Karp w tempurze z remuladą z selera i sosem tatarskim
czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- remulada:
- seler
- 1 sztuka (ok. 800 g)
- jabłko Granny Smith
- 1 sztuka
- żółtko jajka „zerówki”
- 2 sztuki
- ocet z białego wina
- 2 łyżeczki
- musztarda diżońska ziarnista
- 1 łyżka
- olej rzepakowy
- 200 ml
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- sok z cytryny
- z 1 sztuki
- rodzynki
- 50 g
- ciasto na tempurę:
- mąka ryżowa
- 150 g
- mąka pszenna
- 150 g
- sól
- 15 g
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- bardzo zimna woda
- do ustalenia konsystencji
- sos tatarski:
- szalotka
- 1 sztuka
- małe kapary
- 2 łyżki
- kiszony ogórek
- 1 sztuka
- majonez
- 150 ml
- musztarda diżońska
- 1 łyżka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- ryba:
- filety z karpia (bez skóry i ości)
- 250 g
- sól
- do smaku
- mąka ryżowa
- do obtoczenia
- olej rzepakowy
- 400 ml
- cytryna
- do podania