Kukbuk
Kukbuk
Peaches Gastro Girls, zielone curry z bakłażanem i ze śliwką renklodą, wegańska kuchnia tajska (fot. Maciej Niemojewski)

Zielone curry z bakłażanem i ze śliwką renklodą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ZIELONA PASTA CURRY:
zielone papryczki chili (bez nasion)
4 sztuki
świeży galangal
1 cm
imbir
1½ cm
trawa cytrynowa
2 sztuki
czosnek
4 ząbki
mrożone liście kaffiru
6 sztuk
mielona kurkuma
½ łyżeczki
olej
1 łyżka
pieprz w ziarnach
¼ łyżeczki
nasiona kminu rzymskiego
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
CURRY:
bakłażan
1 sztuka
sól
do posypania
biała cebula cukrowa
½ sztuki
śliwka renkloda lub twarda węgierka
2 sztuki
olej
2 łyżki
mleczko kokosowe
400 ml
bulion
½ szklanki
sos sojowy
2 łyżki
sok z kiszonych ogórków
3 łyżki (opcjonalnie)
DO PODANIA:
ryż jaśminowy
według uznania
kolendra
według uznania
sok z limonki
według uznania

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy: Klaudia Górak / Peaches Gastro Girls


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Przygotowujemy zieloną pastę curry. Papryczki chili, galangal i imbir kroimy. Trawę cytrynową obieramy z dwóch pierwszych warstw i także kroimy na kawałki. Przygotowane składniki razem z czosnkiem, liśćmi kaffiru, kurkumą i olejem rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. 

krok 2

Na suchej patelni prażymy ziarna pieprzu, a następnie dorzucamy nasiona kminu. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy je do reszty składników pasty i blendujemy lub ucieramy wszystko na gładką masę. 

krok 3

Bakłażana kroimy na 3-centymetrowe kawałki, a następnie obficie obsypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, a śliwki, wypestkowane, kroimy na ćwiartki. 

krok 4

Na patelni, na 2 łyżkach oleju smażymy cebulę i bakłażana, aż lekko się zarumienią. Do warzyw dodajemy przygotowaną wcześniej pastę curry i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego, a gdy składniki się połączą, dolewamy resztę. Dodajemy bulion, sos sojowy i opcjonalnie sok z ogórków kiszonych – gotujemy przez 2 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy śliwki. Danie podajemy z ryżem, obsypane posiekaną kolendrą i skropione sokiem z limonki. 

Przepis powstał we współpracy z Peaches Gastro Girls, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk