Sezon na codzienne wycieczki na bazarki uważamy za otwarty! Wiosna hojnie obdarza nas swoimi dobrami, a my czerpiemy z nich pełnymi garściami. Chrupiemy rzodkiewki, obficie posypujemy potrawy dymką i bez umiaru zajadamy się sałatami. Oto bohaterowie naszych wiosennych talerzy.

Wiosenne sezonówki
Ekspansja zieleni trwa! Na stołach na dobre rozgościły się wiosenne warzywa – poznajcie te, które o tej porze roku smakują najlepiej.
Tekst: Magda Malicka
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska, Michał Niemojewski

Ogórek
Wśród najbliższych krewnych ma dynię i melona, a w rodowodzie tysiące lat przysługiwania się człowiekowi, od Indii po Afrykę Południową. Wszyscy jedzą ogórki, ale nie wszyscy wiedzą, że to odświeżające warzywo dobrze robi także cerze.

Talerzyk: August / Porcelanowa.com
Rabarbar
Cierpkie, pąsowe łodygi zanurzane w cukrze to wspomnienie lata, które w dzieciństwie wydawało się trwać w nieskończoność. Czy wpadnie w kompot, czy do ciasta – rabarbar to zwiastun długich, słodkich dni.

Talerzyk: MESS Åoomi / sklep Porcelanowa.com
Szpinak
Popeye nie kłamał – szpinak naprawdę buduje krzepę, a to niejedyna jego zaleta. Pora pożegnać traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa za pomocą aromatycznego oręża – czosnku, gałki muszkatołowej czy charakternego sera.

Sałata
Zasługuje na więcej niż tylko dressing. Drobna, pierzasta czy chrupiąca, mięsista – potraktowana z odpowiednią czułością, każda sałata może zawrócić w głowie.

Talerzyk: August / Porcelanowa.com
Rzodkiewka
Pękata i różowa, wygląda na uroczą. Ale nie dajcie się zwieść pozorom. Rzodkiewka to twarda sztuka, charakter ma ostry i zdecydowany.

Dymka
Młodziutka i łagodna cebulka. Jej polska nazwa pochodzi od dawnego zwyczaju zadymiania cebuli, co miało zniechęcić roślinę do kwitnięcia. Włożona do szklanki z wodą, będzie odrastać niemal bez końca – warto więc sprawdzić, do czego można ją wykorzystać.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?