Kukbuk
Kukbuk
Peaches Gastro Girls, jak zrobić carbonarę ze śmietanką z nerkowcówa, z tempehem i nori, wegańska włoska kuchnia (fot. Maciej Niemojewski)

Carbonara ze śmietanką z nerkowców, z tempehem i nori

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
nerkowce
1 szklanka
spaghetti
250 g
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
oliwa
do smażenia
tempeh
20 g
sos sojowy
parę kropli
sól kala namak
⅓ łyżeczki
wędzona papryka La Chinata
szczypta
świeżo mielony pieprz
do smaku
płatki drożdżowe
¼ szklanki
glony nori
1 arkusz

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy: Klaudia Górak / Peaches Gastro Girls


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Nerkowce wsypujemy do rondla i zalewamy szklanką wody. Wstawiamy. Od momentu wrzenia gotujemy 5 minut. Odstawiamy i czekamy, aż zawartość rondla przestygnie. Odcedzone nerkowce wsypujemy do blendera i miksujemy na gładką masę. Nie wyłączając miksera, wlewamy wodę z gotowania orzechów – tyle, by masa osiągnęła konsystencję śmietanki 36%. Gotujemy makaron – zachowujemy wodę z gotowania.

krok 2

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie na patelni. Kruszymy na nią tempeh i smażymy go, aż będzie chrupiący. Dodajemy śmietankę z nerkowców i ½ szklanki wody z gotowania makaronu. Doprawiamy sosem sojowym, solą kala namak, wędzoną papryką i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy spaghetti i płatki drożdżowe. Mieszamy, aż makaron pokryje się sosem. Przed podaniem carbonarę posypujemy pieprzem i pociętymi w paski glonami nori.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk