Próba degustacji wina w stanie nieważkości, na pokładzie statku kosmicznego mogłaby stać się kanwą wcale zabawnej sceny filmowej. Naukowcy postanowili jednak ułatwić życie astronautom. – Wino jest częścią naszej kultury, kojarzy się ze specjalnymi okazjami. Ma poprawić samopoczucie astronautów i stanowić ich łącznik z Ziemią – twierdzi doktor Elena Luciani z Campus Bio-Medico Uniwersytetu Rzymskiego. Naukowczyni wzięła udział w sympozjum Przy stole w kosmosie: produkcja i konserwacja żywności zorganizowanym w dniach 20-21 marca br. w siedzibie Włoskiej Agencji Kosmicznej w Rzymie. W trakcie sesji omawiano nowe technologie i sposoby dostarczania pożywnej i smacznej żywności na stacje kosmiczne, a także kwestie ich konsumpcji.
AI wspiera czy zastępuje człowieka? Eksperci wskazali, jaka przyszłość czeka polską branżę food
Drukowanie steka z doskonale wyczuwalnymi włóknami wołowiny w każdej polskiej kuchni, roboty dowożące jedzenie standardem w rodzimych restauracjach i drony dostarczające nie tylko jedzenie, ale też książki czy pranie wprost do naszych drzwi. Czy taka przyszłość czeka branżę food w najbliższych latach? Sprawdź, co o rozwoju AI i nowych technologiach powiedzieli eksperci podczas minionego spotkania Food Working!