Kukbuk
Kukbuk
Świąteczny karp. Karp w tempurze. Romulada z selera i sos tatarski. PRZEPIS. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Karp w tempurze z remuladą z selera i sosem tatarskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
remulada:
seler
1 sztuka (ok. 800 g)
jabłko Granny Smith
1 sztuka
żółtko jajka „zerówki”
2 sztuki
ocet z białego wina
2 łyżeczki
musztarda diżońska ziarnista
1 łyżka
olej rzepakowy
200 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sok z cytryny
z 1 sztuki
rodzynki
50 g
ciasto na tempurę:
mąka ryżowa
150 g
mąka pszenna
150 g
sól
15 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
bardzo zimna woda
do ustalenia konsystencji
sos tatarski:
szalotka
1 sztuka
małe kapary
2 łyżki
kiszony ogórek
1 sztuka
majonez
150 ml
musztarda diżońska
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
ryba:
filety z karpia (bez skóry i ości)
250 g
sól
do smaku
mąka ryżowa
do obtoczenia
olej rzepakowy
400 ml
cytryna
do podania

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Seler i jabłko obieramy, kroimy w cienkie słupki. Łączymy w misce. W osobnej miseczce ucieramy żółtko z octem i musztardą. Dodajemy olej po kropelce, ciągle mieszając, aż uzyskamy gęsty majonez. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy rodzynki. Mieszamy z selerem i jabłkiem. Przykrywamy i schładzamy przez kilka minut przed podaniem.

krok 2

Mieszamy wszystkie składniki tempury w blenderze. Wody wlewamy tyle, by uzyskać konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego, tylko znacznie gęstszą.

krok 3

Szalotkę, kapary i ogórek kroimy w drobną kostkę. Łączymy z majonezem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę. 

krok 4

Rybę kroimy na kawałki, na przykład każdy filet na 3 części. Solimy i obtaczamy w mące ryżowej. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej do 180 stopni (przyda się termometr gastronomiczny). Zanurzamy rybę w tempurze i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor – około 4 minut. Odsączamy na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z remuladą selerową, sosem tatarskim i plasterkiem cytryny.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Ten przepis powstał na Farmie Bii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk