Krótki majowy urlop to doskonała okazja do spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Znacznie ważniejsze bowiem od tego, gdzie spędzimy pierwsze dni maja, będzie to, z kim je spędzimy. Trudno też wyobrazić sobie majówkę bez pysznego jedzenia – już teraz się więc zastanawiamy, jakie przekąski i napoje możemy na nią przygotować.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Smaki majówki
Nadchodzi długi weekend, a wraz z nim – spotkania z przyjaciółmi, ogrodowe koktajle i biwaki w lesie. Podpowiadamy, jakie przekąski przygotować na majówkę i czym je popić!
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: Elevate / unsplash.com
Majówkowe menu zależy oczywiście nie tylko od indywidualnych preferencji, ale także od miejsca, pogody i zaplanowanych atrakcji. Oprócz kompozycji smaków liczy się przecież i wygoda. Jedno jest do przewidzenia – z pewnością znajdzie się wśród nas ktoś, kto zamiast na zabawę z klasycznym piwem zdecyduje się na majówkę bez alkoholu, co oczywiście w żaden sposób nie wyklucza się z kulinarnymi eksploracjami! Oto kilka pomysłów na wiosenne połączenia ze smakowymi piwami bezalkoholowymi – warto je wypróbować podczas majówki.
W domu
Z majówką jest trochę jak z sylwestrem – spędzana w domu, już dawno przestała być problemem, szczególnie jeśli zorganizujemy ją z przyjaciółmi. To przy okazji bezpieczne rozwiązanie – jeśli pogoda nie dopisze, zawsze możemy postawić na spotkanie przy stole, dzień z grami planszowymi czy wspólne oglądanie seriali, które pomogą zacieśnić relacje. W domu łatwiej zaserwować coś na ciepło i zaskoczyć nieoczywistymi smakami. Nasza propozycja to chrupiąca tarta z ciasta filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem i orzechami. W tym słodko-wytrawnym otoczeniu doskonale odnajdzie się równie zaskakujący Ciemny Radler 0,0% o smaku wiśni.
W ogrodzie
Tętniące życiem przyjęcie ogrodowe to znakomita okazja, by kulinarnie przenieść się na drugi koniec świata. Jeśli więc pogoda dopisze, życie osłodzimy sobie w iście włoskim stylu. Naszemu dolce far niente smak nada socca, czyli placek przyrządzony na bazie mąki z ciecierzycy z dodatkiem zielonego pesto i dojrzewającego sera. Nazywana również farinatą, wywodzi się z północnych Włoch i jest zaskakująco łatwa w przygotowaniu. By dopełnić to włoskie doświadczenie, sięgniemy po Okocim Radler 0,0% o smaku sycylijskiej pomarańczy z limonką.
W parku
Skoro jesteśmy przy podróżach, na pikniku doskonale sprawdzą się egzotyczne smaki. Znajomych możemy zaskoczyć chrupiącymi domowymi nachos, podanymi z meksykańską salsą, sosem serowym, a nawet humusem. Tropikalne zaskoczenie będzie jeszcze większe, jeśli zabierzemy ze sobą bezalkoholowego Radlera 0,0% o smaku słodkiego mango i lekko kwaśnej marakui. Taka przekąska nie tylko świetnie się nadaje do dzielenia się z przyjaciółmi, ale także jest łatwa do przygotowania i przewiezienia.
Nad rzeką
Nawet jeśli pogoda w majówkę nie dopisze, możemy bez trudu stworzyć wakacyjny klimat. Wystarczy, że spędzimy ją z bliskimi i pomyślimy o letnim menu, które umili nam spacer nad rzeką. Podczas pieszej wędrówki doskonale sprawdzą się pożywne falafele z bobu i ciecierzycy, które równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Do tej aromatycznej bliskowschodniej przegryzki doskonale pasuje bezalkoholowy Biały Radler 0,0% o łagodnym cytrynowym smaku.Po nim wciąż będziemy się mogli skusić na spontaniczny spływ kajakiem.
Materiał sponsorowany powstał we współpracy z marką Okocim.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?