Świeżemu, ciepłemu jeszcze chlebowi nie trzeba wiele. Wystarczy posmarować kromkę masłem, delikatnie posolić i gotowe. Proste rozwiązanie, a jakże satysfakcjonujące dla podniebienia. Niestety, o czym z pewnością wie każdy miłośnik glutenowych wypieków, o dobry chleb wcale nie jest łatwo. Znalezienie idealnej piekarni, w której codziennie rano zdobędziemy naprawdę smaczny i chrupiący chleb, czasem przypomina szukanie igły w stogu siana. Na szczęście rosnąca popularność produktów rzemieślniczych spowodowała, że znacznie powiększyło się grono piekarzy, którzy powrócili do rodzinnych i sprawdzonych receptur. Coraz liczniej w różnych częściach Polski powstają tradycyjne piekarnie, serwujące rewelacyjne pieczywo, na które warto czekać nawet w długiej kolejce. Jeżeli podobnie jak nam, gluten wam niestraszny, a domowy chleb na zakwasie czy pachnące cynamonki przedkładacie nad wszelkie owsianki, podpowiadamy, gdzie rano warto skierować swoje kroki.

Ranking: najlepsze piekarnie w Polsce
Chleb chlebowi nierówny, wie o tym każdy miłośnik glutenowej przyjemności. Najlepsze bochenki potrafią zniknąć z półek w kilkanaście minut. Na szczęście my wiemy, gdzie ich szukać – oto wybór najlepszych piekarni w kraju.
Tekst: Marta Cyzio
Zdjęcia: materiały prasowe
Poznań

Zakwas, fot. Aleksandra Lalik

Zakwas, fot. Aleksandra Lalik
Zakwas
ul. Poznańska 1/34
Kuszące ciabatty, krągłe brioszki i pachnące sezonowymi owocami drożdżówki – takie wypieki znajdziecie między innymi w Zakwasie. Tutejsze pieczywo jest wyrabiane z mąki z certyfikatem bio, a do wypieku żytniego chleba piekarnia wykorzystuje wyłącznie naturalny zakwas. Jeśli macie ochotę spróbować tych pyszności, musicie się spieszyć. Każdego dnia na miejscu wypiekanych jest jedynie kilkadziesiąt bochenków, co najwyżej 100. Dlatego po świeży chleb najlepiej wpaść tutaj rano, a zakupy połączyć ze śniadaniem, bo na miejscu serwuje się także pożywne dania.

Czarny Chleb
Czarny Chleb
ul. Dąbrowskiego 25a
Na Jeżycach oprócz Zakwasu o tytuł najlepszej piekarni może rywalizować jedynie Czarny Chleb. Tu również pieczywo jest wypiekane z ekologicznej mąki, a do tego wyłącznie na zakwasie bez dodatku drożdży. Zaopatrzycie się tu w chleb klasyczny, bezglutenowy, robiony na miodzie, z dodatkiem maku, a nawet kolendry.

Pochleb

Pochleb
Pochleb
al. Marcinkowskiego 20
Mała, rodzinna manufaktura specjalizuje się w wypiekach wegańskich i bezglutenowych. Możecie tu zjeść słodkie drożdżówki albo zaopatrzyć się w chleby na naturalnym zakwasie jaglanym. Codziennie w ofercie znajdziecie pieczywo pomidorowe, słonecznikowe, bochenki z ziarnami i paluchy z przyprawami. Słodka oferta zmienia się w zależności od dnia tygodnia, dlatego warto zaglądać tu co jakiś czas i sprawdzać, co pojawiło się nowego.

Chleb Rafała
Chleb Rafała
By zjeść stuprocentowo żytni chleb albo chrupkie bochenki pełne dziur, trzeba śledzić insta stories. Bo Rafał, pasjonat wszelkiego rodzaju pieczywa, swoje wypieki reklamuje i sprzedaje za pośrednictwem Instagrama. Zamówienia trzeba składać w wiadomościach prywatnych – małe utrudnienie, ale naprawdę warto!

pracownia GODny

Pracownia GODny
Pracownia GODny
ul. Wierzbięcice 20
Tu przychodzi się nie tylko po chleb, ale również bajglę i fokę, czyli połączenie włoskiej focacci i polskiej pizzy. Wszyscy, którzy tu trafią koniecznie powinni spróbować tutejszego chleba pszenno-żytniego, który w okolicy nie ma sobie równych. Na miejscu możecie zamówić też kawę speciality, zaopatrzyć się w mąkę do wypieku własnego chleba lub kupić kupaże miodowe, które GODny sam przygotowuje. Po takie przysmaki naprawdę chce się przyjeżdżać na poznańską Wildę. Najlepiej przetestujcie sami, ale pamiętajcie, że bochenki znikają w błyskawicznym tempie, dlatego dobrze jest się do pracowni wybrać z samego rana.
Warszawa

Piekarnia Rano
Rano
ul. Stalowa 47
Niewielka piekarnia na Pradze została założona przez grupę przyjaciół, entuzjastów dobrego chleba. Przez lata brakowało im piekarni z prawdziwego zdarzenia, a ponieważ cała trójka kocha chleb, postanowili sami zacząć go piec. Okazało się, że nie tylko oni tęsknili za taką piekarnią – obecnie, by kupić pieczywo w Rano, trzeba być na miejscu tuż po otwarciu, a najlepiej zarezerwować ulubione bochenki i drożdżówki przez e-mail lub fanpage na Facebooku. Tym, co w piekarni Rano gościom najbardziej się podoba, jest możliwość podpatrywania, jak chleb jest robiony – wszystkie bochenki są pieczone na oczach klientów. A zatem jest coś do zobaczenia i przede wszystkim do spróbowania – również na miejscu, bo Rano serwuje śniadania i jakże potrzebną o poranku kawę.

Cała w Mące
Cała w Mące
ul. Krasińskiego 18c
Moniki Waleckiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Do jej piekarni codziennie ustawiają się kolejki warszawiaków, a po południu trudno już tutaj kupić jakiekolwiek pieczywo. Chleby na zakwasie wypiekane są codziennie, a ich charakterystyczną, mocno przypieczoną skórkę poznacie wszędzie. Znajdziecie tutaj bochenki zrobione na mące pełnoziarnistej, a także na ziarnach orkiszu, płaskurki czy samopszy. Chleb, zanim trafi do pieca, fermentuje około 20 godzin. Niemniej ten żmudny i czasochłonny proces jest wart każdego okruszka chleba Moniki. A jeśli macie ochotę sami nauczyć się wypiekać domowy chleb, zapiszcie się na warsztaty prowadzone w Całej w Mące.

Pajda Manufaktura Chleba - Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

Pajda Manufaktura Chleba
Pajda Manufaktura Chleba
ul. Montwiłłowska 1
Kto mieszka na warszawskim osiedlu Wilno, niech koniecznie zapisze ten adres. W Pajdzie oprócz klasycznego chleba pszennego znajdziecie bochenki z wędzoną papryczką jalapeño, żytnie bochenki z prażoną cebulą, bułki, brioszki, drożdżówki z jeżynami, a także ciasta. Wszystko naturalne, wypiekane z pasją oraz z myślą o miłośnikach pieczywa i nieoczywistych połączeń smakowych. Na miejscu poczujecie się jak w domu, a zapach ciepłych bochenków wprawi was w doskonały nastrój.

Pochlebnie
Pochlebnie
ul. Solec 81b (Arkady)
Tutaj pieczywo również warto zamówić wcześniej, by mieć pewność, że załapiemy się na świeży chleb, a także na naprawdę rewelacyjne słodkości z pracowni cukierniczej Montażownia. Oferta zmienia się co tydzień, a zamówienia należy składać na dwa dni przed odbiorem – wszystkie wypieki można podejrzeć na stronie piekarni i upewnić się, co akurat znajdzie się w niej w najbliższych dniach. My polecamy szczególnie chleb razowy, pyszne bajgle i chleb duński z ziarnami, słodem i melasą.

Kromka

Kromka
Kromka
ul. Ananasowa 33/U5
Choć to nowe miejsce na Mokotowie, już zdążyło wzbudzić zainteresowanie nie tylko okolicznych mieszkańców. Kromkę prowadzi Asia Olejniczak, która wcześniej pracowała w wielu warszawskich piekarniach. Warto tu wpaść na ręcznie robione chleby pszenno-żytnie z jabłkiem, bułki i bagietki. My nie możemy się oprzeć także słodkim cynamonowym rollsom, które świetnie sprawdzą się jako szybkie, złapane w drodze do pracy śniadanie.

Piekarnia Aromat, ul. Hoża 42
Aromat
ul. Sienna 39, ul. Hoża 42, ul. Koszykowa 63 (Hala Koszyki)
Naturalne pieczywo, słodkie bułeczki i śniadania w stylu francuskim – właśnie tym Aromat zdobył serca warszawiaków. Tutaj możecie zacząć dzień od chrupiących bagietek lub słodkich eklerek przełożonych puszystym kremem albo spróbować croissantów, jednych z najlepszych w stolicy, czy wspaniałych kardamonowych bułeczek. Jeśli wybieracie się do Aromatu z samego rana, zarezerwujcie nieco więcej czasu i zjedzcie śniadanie na miejscu – klimat francuskiego bistro sprawia, że przez chwilę można poczuć się jak w Paryżu. Oto pomysł na zdecydowanie szybszą i tańszą podróż do stolicy francuskich wypieków – satysfakcja gwarantowana.

Piekarnia Aromat
Kraków

Piekarnia Breaking Bread
Breaking Bread
ul. Marka Stachowskiego 4
Ta piekarnia została wyróżniona w tym roku w konkursie Orły Piekarnictwa. O wysokiej jakości tutejszego pieczywa wiedzą jednak już od dawna mieszkańcy, którzy od samego rana chętnie wpadają, by coś przegryźć w drodze do pracy lub zaopatrzyć się w świeże i ciepłe bochenki na lunch bądź kolacje. Kupicie tutaj tradycyjny chleb na zakwasie bez drożdży, żytni, orkiszowy albo posilicie się kanapkami i drożdżówkami na wynos. Breaking Bread trzy miesięcy temu przeszło sporo zmian, ale wciąż możecie tu także spróbować aromatycznej kawy z palarni BeMyBean i rzemieślniczych lodów w tym wegańskich. Pst! Nierzadko zdarza się, że pieczywa w Breaking Bread nie ma już po 10:00, dlatego, jeśli chcecie przyjść po niego po pracy, to lepiej złóżcie zamówienie dzień wcześniej.

Handelek
Handelek
ul. św. Filipa 16/2 i 14
Piekarnia Handelek znajduje się tuż obok słynnego lokalu serwującego jedne z lepszych śniadań w Krakowie. Bochenki są wypiekane w dużym ceglanym piecu opalanym drewnem i od razu trafiają na sklepowe półki. Na miejscu kupicie chleby gryczane, pszenno-żytnie, razowe, a także odrobinę słodsze ze śliwkami i z orzechami. Jeśli nie macie akurat tej piekarni po drodze, chleby i inne smakowitości możecie zamawiać za pośrednictwem strony internetowej.

Zaczyn
Zaczyn
ul. Barska 4
Zaczyn wyróżnia się wegańskimi chlebami i słodkościami. Rano trudno tutaj o miejsce, dlatego dobrze jest przyjść jak najwcześniej. Gwarantujemy, że wypieki oraz kubek mocnej czarnej kawy wynagrodzi wczesną pobudkę! Zacznijcie dzień od pachnących chałek z kruszonką albo od nieco większych zestawów śniadaniowych z wegańskim masłem fistaszkowym, granolą kokosową i syropem klonowym w rolach głównych. A do domu weźcie ze sobą koniecznie chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi.

Piekarnia Pochlebstwo, fot. Michał Lichtański

Piekarnia Pochlebstwo, fot. Michał Lichtański
Pochlebstwo
ul. Romanowicza 5
Zanim otworzył się Zaczyn, to Pochlebstwo było najmniejszą piekarnią w Krakowie. Marta i Karol pieką chleb na zakwasie, bez drożdży i z ziarnami. Przed otwarciem własnego biznesu byli… geodetami. Zapragnęli jednak zająć się czymś innym. I dobrze, bo o ich chlebie trudno zapomnieć. Wystarczy jedna kromka, byście chcieli tu wracać nawet kilka razy w tygodniu. Co więcej, wszystko dzieje się na oczach klientów – można przyjść i podpatrzeć, jak wypiekany jest chleb. Tylko musicie się spieszyć, bo bochenki z półek znikają w zawrotnym tempie. Pst! Oprócz świeżego pieczywa koniecznie kupcie rołling skonsy, czyli apetyczne trójkąty z bakaliami i orzechami.

Piekarnia Mojego Taty
Piekarnia Mojego Taty
ul. Meiselsa 6
Tu liczy się tradycja. Chleb przygotowuje się na naturalnym zakwasie, potem ręcznie wyrabia i na końcu piecze w ceramicznym piecu. Bez żadnych dodatków czy niepożądanych ulepszaczy. Właściciel fachu uczył się od swojego ojca, chociaż z początku długo buntował się przeciwko rodzinnej tradycji. Kiedy w końcu zdecydował się otworzyć własną piekarnię, wieść o nowym miejscu ze świetnym chlebem rozeszła się po mieście lotem błyskawicy. Przestanie was to dziwić, gdy spróbujcie tutejszych specjałów: wiejskiego chleba, słodkich chałek czy polanych lukrem drożdżówek.
Białystok

Sztuka Chleba i Wina
Sztuka Chleba i Wina
ul. Krakowska 11
O tej piekarni warto wiedzieć. Na miejscu oprócz rewelacyjnych bagietek i pysznych, domowych past śniadaniowych kupicie odpowiednią mąkę do wypiekania chleba, wino oraz słodkie wypieki. A jeśli macie ochotę zacząć własną przygodę z pieczeniem chleba, to wpadnijcie po tutejszy zakwas – dzięki niemu początki wcale nie będą trudne. Tylko pamiętajcie, by przyjść po chleb z samego rana – kolejki są spore, a pieczywo szybko się wyprzedaje.

Sztuka Chleba i Wina

Baristacja
Baristacja
ul. Sienkiewicza 7
Do śniadania z chlebem albo ze słodką babeczką najlepiej pasuje kawa. Koniecznie świeżo zaparzona i mocna. A jeśli połączymy to z domową atmosferą i przytulnym wnętrzem, to mamy sposób na udany poranek. W drodze do pracy przejdźcie przez centrum Białegostoku i wpadnijcie do kawiarni specialty, gdzie połączycie przyjemne z pożytecznym – zjecie rewelacyjne śniadanie, a przy okazji wybierzecie najapetyczniejsze bochenki, które zabierzecie ze sobą do domu.
Wrocław

Dinette
Dinette
pl. Teatralny 8
To doskonałe połączenie bistro i piekarni. Chleb wypieka się na miejscu według tradycyjnych receptur, na naturalnym zakwasie. Jeśli nie jesteście pewni, czy chcecie zabrać do domu więcej pieczywa, to zamówcie sycące i pożywne śniadania z kromką lub dwiema przepysznego chleba. Croque madame czy tosty z jajkiem w koszulce? Wszystkie propozycje są świetne i gwarantują udany początek dnia.

Chlebownia
Chlebownia
ul. Mościckiego 30
To jedna z pierwszych rzemieślniczych piekarni we Wrocławiu, która nie ma jednak stałego adresu. By zamówić tu ulubione bochenki, trzeba dobrze przemyśleć sprawę pod kątem logistycznym. Chleb wypieka się tutaj we wtorki i w piątki, a żeby móc skosztować wypieku, trzeba go wcześniej zamówić za pomocą formularza na oficjalnej stronie Chlebowni. Po złożeniu zamówienia wystarczy wybrać adres, z którego będziecie mogli odebrać chleb. Od razu mówimy, że warto zamówić więcej!

Chleboteka
Chleboteka
ul. Ruska 64/65, ul. Tęczowa 57, ul. Zwycięska 20a
Zaczęło się od jednego małego lokalu – teraz we Wrocławiu działają aż trzy Chleboteki. W każdej kupicie chleby żytnie, gryczane, z bakaliami czy orzechami włoskimi. Każdy wypiek jest robiony na mące pochodzącej z lokalnych młynów, a o precyzję w przygotowywaniu bochenków właściciele dbają jak nikt. Oprócz chleba kupicie tu jeszcze humus, konfiturę z czerwonej cebuli albo roślinne pasty idealne na poranne kanapki.

Kumin. Domowa Piekarnia
Kumin. Domowa Piekarnia
ul. Zwycięska 14
Tu wypieka się chleby z mąki orkiszowej, żytniej i pszennej. Do tego możecie wybierać bochenki na naturalnym zakwasie, takie na zaczynie z drożdżami albo z dodatkiem maślanki – każdy znajdzie coś dla siebie. Zwłaszcza że pieczywo jest domowe, robione niespiesznie i co najważniejsze, smakuje rewelacyjnie. Doskonała alternatywa dla niezbyt wysokiej jakości produktów dostępnych w dużych sklepach i popularnych sieciówkach.
Katowice

Lokal Bakery
Lokal Bakery
ul. Misjonarzy Oblatów 29, ul. Armii Krajowej 67
Po najlepszego croissanta pachnącego masłem wcale nie trzeba jechać do Francji. Równie rewelacyjne wypieki z ciasta francuskiego zjecie przy ulicy Misjonarzy Oblatów w Katowicach. Co więcej, nie tylko miłośnicy paryskich śniadań będą zachwyceni tutejszymi wypiekami i atmosferą. Wybierać tu można spośród mnóstwa mniej lub bardziej słodkich i wytrawnych propozycji – są brioszki, bajgle, bagietki, chleby żytnie, a do nich masa konfitur, dżemów i innych apetycznych smarowideł. Jeśli macie nieco więcej czasu, zostańcie na porządne śniadanie. Co wybierzecie na początek – bajgla z serkiem Philadelhpia i musztardą czy croissanta z pastrami, roszponką, cheddarem i majonezem?

Lokal Bakery

Prodiż Bakery
Prodiż Bakery
ul. Porcelanowa 23
Dokąd od rana przyciąga katowiczan zapach słodkości i świeżego pieczywa? Jeśli macie ochotę zacząć dzień od chleba porter albo bajgla, najlepiej zagryzanego cynamonką, to od razu skierujcie swoje kroki do Fabryki Porcelany. Tutejsza piekarnia jest jednym z najmodniejszych miejsc w Katowicach. Co więcej, to młodsza siostra lokali Prodiż Bistro i Prodiż Nero, więc wysoka jakość produktów w połączeniu z rewelacyjnym smakiem wypieków jest po prostu gwarantowana.

Wolny Chleb
Wolny Chleb
ul. Jutrzenki 1
Wolno, bez pośpiechu i żadnych zbędnych dodatków – tak wyrasta chleb w piekarni na ulicy Jutrzenki. Warto wpaść tutaj po bochenki chleba jaglanego albo żytniego na zakwasie ze śliwką, a w sobotę zaopatrzyć się w dwie albo trzy świeże chałki (te z większą ilością kruszonki mają to do siebie, że znikają już w drodze do domu). A jeśli jesteście jeszcze przed pracą, to zamówcie kawę na wynos – aromatyczna, dobra i świeżo zaparzona, od razu stawia na nogi, nawet w najcięższy poniedziałkowy poranek.

Lokal Bakery
Trójmiasto

Piekarnia Ryszard Majchrowski, fot. Jacek Klejment
Piekarnia Ryszard Majchrowski
ul. Dolna Brama 12, Gdańsk
To jedno z dwóch ostatnich miejsc w Gdańsku, gdzie chleb wypieka się w starym, przedwojennym piecu. Pierwsza partia wypieków jest gotowa chwilę po szóstej i czeka na klientów, którzy z samego rana ustawiają się przed niewielką piekarnią po świeże bochenki. Przepis na tutejszy chleb nie zmienił się od kilkudziesięciu lat – smakuje tak samo jak wtedy, gdy piekarnię prowadził ojciec Majchrowskiego. I nic dziwnego, bo doskonałego smaku rzemieślniczego chleba zdecydowanie nie trzeba poprawiać czy ulepszać.

Piekarnia Ryszard Majchrowski, fot. Jacek Klejment
Piekarnia Kidzińscy
ul. Dworkowa 15, Gdańsk
Podobnie jak Majchrowski, Piekarnia Kidzińscy również stawia na stare receptury, a także dawne metody pieczenia. Tu bochenki wypieka się w starym ceramicznym piecu. Po znany w całym mieście chleb żytni, przygotowywany na naturalnym, domowym zakwasie, kolejki ustawiają się nawet w sobotni poranek. Miłośnikom tutejszego specjału nie przeszkadza, że piekarnia znajduje się na obrzeżach miasta. Jeśli już zdążyliście zaopatrzyć się w swój bochenek, to polecamy jeszcze skusić się na chałki i maślane bułeczki. Doskonale będą smakować na drugie śniadanie z masłem i domowym dżemem.

Tłok Kawiarnia
Tłok Kawiarnia
ul. Wybickiego 3/1, Gdynia
To jeden z najpopularniejszych adresów w Gdyni. Tłok Kawiarnię znają wszyscy miłośnicy specialty coffee. Właściciele postanowili otworzyć też własną piekarnię – @PokusaBakery również mieści się na ulicy Wybickiego, a kupicie tam wszystkie pachnące wypieki, które śniły wam się po nocach po każdej wizycie w Tłoku. Zatem nie zwlekajcie dłużej i w drodze do pracy lub szkoły wpadajcie po pszenne bochenki z chrupiącą skórką, apetyczne ciastka i świeże kanapki.

Nowy Chleb
Nowy Chleb
Sopot
Zaczęło się od wypiekanych w domu bochenków dla znajomych. Jednak chleby były tak dobre, że w końcu Łukasz Stafiej postanowił podzielić się nimi z większym gronem miłośników chrupiącego pieczywa. Tradycyjne, na naturalnym zakwasie, z ziarnami albo z niespodzianką – Łukasz swoje bochenki wypieka kilka razy w tygodniu w niewielkiej pracowni. Później dowozi je do zaprzyjaźnionych trójmiejskich sklepów z produktami ekologicznymi. Autorskie przepisy w połączeniu z pasją dają naprawdę szczególne i niezwykle smaczne chleby. By ich spróbować, koniecznie zajrzyjcie na facebookowy fanpage Nowego Chleba – znajdziecie tam aktualną listę miejsc, w których je kupicie. Pst! Z końcem roku Łukasz otwiera minipiekarnię w jednej z dzielnic Gdańska.

Sztuka Chleba
Sztuka Chleba
Gdynia
W Sztuce Chleba stawia się na ziarna – orkiszowe, żytnie, otręby, połączone z pestkami dyni, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Taka mieszanka z dodatkiem dobrego, naturalnego zakwasu gwarantuje sycący posiłek i udany początek dnia. Każdy bochenek jest inny, ale w smaku wszystkie są równie wyśmienite. Codziennie świeże chleby można kupić w Hali Lokalnie, a w weekendy szukajcie Sztuki Chleba na targu zdrowej żywności Jadłostajnia.
Łódź

Montag Piekarnia
Montag Piekarnia
ul. Piotrkowska 107
Mało piekarń cieszy się taką popularnością jak Montag na Piotrkowskiej. Do przytulnego wnętrza wabią aromatyczne zapachy pieczywa oraz ciast. Spróbujcie doskonałego croque madame z ciągnącym się przyjemnie serem, mistrzowskich croissantów albo genialnego chleba, który sprawdzi się na prawdziwą kanapkową ucztę – w każdym tutejszym wypieku widać pasję i oddanie właścicieli. A gdy już znajdziecie się w środku, nie zapomnijcie wypić kawy – w otoczeniu pachnących i jeszcze ciepłych bochenków smakuje zdecydowanie lepiej.
Piekarnia Ostrowska Elżbieta, Ignasiak Alicja
ul. Wysoka 26
O chlebie z ulicy Wysokiej wiedzą fani chrupiących bochenków nawet spoza miasta. Piekarnia istnieje od 1936 roku i można śmiało powiedzieć, że należy do ścisłej czołówki rzemieślniczych piekarń nie tylko w Łodzi. Jeśli chcecie się sami przekonać, o co tyle hałasu, to podpowiadamy, że w świeże bochenki idealne na śniadanie można się tu zaopatrywać już od piątej rano. A jeśli wolicie pospać nieco dłużej, to po chleb możecie wpaść do jednego ze sklepów ze zdrową żywnością, które piekarnia zaopatruje w swoje wypieki.

Okruchy Mikropiekarnia
Okruchy Mikropiekarnia
ul. Bednarska 2
Zanim Mateusz Skonka otworzył własną piekarnię, pracował w kilku znanych łódzkich restauracjach i przez blisko rok sprzedawał swoje wypieki na ekotargu. Teraz wreszcie jego pieczywo na zakwasie można mieć codziennie, bez konieczności odliczania dni do kolejnego targu. Najpopularniejszy jest chleb pszenno-żytni, ale bagietki, rogaliki i francuskie wypieki z czekoladą również są warte grzechu. Plan wypieków możecie sprawdzać na fanpage’u Okruchów na Facebooku – dzięki temu będziecie wiedzieć, kiedy na podróż do pracy trzeba poświęcić zdecydowanie więcej czasu.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?