Pielęgnowanie relacji, degustowanie, otwieranie się na nowe doświadczenia, nieskrępowana wymiana myśli i wielka radość z współdzielenia. To wszystko wśród unoszących się dookoła aromatów i w towarzystwie znakomitych trunków. Sztukę wspólnego ucztowania mamy właściwie we krwi, ale pomysłów na wydobycie z tych momentów najlepszych smaków nigdy za wiele. W stworzeniu najlepszych połączeń przepisów kulinarnych i barmańskich pomysłów pomoże wam najnowsza książka Patryka Mitręgi „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi”. Ten gwarantujący niecodzienne doznania e-book dostarczy wam koktajlowo-kulinarnych inspiracji, pomoże zaplanować eskapadę w nieznane rejony waszych możliwości i z pewnością otworzy zupełnie nowy rozdział w życiu towarzyskim.
Wieczór pod znakiem Pornstar Martini
Jeśli wydawało wam się, że nie mamy w Polsce wspaniałej i bezwstydnej kultury jedzenia, byliście w błędzie. Tradycja smakowania życia to przecież biesiadowanie w najczystszej postaci.
Tekst: redakcja
Przygotowanie koktajli: Patryk Mitręga
Przygotowanie potraw: Mateusz Korkosz
Zdjęcia: Bartosz Piasecki
Stylizacja: Dorota Bielecka
Produkcja: Angela Mitręga
Wieczorna przekąska: sałatka z polędwicą
W sobotni wieczór dobrze zadbać o to, żeby przekąska zaserwowana do koktajlu była treściwa, ale niezbyt ciężka. Idealnie sprawdzi się tu połączenie lekkiej sałatki, domowego pesto z suszonych na słońcu pomidorów i chudej polędwicy wołowej, która poza dostarczeniem witamin i białka poprawi także nastrój. Zwłaszcza w połączeniu z ulubionym koktajlem.
Czas przygotowania: 15 minut
Pesto:
- nerkowce 100 g
- suszone pomidory 300 g
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- parmezan 100 g
Sałatka:
- rukola 400 g
- kolorowe pomidorki koktajlowe 500 g
- polędwica wołowa 600 g
- parmezan 150 g
krok 1
Nerkowce prażymy w piekarniku na złocisty kolor. Dodajemy suszone pomidory wraz z olejem, który jest w słoiku, i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy – stopniowo dodajemy parmezan.
krok 2
Myjemy rukolę, pomidorki kroimy na pół. W misce mieszamy rukolę z pesto, wykładamy na talerze i ozdabiamy pomidorkami.
krok 3
Polędwicę oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej około 5 sekund z każdej strony. Polędwicę układamy na sałacie. Dekorujemy wiórkami z parmezanu.
Sparuj z: Pornstar Martini
Trudno o większą gwiazdę sobotniego wieczoru. Mocny pomarańczowy kolor, intensywny smak, oryginalny sposób serwowania i przyciągająca uwagę nazwa zagwarantowały temu drinkowi sukces. Nie bez znaczenia jest też to, że przygotowanie Pornstar Martini wcale nie jest skomplikowane. Idealne na miły wieczór z przyjaciółmi!
Czas przygotowania: 3 minuty
Składniki:
- wódka 60 ml
- sok z limonki 20 ml
- syrop waniliowy10 ml
- marakuja 1 sztuka
- prosecco 20 ml
krok 1
W shakerze umieszczamy wszystkie składniki poza prosecco. Energicznie mieszamy około 20 sekund i przecedzamy do koktajlówki. Podajemy z niewielkim kieliszkiem prosecco, które wlewamy według uznania.
Więcej przepisów na doskonałe połączenia koktajli i potraw znajdziecie w e-booku autorstwa Patryka Mitręgi „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi”.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?