Sezon na codzienne wycieczki na bazarki uważamy za otwarty! Wiosna hojnie obdarza nas swoimi dobrami, a my czerpiemy z nich pełnymi garściami. Chrupiemy rzodkiewki, obficie posypujemy potrawy dymką i bez umiaru zajadamy się sałatami. Oto bohaterowie naszych wiosennych talerzy.
Wiosenne sezonówki
Ekspansja zieleni trwa! Na stołach na dobre rozgościły się wiosenne warzywa – poznajcie te, które o tej porze roku smakują najlepiej.
Tekst: Magda Malicka
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska, Michał Niemojewski
Ogórek
Wśród najbliższych krewnych ma dynię i melona, a w rodowodzie tysiące lat przysługiwania się człowiekowi, od Indii po Afrykę Południową. Wszyscy jedzą ogórki, ale nie wszyscy wiedzą, że to odświeżające warzywo dobrze robi także cerze.
Rabarbar
Cierpkie, pąsowe łodygi zanurzane w cukrze to wspomnienie lata, które w dzieciństwie wydawało się trwać w nieskończoność. Czy wpadnie w kompot, czy do ciasta – rabarbar to zwiastun długich, słodkich dni.
Szpinak
Popeye nie kłamał – szpinak naprawdę buduje krzepę, a to niejedyna jego zaleta. Pora pożegnać traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa za pomocą aromatycznego oręża – czosnku, gałki muszkatołowej czy charakternego sera.
Sałata
Zasługuje na więcej niż tylko dressing. Drobna, pierzasta czy chrupiąca, mięsista – potraktowana z odpowiednią czułością, każda sałata może zawrócić w głowie.
Rzodkiewka
Pękata i różowa, wygląda na uroczą. Ale nie dajcie się zwieść pozorom. Rzodkiewka to twarda sztuka, charakter ma ostry i zdecydowany.
Dymka
Młodziutka i łagodna cebulka. Jej polska nazwa pochodzi od dawnego zwyczaju zadymiania cebuli, co miało zniechęcić roślinę do kwitnięcia. Włożona do szklanki z wodą, będzie odrastać niemal bez końca – warto więc sprawdzić, do czego można ją wykorzystać.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?