Kukbuk
Kukbuk

Ranking: najlepsze piekarnie w Polsce

Chleb chlebowi nierówny, wie o tym każdy miłośnik glutenowej przyjemności. Najlepsze bochenki potrafią zniknąć z półek w kilkanaście minut. Na szczęście my wiemy, gdzie ich szukać – oto wybór najlepszych piekarni w kraju.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 12 Kwietnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 28 minut!

Świeżemu, ciepłemu jeszcze chlebowi nie trzeba wiele. Wystarczy posmarować kromkę masłem, delikatnie posolić i gotowe. Proste rozwiązanie, a jakże satysfakcjonujące dla podniebienia. Niestety, o czym z pewnością wie każdy miłośnik glutenowych wypieków, o dobry chleb wcale nie jest łatwo. Znalezienie idealnej piekarni, w której codziennie rano zdobędziemy naprawdę smaczny i chrupiący chleb, czasem przypomina szukanie igły w stogu siana. Na szczęście rosnąca popularność produktów rzemieślniczych spowodowała, że znacznie powiększyło się grono piekarzy, którzy powrócili do rodzinnych i sprawdzonych receptur. Coraz liczniej w różnych częściach Polski powstają tradycyjne piekarnie, serwujące rewelacyjne pieczywo, na które warto czekać nawet w długiej kolejce. Jeżeli podobnie jak nam, gluten wam niestraszny, a domowy chleb na zakwasie czy pachnące cynamonki przedkładacie nad wszelkie owsianki, podpowiadamy, gdzie rano warto skierować swoje kroki.

Poznań

Czarny Chleb

Czarny Chleb >>

ul. Dąbrowskiego 25a

Na Jeżycach oprócz Zakwasu o tytuł najlepszej piekarni może rywalizować jedynie Czarny Chleb. Tu również pieczywo jest wypiekane z ekologicznej mąki, a do tego wyłącznie na zakwasie bez dodatku drożdży. Zaopatrzycie się tu w chleb klasyczny, bezglutenowy, robiony na miodzie, z dodatkiem maku, a nawet kolendry.

Pochleb

Pochleb

Pochleb >>

al. Marcinkowskiego 20

Mała, rodzinna manufaktura specjalizuje się w wypiekach wegańskich i bezglutenowych. Możecie tu zjeść słodkie drożdżówki albo zaopatrzyć się w chleby na naturalnym zakwasie jaglanym. Codziennie w ofercie znajdziecie pieczywo pomidorowe, słonecznikowe, bochenki z ziarnami i paluchy z przyprawami. Słodka oferta zmienia się w zależności od dnia tygodnia, dlatego warto zaglądać tu co jakiś czas i sprawdzać, co pojawiło się nowego.

Chleb Rafała

Chleb Rafała >>

By zjeść stuprocentowo żytni chleb albo chrupkie bochenki pełne dziur, trzeba śledzić insta stories. Bo Rafał, pasjonat wszelkiego rodzaju pieczywa, swoje wypieki reklamuje i sprzedaje za pośrednictwem Instagrama. Zamówienia trzeba składać w wiadomościach prywatnych – małe utrudnienie, ale naprawdę warto! 

pracownia GODny

Pracownia GODny

Pracownia GODny >>

ul. Wierzbięcice 20 

Tu przychodzi się nie tylko po chleb, ale również bajglę i fokę, czyli połączenie włoskiej focacci i polskiej pizzy. Wszyscy, którzy tu trafią koniecznie powinni spróbować tutejszego chleba pszenno-żytniego, który w okolicy nie ma sobie równych. Na miejscu możecie zamówić też kawę speciality, zaopatrzyć się w mąkę do wypieku własnego chleba lub kupić kupaże miodowe, które GODny sam przygotowuje. Po takie przysmaki naprawdę chce się przyjeżdżać na poznańską Wildę. Najlepiej przetestujcie sami, ale pamiętajcie, że bochenki znikają w błyskawicznym tempie, dlatego dobrze jest się do pracowni wybrać z samego rana. 

Mąka Woda Sól. Poznań

Mąka Woda Sól

Mąka Woda Sól >>

ul. Kościelna 17/U1

Chleby, ciabatty, bagietki i wszelkiej maści drożdżówki – w Mące Wodzie Soli dostaniecie wszystko, czego zapragniecie, a każdy bochenek jest wypiekany z lokalnych składników w zgodzie ze starymi recepturami. Co więcej, możecie mieć pewność, że wypieki będą świeże i rewelacyjnej jakości. Czy wolicie chleb razowy z żurawiną, czy jeszcze ciepłe okrągłe bochenki, koniecznie wybierzcie się na Kościelną. Z tutejszym pieczywem poranki i drugie śniadania będą i zdrowsze, i smaczne. 

Warszawa

Piekarnia Rano

Rano >>

ul. Stalowa 47

Niewielka piekarnia na Pradze została założona przez Weronikę Nogańską, entuzjastkę dobrego chleba. Przez lata brakowało jej piekarni z prawdziwego zdarzenia, a ponieważ Weronika kocha chleb, postanowiła sama zacząć go piec. Okazało się, że nie tylko oni tęsknili za taką piekarnią – obecnie, by kupić pieczywo w Rano, trzeba być na miejscu tuż po otwarciu, a najlepiej zarezerwować ulubione bochenki i drożdżówki przez e-mail lub fanpage na Facebooku. Tym, co w piekarni Rano gościom najbardziej się podoba, jest możliwość podpatrywania, jak chleb jest robiony – wszystkie bochenki są pieczone na oczach klientów. A zatem jest co zobaczyć i przede wszystkim spróbować – bo oprócz rewelacyjnego pieczywa zjecie tu też rewelacyjne drożdżówki i wypijecie dobrą kawę o poranku.

Piekarnia Bakery Browary Warszawskie

Bakery Browary Warszawskie >>

Grzybowska 56

Kolejne miejsce dla tych, którzy bez croissanta czy kruchego ciasta nie wyobrażają sobie początku dnia. Tu znajdą wszystko, co kojarzy się z francuskimi śniadaniami i słodkościami. Maślane croissanty, wariacje z ciastem francuskim i czekoladą w roli głównej i krągłe bochenki kuszą już od progu. Do naszych faworytów zdecydowanie należą cruffiny, czyli połączenie croissantów z muffinami, oraz chleb z czosnkiem i ziemniakami – dzięki tym składnikom pieczywo zachowuje świeżość na dłużej, a każda kromka ma wyrazistszy i głębszy smak. Jeśli rano przejeżdżacie przez centrum, warto na chwilę zboczyć z dobrze znanej trasy i wstąpić na Grzybowską.

Cała w Mące

Cała w Mące >>

ul. Krasińskiego 18c

Moniki Waleckiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Do jej piekarni codziennie ustawiają się kolejki warszawiaków, a po południu trudno już tutaj kupić jakiekolwiek pieczywo. Chleby na zakwasie wypiekane są codziennie, a ich charakterystyczną, mocno przypieczoną skórkę poznacie wszędzie. Znajdziecie tutaj bochenki zrobione na mące pełnoziarnistej, a także na ziarnach orkiszu, płaskurki czy samopszy. Chleb, zanim trafi do pieca, fermentuje około 20 godzin. Niemniej ten żmudny i czasochłonny proces jest wart każdego okruszka chleba Moniki. A jeśli macie ochotę sami nauczyć się wypiekać domowy chleb, zapiszcie się na warsztaty prowadzone w Całej w Mące. 

Pajda Manufaktura Chleba - Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

Edere >>

Hoża 51

Tu się piecze na okrągło. Do Edere warto wpaść na kanapki, po świeże pieczywo lub coś słodkiego na drugie śniadanie. Do tego polecamy zamówić kawę – mocne espresso albo świeże cappuccino o poranku potrafią zdziałać cuda. A gdy już zaopatrzycie się odpowiednio na śniadanie, pomyślcie jeszcze o kolacji i o kolejnym dniu. My polecamy chleb żytni z dodatkami, kruchą focaccię albo cebularza na wytrawnym słodkim cieście. Poranki w takiej oprawie nie mogą być nieudane.

Piekarnia Chaud Pain

Chaud Pain >>

Ossolińskich 3

Bagietki, słodkie brioche z miodem i palonymi migdałami, croissanty – tych i wielu innych przysmaków możecie spróbować w Chaud Pain. Za powstaniem piekarni stoi grupa Project Warszawa, a nad kompozycjami smakowymi tutejszych wypieków czuwa Paweł Albert. Jak zaznaczają właściciele, przepisy, na podstawie których wypiekają pieczywo i wszelkie słodkości,opierają się na wiekowych i sprawdzonych recepturach pochodzących z Francji. Wszystkie wypieki można kupić na miejscu albo zamówić z dostawą do domu. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią błogie poranki ze świeżym, gorącym chlebem, a nie mają siły i czasu na wcześniejsze wstawanie.

Bread Morning Piekarnia Rzemieślnicza / cookandwatch.com

Bread Morning Piekarnia Rzemieślnicza >>

KEN 11 lok. G

Trzeba przyznać, że ta mała piekarnia na Kabatach przyjemnie nas zaskoczyła. Jeszcze gorący chleb żytni z nasionami konopi na prawdziwym zakwasie dosłownie rozpływa się w ustach, a chrupkie i świeże bagietki aż się proszą, by zjeść je z kremowym humusem albo ostrymi serami. Do tego przepyszne słodkie bostocki z konfiturą różaną, strucla z czekoladą i pekanami i jedna z najlepszych chałek w mieście – takie pyszności sprawiają, że poranki od razu stają się lepsze. Nic dziwnego, że ta rzemieślnicza piekarnia jest dobrze znana mieszkańcom Kabat i Ursynowa, a chętnych na świeże bochenki i drożdżówki zawsze jest wielu. Zainteresowanie jest tak duże, że wypieków czasem nie starcza do końca dnia. Dlatego wizyty w piekarni lepiej nie odkładać na popołudnie, a w drodze do pracy zboczyć nieco z kursu i wstąpić po przepyszne chleby oraz słodkie co nieco na drugie śniadanie.

Rdest >>

Puławska 38

Chleb żytnio-razowy, orkisz z pszenicą, orzechami włoskimi i miodem gryczanym oraz ogromne chałki z orkiszową kruszonką – takie kuszące wypieki czekają na was w Rdeście. Po świeże bochenki możecie wpadać tutaj na razie dwa razy w tygodniu – we wtorki i w soboty. Niemniej warto czekać i zajrzeć na Puławską, gdy Rdest jest otwarty. Pyszne chleby czekają na smakoszy od godziny 11. Radzimy wam stawić się w piekarni dokładnie o tej porze – inaczej może się zdarzyć, że nie załapiecie się na ulubione chleby czy croissanty, ponieważ pieczywo z Rdestu ma tendencję do wyjątkowo szybkiego znikania.

Pajda Manufaktura Chleba

Pajda Manufaktura Chleba >>

ul. Montwiłłowska 1

Kto mieszka na warszawskim osiedlu Wilno, niech koniecznie zapisze ten adres. W Pajdzie oprócz klasycznego chleba pszennego znajdziecie bochenki z wędzoną papryczką jalapeño, żytnie bochenki z prażoną cebulą, bułki, brioszki, drożdżówki z jeżynami, a także ciasta. Wszystko naturalne, wypiekane z pasją oraz z myślą o miłośnikach pieczywa i nieoczywistych połączeń smakowych. Na miejscu poczujecie się jak w domu, a zapach ciepłych bochenków wprawi was w doskonały nastrój. 

Pochlebnie

Pochlebnie >>

ul. Solec 81b (Arkady)

Tutaj pieczywo również warto zamówić wcześniej, by mieć pewność, że załapiemy się na świeży chleb, a także na naprawdę rewelacyjne słodkości z pracowni cukierniczej Montażownia. Oferta zmienia się co tydzień, a zamówienia należy składać na dwa dni przed odbiorem – wszystkie wypieki można podejrzeć na stronie piekarni i upewnić się, co akurat znajdzie się w niej w najbliższych dniach. My polecamy szczególnie chleb razowy, pyszne bajgle i chleb duński z ziarnami, słodem i melasą.

Kromka

Kromka

Kromka >>

ul. Ananasowa 33/U5

Choć to nowe miejsce na Mokotowie, już zdążyło wzbudzić zainteresowanie nie tylko okolicznych mieszkańców. Kromkę prowadzi Asia Olejniczak, która wcześniej pracowała w wielu warszawskich piekarniach. Warto tu wpaść na ręcznie robione chleby pszenno-żytnie z jabłkiem, bułki i bagietki. My nie możemy się oprzeć także słodkim cynamonowym rollsom, które świetnie sprawdzą się jako szybkie, złapane w drodze do pracy śniadanie.

Piekarnia Chlebotwórcy

Piekarnia Chlebotwórcy, Warszawa

Piekarnia Chlebotwórcy

Chlebotwórcy >>

ul. Pełczyńskiego 3

Chrupiące na zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku – wypieki Chlebotwórców są idealne. Kupicie tu takie specjały jak chleb pszenny z karmelizowaną czerwoną cebulą, chleb orkiszowy czy pszenno-żytni. W każdej wersji tutejsze pieczywo jest przepyszne, a posmarowane dżemem czy przełożone serem, szynką i majonezem, smakuje jeszcze wyborniej. Jeśli już się wybierzecie na Bemowo, polecamy od razu kupić dwa lub trzy bochenki, bo te chleby naprawdę szybko znikają. Aha, i koniecznie weźcie ze sobą na drogę bułeczki z ciasta laminowanego ze skórką z pomarańczy i z syropem z cukru muscovado. To jeden z flagowych wypieków Chlebotwórców – i wcale się nie dziwimy, że ma rzesze wiernych fanów.  

Wytwórnia Chleba Rzemieślniczego

Wytwórnia Chleba Rzemieślniczego >>

Gwarantujemy, że gdy spróbujecie wiejskiego albo owsiankowego chleba z Wytwórni Chleba Rzemieślniczego, będziecie chętniej jeść śniadania. Każdy bochenek ma pięknie przyrumienioną i chrupką skórkę, a do tego jest wilgotny w środku. Co więcej, ma mnóstwo dziurek w środku, które koniecznie trzeba posmarować dodatkową porcją masła. Jeśli macie ochotę sami się przekonać, dlaczego warto polować na chleby z tej piekarni, wpadnijcie do jednego z zaprzyjaźnionych miejsc, gdzie można kupić bochenki z Wytwórni. Pełną listę znajdziecie na Facebooku.

Piekarnia Aromat

Piekarnia Aromat w Warszawie

Piekarnia Aromat, ul. Hoża 42

Aromat >>

ul. Sienna 39, ul. Hoża 42, ul. Koszykowa 63 (Hala Koszyki)

Naturalne pieczywo, słodkie bułeczki i śniadania w stylu francuskim – właśnie tym Aromat zdobył serca warszawiaków. Tutaj możecie zacząć dzień od chrupiących bagietek lub słodkich eklerek przełożonych puszystym kremem albo spróbować croissantów, jednych z najlepszych w stolicy, czy wspaniałych kardamonowych bułeczek. Jeśli wybieracie się do Aromatu z samego rana, zarezerwujcie nieco więcej czasu i zjedzcie śniadanie na miejscu – klimat francuskiego bistro sprawia, że przez chwilę można poczuć się jak w Paryżu. Oto pomysł na zdecydowanie szybszą i tańszą podróż do stolicy francuskich wypieków – satysfakcja gwarantowana.

Kraków

Piekarnia Breaking Bread

Breaking Bread >>

ul. Marka Stachowskiego 4

Ta piekarnia została wyróżniona w tym roku w konkursie Orły Piekarnictwa. O wysokiej jakości tutejszego pieczywa wiedzą jednak już od dawna mieszkańcy, którzy od samego rana chętnie wpadają, by coś przegryźć w drodze do pracy lub zaopatrzyć się w świeże i ciepłe bochenki na lunch bądź kolacje. Kupicie tutaj tradycyjny chleb na zakwasie bez drożdży, żytni, orkiszowy albo posilicie się kanapkami i drożdżówkami na wynos. Breaking Bread trzy miesięcy temu przeszło sporo zmian, ale wciąż możecie tu także spróbować aromatycznej kawy z palarni BeMyBean i rzemieślniczych lodów w tym wegańskich. Pst! Nierzadko zdarza się, że pieczywa w Breaking Bread nie ma już po 10:00, dlatego, jeśli chcecie przyjść po niego po pracy, to lepiej złóżcie zamówienie dzień wcześniej.

Handelek

Handelek >>

ul. św. Filipa 16/2 i 14

Piekarnia Handelek znajduje się tuż obok słynnego lokalu serwującego jedne z lepszych śniadań w Krakowie. Bochenki są wypiekane w dużym ceglanym piecu opalanym drewnem i od razu trafiają na sklepowe półki. Na miejscu kupicie chleby gryczane, pszenno-żytnie, razowe, a także odrobinę słodsze ze śliwkami i z orzechami. Jeśli nie macie akurat tej piekarni po drodze, chleby i inne smakowitości możecie zamawiać za pośrednictwem strony internetowej.

Reklama

Zaczyn

Zaczyn >>

ul. Barska 4

Zaczyn wyróżnia się wegańskimi chlebami i słodkościami. Rano trudno tutaj o miejsce, dlatego dobrze jest przyjść jak najwcześniej. Gwarantujemy, że wypieki oraz kubek mocnej czarnej kawy wynagrodzi wczesną pobudkę! Zacznijcie dzień od pachnących chałek z kruszonką albo od nieco większych zestawów śniadaniowych z wegańskim masłem fistaszkowym, granolą kokosową i syropem klonowym w rolach głównych. A do domu weźcie ze sobą koniecznie chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi.

Piekarnia Pochlebstwo, fot. Michał Lichtański

Piekarnia Pochlebstwo, fot. Michał Lichtański

Pochlebstwo >>

ul. Romanowicza 5

Zanim otworzył się Zaczyn, to Pochlebstwo było najmniejszą piekarnią w Krakowie. Marta i Karol pieką chleb na zakwasie, bez drożdży i z ziarnami. Przed otwarciem własnego biznesu byli… geodetami. Zapragnęli jednak zająć się czymś innym. I dobrze, bo o ich chlebie trudno zapomnieć. Wystarczy jedna kromka, byście chcieli tu wracać nawet kilka razy w tygodniu. Co więcej, wszystko dzieje się na oczach klientów – można przyjść i podpatrzeć, jak wypiekany jest chleb. Tylko musicie się spieszyć, bo bochenki z półek znikają w zawrotnym tempie. Pst! Oprócz świeżego pieczywa koniecznie kupcie rołling skonsy, czyli apetyczne trójkąty z bakaliami i orzechami.

Świeżo upieczona. Kraków
Świeżo upieczona. Kraków

Świeżo Upieczona

Świeżo Upieczona >>

ul. Cystersów 26C/LU4

To miejsce zna cały Kraków. Ta mała, rodzinna, rzemieślnicza piekarnia co noc wypieka zdrowe i rewelacyjne pieczywo dla wszystkich miłośników glutenowych przysmaków i małych słodkości. Chleby są sprzedawane w całości, a proces ich wyrabiania trwa od 24 godzin do nawet trzech dni w przypadku francuskich przysmaków. Jeśli macie ochotę na naprawdę świetnej jakości chleby pszenne, z morelą i orzechami, żytnie albo z siemieniem lnianym, koniecznie sprawdźcie, kiedy i co się pojawi w ofercie. Plan na cały tydzień jest publikowany w każdy poniedziałek na fanpage’u piekarni. Zamówienia składajcie osobiście w Świeżo Upieczonej albo przez sklep internetowy. 

Piekarnia Mojego Taty

Piekarnia Mojego Taty >>

ul. Meiselsa 6

Tu liczy się tradycja. Chleb przygotowuje się na naturalnym zakwasie, potem ręcznie wyrabia i na końcu piecze w ceramicznym piecu. Bez żadnych dodatków czy niepożądanych ulepszaczy. Właściciel fachu uczył się od swojego ojca, chociaż z początku długo buntował się przeciwko rodzinnej tradycji. Kiedy w końcu zdecydował się otworzyć własną piekarnię, wieść o nowym miejscu ze świetnym chlebem rozeszła się po mieście lotem błyskawicy. Przestanie was to dziwić, gdy spróbujcie tutejszych specjałów: wiejskiego chleba, słodkich chałek czy drożdżówek.

Piekarnia Zmączeni. Kraków

Piekarnia Zmączeni

Piekarnia Zmączeni. Kraków

Piekarnia Zmączeni

Zmączeni >>

ul. Sawiczewskich 1

Ten adres trzeba znać. W Zmączonych wszystkie chleby są wypiekane na naturalnym zakwasie i wyłącznie z wysokiej jakości mąki. Inspiracje do nowych smaków czy metod wyrabiania chleba właściciele czerpią od najlepszych cukierni i piekarni w Europie, choć jednocześnie starają się nawiązywać do polskiej tradycji piekarskiej. Oprócz takich klasyków jak chleb pszenny czy orkiszowy codziennie możecie się spodziewać specjalnych bochenków z różnymi nasionami – chia, sezamem czy czarnuszką. Taki chleb najlepiej będzie smakował z domowym twarożkiem i dużą ilością szczypiorku. 

Młyn Piekarnia Rzemieślnicza

Młyn Piekarnia Rzemieślnicza >>

ul. Stachiewicza 28

Litewski, bagietkowy, a może chleb z cheddarem i jalapeño? Na widok tutejszego pieczywa mamy ochotę zacząć dzień od naprawdę sporego śniadania. Wszystkie bochenki są rumiane, przepięknie pachną, już sam wygląd skórki utwierdza nas w przekonaniu, że będzie chrupiąco i smacznie. Jeśli macie ochotę sami sprawdzić, jak smakują tutejsze wypieki, to wpadnijcie do Młyna. Chleb możecie zamawiać albo przyjść z samego rana i wybrać najbardziej kuszące bochenki prosto z półek. Tylko pamiętajcie, żeby się spieszyć, bo pieczywo znika z nich w błyskawicznym tempie.

Reklama

Białystok

Miejski Młyn

Miejski Młyn >>

ul. Kilińskiego 7

Krągłe i obłędnie pachnące bochenki są wypiekane w Miejskim Młynie codziennie rano. Wszystkie bazują na domowym zakwasie i dobrej jakości mące, dzięki czemu smak chleba zostaje na długo w pamięci. Rano warto wpaść tutaj nie tylko po wypieki do domu, ale również by wziąć ze sobą na drogę pyszne kanapki, robione na miejscu ze świeżo wypieczonego chleba. A jeśli wpadniecie w porze lunchu, to możecie się załapać na wytrawne i sycące dania, których smak nie ustępuje flagowym wypiekom Miejskiego Młyna. Przekonajcie się sami!

Sztuka Chleba i Wina

Sztuka Chleba i Wina >>

ul. Krakowska 11

O tej piekarni warto wiedzieć. Na miejscu oprócz rewelacyjnych bagietek i pysznych, domowych past śniadaniowych kupicie odpowiednią mąkę do wypiekania chleba, wino oraz słodkie wypieki. A jeśli macie ochotę zacząć własną przygodę z pieczeniem chleba, to wpadnijcie po tutejszy zakwas – dzięki niemu początki wcale nie będą trudne. Tylko pamiętajcie, by przyjść po chleb z samego rana – kolejki są spore, a pieczywo szybko się wyprzedaje.

Sztuka Chleba i Wina

Baristacja

Baristacja >>

ul. Sienkiewicza 7

Do śniadania z chlebem albo ze słodką babeczką najlepiej pasuje kawa. Koniecznie świeżo zaparzona i mocna. A jeśli połączymy to z domową atmosferą i przytulnym wnętrzem, to mamy sposób na udany poranek. W drodze do pracy przejdźcie przez centrum Białegostoku i wpadnijcie do kawiarni specialty, gdzie połączycie przyjemne z pożytecznym – zjecie rewelacyjne śniadanie, a przy okazji wybierzecie najapetyczniejsze bochenki, które zabierzecie ze sobą do domu.

Reklama

Wrocław

Dinette

Dinette >>

pl. Teatralny 8

To doskonałe połączenie bistro i piekarni. Chleb wypieka się na miejscu według tradycyjnych receptur, na naturalnym zakwasie. Jeśli nie jesteście pewni, czy chcecie zabrać do domu więcej pieczywa, to zamówcie sycące i pożywne śniadania z kromką lub dwiema przepysznego chleba. Croque madame czy tosty z jajkiem w koszulce? Wszystkie propozycje są świetne i gwarantują udany początek dnia.

Chlebownia

Chlebownia >>

ul. Mościckiego 30

To jedna z pierwszych rzemieślniczych piekarni we Wrocławiu, która nie ma jednak stałego adresu. By zamówić tu ulubione bochenki, trzeba dobrze przemyśleć sprawę pod kątem logistycznym. Chleb wypieka się tutaj we wtorki i w piątki, a żeby móc skosztować wypieku, trzeba go wcześniej zamówić za pomocą formularza na oficjalnej stronie Chlebowni. Po złożeniu zamówienia wystarczy wybrać adres, z którego będziecie mogli odebrać chleb. Od razu mówimy, że warto zamówić więcej!

Chleboteka

Chleboteka >>

ul. Ruska 64/65, ul. Tęczowa 57, ul. Zwycięska 20a

Zaczęło się od jednego małego lokalu – teraz we Wrocławiu działają aż trzy Chleboteki. W każdej kupicie chleby żytnie, gryczane, z bakaliami czy orzechami włoskimi. Każdy wypiek jest robiony na mące pochodzącej z lokalnych młynów, a o precyzję w przygotowywaniu bochenków właściciele dbają jak nikt. Oprócz chleba kupicie tu jeszcze humus, konfiturę z czerwonej cebuli albo roślinne pasty idealne na poranne kanapki. 

Kumin. Domowa Piekarnia

Kumin. Domowa Piekarnia >>

ul. Zwycięska 14

Tu wypieka się chleby z mąki orkiszowej, żytniej i pszennej. Do tego możecie wybierać bochenki na naturalnym zakwasie, takie na zaczynie z drożdżami albo z dodatkiem maślanki – każdy znajdzie coś dla siebie. Zwłaszcza że pieczywo jest domowe, robione niespiesznie i co najważniejsze, smakuje rewelacyjnie. Doskonała alternatywa dla niezbyt wysokiej jakości produktów dostępnych w dużych sklepach i popularnych sieciówkach.

Pan Kłos

Pan Kłos

Pan Kłos >>

ul. Gajowa 53

Każdy fan Pana Kłosa z pewnością przyzna, że tutejsze cynamonki i croissanty mogą rywalizować z najlepszymi wypiekami z topowych francuskich lokali. Niebiańsko maślane, kruche i pachnące, wręcz rozpływają się w ustach. Z kolei rustykalne chleby na zakwasie za każdym razem mają idealnie chrupką skórkę, są mięsiste i pełne dziur, które aż się proszą, by je wypełnić dodatkową porcją masła i ulubionego sera. A jeśli wolicie bardziej wytrawne wypieki, to zdecydowanie polecamy chleby z prażoną gryką lub słodowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, więc jeżeli szukaliście motywacji, by rano wcześnie wstawać, to chyba nie ma lepszej zachęty.

Piekarnia Plon - Wrocław

Piekarnia Plon

Plon >>

ul. Przyjaźni 64

To jedna z piekarni, którą polecali nam czytelnicy. Do Plonu warto wpadać po klasyki: chleb pszenny, tostowy, żytni (także w wersji dla osób z insulinoopornością), czy takie słodkości jak cynamonka, pain au chocolat i tropezienne z karmelową gorzką czekoladą. Znajdzie się zatem coś i na śniadanie, i na przepyszną przekąskę podczas przerwy na kawę. Jeśli chcecie mieć pewność, że wasze ulubione pieczywo będzie danego dnia dostępne, najlepiej składać zamówienia online. Z kolei tym, którzy wolą poeksperymentować ze smakami i nie boją się zdać na los, polecamy wpadać osobiście do Plonu. Zwłaszcza że właściciele zachęcają, by ich dopytywać o wypieki i sposób ich powstawania. Tak dowiecie się naprawdę fascynujących rzeczy! 

Katowice

Lokal Bakery

Lokal Bakery >>

ul. Misjonarzy Oblatów 29, ul. Armii Krajowej 67

Po najlepszego croissanta pachnącego masłem wcale nie trzeba jechać do Francji. Równie rewelacyjne wypieki z ciasta francuskiego zjecie przy ulicy Misjonarzy Oblatów w Katowicach. Co więcej, nie tylko miłośnicy paryskich śniadań będą zachwyceni tutejszymi wypiekami i atmosferą. Wybierać tu można spośród mnóstwa mniej lub bardziej słodkich i wytrawnych propozycji – są brioszki, bajgle, bagietki, chleby żytnie, a do nich masa konfitur, dżemów i innych apetycznych smarowideł. Jeśli macie nieco więcej czasu, zostańcie na porządne śniadanie. Co wybierzecie na początek – bajgla z serkiem Philadelhpia i musztardą czy croissanta z pastrami, roszponką, cheddarem i majonezem? 

Lokal Bakery

Prodiż Bakery

Prodiż Bakery >>

ul. Porcelanowa 23

Dokąd od rana przyciąga katowiczan zapach słodkości i świeżego pieczywa? Jeśli macie ochotę zacząć dzień od chleba porter albo bajgla, najlepiej zagryzanego cynamonką, to od razu skierujcie swoje kroki do Fabryki Porcelany. Tutejsza piekarnia jest jednym z najmodniejszych miejsc w Katowicach. Co więcej, to młodsza siostra lokali Prodiż BistroProdiż Nero, więc wysoka jakość produktów w połączeniu z rewelacyjnym smakiem wypieków jest po prostu gwarantowana.

Wolny Chleb

Wolny Chleb >>

ul. Jutrzenki 1

Wolno, bez pośpiechu i żadnych zbędnych dodatków – tak wyrasta chleb w piekarni na ulicy Jutrzenki. Warto wpaść tutaj po bochenki chleba jaglanego albo żytniego na zakwasie ze śliwką, a w sobotę zaopatrzyć się w dwie albo trzy świeże chałki (te z większą ilością kruszonki mają to do siebie, że znikają już w drodze do domu). A jeśli jesteście jeszcze przed pracą, to zamówcie kawę na wynos – aromatyczna, dobra i świeżo zaparzona, od razu stawia na nogi, nawet w najcięższy poniedziałkowy poranek.

Lokal Bakery

Trójmiasto

Piekarnia Ryszard Majchrowski, fot. Jacek Klejment

Piekarnia Ryszard Majchrowski >>

ul. Dolna Brama 12, Gdańsk

To jedno z dwóch ostatnich miejsc w Gdańsku, gdzie chleb wypieka się w starym, przedwojennym piecu. Pierwsza partia wypieków jest gotowa chwilę po szóstej i czeka na klientów, którzy z samego rana ustawiają się przed niewielką piekarnią po świeże bochenki. Przepis na tutejszy chleb nie zmienił się od kilkudziesięciu lat – smakuje tak samo jak wtedy, gdy piekarnię prowadził ojciec Majchrowskiego. I nic dziwnego, bo doskonałego smaku rzemieślniczego chleba zdecydowanie nie trzeba poprawiać czy ulepszać.

Piekarnia Ryszard Majchrowski, fot. Jacek Klejment

Piekarnia Kidzińscy >>

ul. Dworkowa 15, Gdańsk

Podobnie jak Majchrowski, Piekarnia Kidzińscy również stawia na stare receptury, a także dawne metody pieczenia. Tu bochenki wypieka się w starym ceramicznym piecu. Po znany w całym mieście chleb żytni, przygotowywany na naturalnym, domowym zakwasie, kolejki ustawiają się nawet w sobotni poranek. Miłośnikom tutejszego specjału nie przeszkadza, że piekarnia znajduje się na obrzeżach miasta. Jeśli już zdążyliście zaopatrzyć się w swój bochenek, to polecamy jeszcze skusić się na chałki i maślane bułeczki. Doskonale będą smakować na drugie śniadanie z masłem i domowym dżemem.

Nowy Chleb

Nowy Chleb >>

Sopot

Zaczęło się od wypiekanych w domu bochenków dla znajomych. Jednak chleby były tak dobre, że w końcu Łukasz Stafiej postanowił podzielić się nimi z większym gronem miłośników chrupiącego pieczywa. Tradycyjne, na naturalnym zakwasie, z ziarnami albo z niespodzianką – Łukasz swoje bochenki wypieka kilka razy w tygodniu w niewielkiej pracowni. Później dowozi je do zaprzyjaźnionych trójmiejskich sklepów z produktami ekologicznymi. Autorskie przepisy w połączeniu z pasją dają naprawdę szczególne i niezwykle smaczne chleby. By ich spróbować, koniecznie zajrzyjcie na facebookowy fanpage Nowego Chleba – znajdziecie tam aktualną listę miejsc, w których je kupicie. Pst! Z końcem roku Łukasz otwiera minipiekarnię w jednej z dzielnic Gdańska.

Sztuka Chleba

Sztuka Chleba >>

Gdynia

W Sztuce Chleba stawia się na ziarna – orkiszowe, żytnie, otręby, połączone z pestkami dyni, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Taka mieszanka z dodatkiem dobrego, naturalnego zakwasu gwarantuje sycący posiłek i udany początek dnia. Każdy bochenek jest inny, ale w smaku wszystkie są równie wyśmienite. Codziennie świeże chleby można kupić w Hali Lokalnie, a w weekendy szukajcie Sztuki Chleba na targu zdrowej żywności Jadłostajnia.

Tłok kawiarnia

Tłok Kawiarnia >>

ul. Wybickiego 3/1, Gdynia

To jeden z najpopularniejszych adresów w Gdyni. Tłok Kawiarnię znają wszyscy miłośnicy specialty coffee. Właściciele postanowili otworzyć też własną piekarnię – @PokusaBakery również mieści się na ulicy Wybickiego, a kupicie tam wszystkie pachnące wypieki, które śniły wam się po nocach po każdej wizycie w Tłoku. Zatem nie zwlekajcie dłużej i w drodze do pracy lub szkoły wpadajcie po pszenne bochenki z chrupiącą skórką, apetyczne ciastka i świeże kanapki.

Łódź

Montag Piekarnia

Montag Piekarnia >>

ul. Piotrkowska 107

Mało piekarń cieszy się taką popularnością jak Montag na Piotrkowskiej. Do przytulnego wnętrza wabią aromatyczne zapachy pieczywa oraz ciast. Spróbujcie doskonałego croque madame z ciągnącym się przyjemnie serem, mistrzowskich croissantów albo genialnego chleba, który sprawdzi się na prawdziwą kanapkową ucztę – w każdym tutejszym wypieku widać pasję i oddanie właścicieli. A gdy już znajdziecie się w środku, nie zapomnijcie wypić kawy – w otoczeniu pachnących i jeszcze ciepłych bochenków smakuje zdecydowanie lepiej.

Piekarnia Ostrowska Elżbieta, Ignasiak Alicja

ul. Wysoka 26

O chlebie z ulicy Wysokiej wiedzą fani chrupiących bochenków nawet spoza miasta. Piekarnia istnieje od 1936 roku i można śmiało powiedzieć, że należy do ścisłej czołówki rzemieślniczych piekarń nie tylko w Łodzi. Jeśli chcecie się sami przekonać, o co tyle hałasu, to podpowiadamy, że w świeże bochenki idealne na śniadanie można się tu zaopatrywać już od piątej rano. A jeśli wolicie pospać nieco dłużej, to po chleb możecie wpaść do jednego ze sklepów ze zdrową żywnością, które piekarnia zaopatruje w swoje wypieki.

Okruchy Mikropiekarnia

Okruchy Mikropiekarnia >>

ul. Bednarska 2

Zanim Mateusz Skonka otworzył własną piekarnię, pracował w kilku znanych łódzkich restauracjach i przez blisko rok sprzedawał swoje wypieki na ekotargu. Teraz wreszcie jego pieczywo na zakwasie można mieć codziennie, bez konieczności odliczania dni do kolejnego targu. Najpopularniejszy jest chleb pszenno-żytni, ale bagietki, rogaliki i francuskie wypieki z czekoladą również są warte grzechu. Plan wypieków możecie sprawdzać na fanpage’u Okruchów na Facebooku – dzięki temu będziecie wiedzieć, kiedy na podróż do pracy trzeba poświęcić zdecydowanie więcej czasu. 

Receptura Piekarnia / Cukiernia

Receptura Cukiernia / Piekarnia

Receptura Cukiernia / Piekarnia >>

ul. Zarzewska 21

W Recepturze zaopatrzycie się w wytrawne bochenki na śniadanie i kolację, a także rozpustne desery do popołudniowej herbaty. Działająca w Łodzi piekarnia to miejsce, w którym stawia się na tradycję, choć nie brakuje także nowoczesnych akcentów. Wszystkie chleby są wyrabiane ręcznie, z wyjątkową precyzją, a składniki pochodzą od lokalnych dostawców i są najwyższej jakości. W ofercie znajdziecie pieczywo na zakwasie wypiekane z mąki z lokalnego młyna, francuskie ciastka petit gâteau, a także przetwory i klasyczne domowe słodkości. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk