Zielone curry z bakłażanem i ze śliwką renklodą
czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- ZIELONA PASTA CURRY:
- zielone papryczki chili (bez nasion)
- 4 sztuki
- świeży galangal
- 1 cm
- imbir
- 1½ cm
- trawa cytrynowa
- 2 sztuki
- czosnek
- 4 ząbki
- mrożone liście kaffiru
- 6 sztuk
- mielona kurkuma
- ½ łyżeczki
- olej
- 1 łyżka
- pieprz w ziarnach
- ¼ łyżeczki
- nasiona kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka
- sól
- 1 łyżeczka
- CURRY:
- bakłażan
- 1 sztuka
- sól
- do posypania
- biała cebula cukrowa
- ½ sztuki
- śliwka renkloda lub twarda węgierka
- 2 sztuki
- olej
- 2 łyżki
- mleczko kokosowe
- 400 ml
- bulion
- ½ szklanki
- sos sojowy
- 2 łyżki
- sok z kiszonych ogórków
- 3 łyżki (opcjonalnie)
- DO PODANIA:
- ryż jaśminowy
- według uznania
- kolendra
- według uznania
- sok z limonki
- według uznania