Rodzinne przepisy mają to do siebie, że od pokoleń nikt ich nie zmienia. I dobrze, bo to nasze korzenie. Ale od czego mamy kucharzy z fantazją? Świąteczny stół na Farmie Bii łączy tradycję z naszą nową miłością do azjatyckich smaków. Sos rybny w barszczu czerwonym, grzyby shitake, kaczka z anyżem i krokiety obtoczone w panko. A to się babcia ucieszy!
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Przepisy i wykonanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii
Stylizacja: Magdalena Olszewska
Barszcz czerwony z pierożkami dim sum >>
Azjatyckie pierożki zastąpią nasze tradycyjne uszka. Liście kaffiru zamiast liści laurowych, sos rybny w miejsce maggi, trawa cytrynowa, a nie ziele angielskie. Poza tym reszta się zgadza. To nadal barszcz czerwony, tylko wyswatany z Azją.
Krokiety faszerowane kaczką z sosem żurawinowym >>
Gęsiego tłuszczu z pieczenia kaczych udek możemy użyć kilkukrotnie. Wystarczy go przecedzić przez drobne sitko. Pamiętajmy tylko, że po każdym kolejnym użyciu staje się bardziej słony i aromatyczny. Ciasto na naleśniki można zrobić ze zwykłej mąki albo wymieszać pszenną pół na pół z gryczaną lub migdałową. Krokiety na bazie takiej mieszanki będą miały lekko orzechowy smak.
Karp w tempurze z remuladą z selera i sosem tatarskim >>
Pamiętajmy, że im zimniejsze będzie ciasto na tempurę, tym bardziej chrupiącą skórkę będą miały kawałki ryby po usmażeniu. Dlatego do tempury dobrze jest dodać kilka kostek lodu lub wstawić miseczkę z ciastem do większej miski z lodem. Albo po prostu przed smażeniem porządnie schłodzić w lodówce. A jeśli sos na bazie żółtka i oleju do selera i jabłka wydaje się zbyt ciężki, można z niego zrezygnować, za to seler wymieszać z solą, cukrem oraz octem jabłkowym i na chwilę odstawić, żeby puścił sok.
Śledzie korzenne z jabłkami >>
Zamiast trzeć jabłko do śledzia na grubej tarce, skorzystajmy z mandoliny. Cieniutkie jak papier krążki jabłka przed podaniem można schłodzić w miseczce z lodem. Będą przyjemnie soczyste i orzeźwiające.
Chcesz nauczyć się gotować jak najlepsi szefowie kuchni i odprężyć się w saunie z widokiem na las brzozowy? Odwiedź Farmę Bii! To właśnie na niej powstały prezentowane powyżej przepisy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?