymi nutami jałowca, lukrecji, migdałów, skórki cytryny i kory cynamonowej, które można zestawić niemal ze wszystkim. W wersji wiosennej w doskonały duet zgra się z nim na przykład świeży rabarbar, koperek, bez, agrest, a nawet zielona herbata. Bombay Sapphire inspiruje do kreatywności i może być bazą różnorodnych koktajli. Przed wami oryginalne propozycje z tym wyśmienitym ginem w roli głównej – sprawią, że początek wiosny będzie prawdziwie zaskakujący.

Ilustracja wiosennego koktailu na bazie ginu, rabarbaru i kopru

Bombay Prime

Niektóre składniki nieodłącznie kojarzą się z wiosną. Tak jak rabarbar, który jest wdzięcznym dodatkiem do sezonowych ciast czy kompotów. Warto jednak wyjść poza schematy i dostrzec w nim kreatywny potencjał – rabarbar dodany do koktajlu na bazie ginu z tonikiem wprowadzi do klasyki gatunku oddech i nutę wiosennej świeżości.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik ok. 100 ml
  • koperek do podania
  • rabarbar do podania

krok 1 

Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2

Przechylamy kieliszek i uzupełniamy go tonikiem. Dodajemy koperek i dekorujemy rabarbarem. Delikatnie mieszamy.

ilustracja wiosennego koktailu na bazie ginu, rozmarynu i pędów sosny

Forest Bombay

Jak sprawić, aby Bombay Sapphire smakował ziołowym orzeźwieniem? Do zawartych w nim nut jałowca, kolendry, lukrecji, korzenia irysa, pieprzu czy arcydzięgla doskonale pasują intensywnie orzeźwiający, wzmacniający syrop z pędów sosny i gałązka świeżego rozmarynu. Ten koktajl jest jak najprzyjemniejsza wycieczka do lasu przy pierwszych promieniach słońca.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire 40 ml
  • syrop z pędów sosny 10-20 ml (według upodobania)
  • tonik ok. 100 ml
  • skórka z cytryny do podania
  • świeży rozmaryn 1 gałązka

krok 1 

Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2 

Dodajemy syrop z pędów sosny, przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy go tonikiem. Wkładamy skórkę z cytryny, gałązkę rozmarynu i delikatnie mieszamy.

TIP

Dla zintensyfikowania efektu można minimalnie podpalić rozmaryn – dzięki temu odda dużo aromatu.

ilustracja wiosennego koktajlu z ginem, tymiankiem i kwiatami bzu

Flower Power

Gin z tonikiem i syropem z kwiatów dzikiego czarnego bzu zaskoczy was niespotykanym zestawem smaków. Do harmonijnej ziołowo-cytrusowej podstawy dochodzi bowiem ponad 70 związków aromatycznych ukrytych w czarnym bzie. Jeśli dodać do tego skórkę z limonki i gałązkę tymianku cytrynowego, powstanie idealny koktajl na nowe, wiosenne otwarcie.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire 40 ml
  • syrop z kwiatów dzikiego czarnego bzu 20 ml
  • tonik 100 ml
  • tymianek cytrynowy 1 gałązka
  • skórka z limonki do podania

krok 1 

Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2 

Dodajemy syrop z kwiatów bzu, przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dodajemy tymianek cytrynowy i dekorujemy skórką z limonki. Delikatnie mieszamy.

Ilustracja wiosennego koktailu z ginem, agrestem i miętą

Gin & Tea

Zielona herbata słynie z właściwości orzeźwiających – dlatego idealnie sprawdzi się jako składnik wiosennych koktajli. W domu z łatwością zainfuzujecie nią gin, który w połączeniu z agrestem i miętą będzie smakował jak pierwszy dzień wiosny. Gin & Tea wychodzi poza ramy klasycznego, znanego na całym świecie G&T, oferując zupełnie nowy wymiar smaku.

Czas przygotowania: 5 minut + infuzowanie

Składniki:

Gin infuzowany:

  • zielona herbata 1 łyżeczka
  • Bombay Sapphire 500 ml

Koktajl:

  • lód kilka kostek
  • Bombay Sapphire infuzowany 40 ml
  • tonik ok. 100 ml
  • agrest do podania
  • mięta 1 gałązka

krok 1 

Zaczynamy od infuzowania ginu. Do słoika wsypujemy ulubioną zieloną herbatę (możemy użyć takiej z dodatkiem owoców, na przykład z ananasem). Wlewamy gin Bombay Sapphire i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Następnie przecedzamy przez sitko lub filtr do kawy.

krok 2 

Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy infuzowanym zieloną herbatą ginem.

krok 3 

Przechylamy kieliszek i uzupełniamy go tonikiem. Koktajl dekorujemy agrestem i miętą. Delikatnie mieszamy. 

