Podobno 80% podróżników jest zdania, że gwiazdki Michelin są dla gastronomii tym, czym Oscary dla przemysłu filmowego. Ale na gwiazdkach świat Michelin się nie kończy! W przewodniku od 1997 roku wyróżniane są także restauracje określane jako „good quality, good value cooking”. W praktyce oznacza to dobry stosunek jakości do ceny. „Wbrew popularnemu przekonaniu w przewodnikach Michelin nie chodzi wyłącznie o drogie, ekskluzywne restauracje”, piszą twórcy czerwonego przewodnika. Michelin ma ambicje, by oferować wybór dla każdego, na każdą okazję i w różnym zakresie cenowym. Restauracje, które według inspektorów Michelin najlepiej spełniają kryterium wysokiej jakości w przystępnej cenie, otrzymują wyróżnienie Bib Gourmand. Znaczek przedstawia głowę „ludzika Michelin”, który jest nazywany Bibendum – maskotki i symbolu marki, obecnego także w logo firmy. Właśnie do niego nawiązuje nazwa Bib Gourmand.
W 2023 roku Polska Organizacja Turystyczna podpisała umowę z Przewodnikiem Michelin. Zgodnie z zapisami tego dokumentu inspektorzy Michelin ruszyli w podróż po trzech wybranych regionach – Krakowie, Poznaniu i Warszawie, a także ich okolicach. Celem była weryfikacja i ocena tamtejszych restauracji. Wybrano trzy lokale, które zostały uhonorowane gwiazdkami Michelin, i siedem wyróżnionych znaczkiem Bib Gourmand. To drugie wyróżnienie przyznaje się na podstawie trzydaniowego zestawu w rozsądnej cenie. Przyjmowany limit cenowy jest zależny od kraju.
Oto siedem polskich restauracji wyróżnionych tytułem Bib Gourmand.