Laksa z makaronem z fasoli mung, grzybami i warzywami
czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- CZERWONA PASTA CURRY:
- czerwona papryczka chili
- 3 sztuki bez nasion
- galangal
- 1½ cm
- imbir
- 1½ cm
- trawa cytrynowa
- 2 sztuki
- czosnek
- 3 ząbki
- mielona kurkuma
- 1 łyżeczka
- sól
- ¼ łyżeczki
- syrop klonowy
- 1 łyżka
- białe końcówki grubego szczypioru
- 6 sztuk
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- pieprz w ziarnach
- ½ łyżeczki
- nasiona kolendry
- ½ łyżeczki
- nasiona kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka
- LAKSA:
- ziemniak
- 1 sztuka
- olej
- do smażenia
- cebula
- ½ sztuki
- czosnek
- 2 ząbki
- imbir
- równowartość czosnku
- liść kaffiru
- 2 sztuki
- gwiazdka anyżu
- 1 sztuka
- laska cynamonu
- 1 sztuka
- mleczko kokosowe
- 1 puszka
- bulion lub woda
- ½ szklanki
- sos sojowy
- 3 łyżki
- sok z limonki
- z 2 sztuk (zachowujemy ½ wyciśniętej limonki)
- makaron z fasoli mung lub manioku
- ½ opakowania
- groszek cukrowy
- garść
- szpinak
- 100 g
- grzyby enoki i shimeji
- do podania
- kolendra
- 2 łyżki (posiekana)
- wędzone tofu
- do podania