Ilustracja wiosennego koktajlu z ginem, bazylią i sokiem z cytryn

Green Gin

Pierwsze wiosenne promienie słońca potrafią osłodzić czas po nawet najmroźniejszej zimie. Podobnie jak ten koktajl na bazie ginu z domowym syropem cukrowym, nutą kwaskowej cytryny i orzeźwiającą bazylią – połączenie, które obudzi najlepsze wakacyjne wspomnienia.

Czas przygotowania: 5 minut + gotowanie syropu

Składniki:

Syrop cukrowy:

  • woda 500 ml
  • cukier 1 kg 

Koktajl:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • syrop cukrowy 10 ml
  • sok z cytryny 20 ml
  • tonik ok. 100 ml
  • bazylia 8-10 listków
  • lód kilka kostek

krok 1 

Zaczynamy od przygotowania syropu cukrowego. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wrzucamy cukier i mieszamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Studzimy.

krok 2 

Wszystkie składniki koktajlu, poza tonikiem, umieszczamy w shakerze – jeśli nie mamy shakera możemy użyć słoika. Energicznie mieszamy.

krok 3 

Koktajl przelewamy przez sitko do szklanki, by nie zostały w nim kawałki ziół. Uzupełniamy tonikiem i dekorujemy bazylią.

TIP

Syrop cukrowy można przechowywać w lodówce.

Ilustracja wiosennego koktajlu na bazie ginu, naparu z herbaty sakura i syropu z rabarbaru

Spring Sour

Ten koktajl to najprawdziwsza zapowiedź wiosny. Gin z dodatkiem orzeźwiającej, aromatycznej herbaty sakura z nutą owoców wiśni, puszystym białkiem i słodko-cierpkim syropem z rabarbaru sprawi, że umiarkowana temperatura pierwszego wiosennego powietrza będzie rosnąć z każdą minutą.

Czas przygotowania: 5 minut + gotowanie syropu

Składniki:

Syrop z rabarbaru:

  • rabarbar 1 kg
  • cukier 600 g
  • ciepła woda 200 ml
  • kwasek cytrynowy 2 łyżeczki 

Koktajl:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • syrop z rabarbaru 20 ml
  • napar z herbaty sakura 40 ml
  • białko z 1 jajka
  • woda gazowana do uzupełnienia
  • lód kilka kostek

krok 1 

Zaczynamy od przygotowania syropu z rabarbaru. Do słoika wrzucamy pokrojony w kostkę rabarbar i zasypujemy go cukrem. Odstawiamy na 24 godziny. Wlewamy ciepłą wodę i odcedzamy. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy.

krok 2 

Wszystkie składniki koktajlu, poza wodą gazowaną i lodem, wlewamy do shakera lub słoika. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy lód i ponownie mieszamy.

krok 3 

Koktajl przecedzamy do szklanki wypełnionej lodem, uzupełniamy wodą gazowaną i delikatnie mieszamy.

TIP

Syrop z rabarbaru można przechowywać w lodówce.

Koktajl z ginem Bombay Sapphire (fot. materiały prasowe)

Szafir 

Nic nie pasuje lepiej do ginu w szafirowej butelce niż… niebieska herbata. Taki efekt kolorystyczny uzyskamy dzięki klitorii, która przyciąga nie tylko niesamowitym kształtem swoich kwiatów, ale przede wszystkim zdolnością do zmiany koloru napoju, do którego jest dodana. Szafirowy koktajl na bazie ginu i herbaty jest pozycją obowiązkową dla tych, którzy na wiosnę szukają nowych wrażeń i chcą zaskoczyć znajomych świeżym spojrzeniem na miksologię.

Czas przygotowania: 5 minut + infuzowanie

Składniki:

Gin infuzowany:

  • herbata z klitorii 1 łyżeczka
  • Bombay Sapphire 300 mililitrów

Koktajl:

  • lód kilka kostek
  • tonik ok. 120 ml
  • borówki kilka sztuk
  • Bombay Sapphire infuzowany 40 ml

krok 1 

Zaczynamy od infuzowania ginu. Do słoika wsypujemy herbatę z klitorii. Wlewamy gin Bombay Sapphire i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Następnie przecedzamy przez sitko lub filtr do kawy.

krok 2 

Szklankę wypełniamy lodem, wlewamy tonik i dodajemy borówki. Uzupełniamy szafirowym infuzowanym ginem i… patrzymy na to, co się za chwilę wydarzy! Na koniec delikatnie mieszamy.

Przeczytaj także

Przeczytaj także:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk