Świeżemu, ciepłemu jeszcze chlebowi nie trzeba wiele. Wystarczy posmarować kromkę masłem, delikatnie posolić i gotowe. Proste rozwiązanie, a jakże satysfakcjonujące dla podniebienia. Niestety, o czym z pewnością wie każdy miłośnik glutenowych wypieków, o dobry chleb wcale nie jest łatwo. Znalezienie idealnej piekarni, w której codziennie rano zdobędziemy naprawdę smaczny i chrupiący chleb, czasem przypomina szukanie igły w stogu siana. Na szczęście rosnąca popularność produktów rzemieślniczych spowodowała, że znacznie powiększyło się grono piekarzy, którzy powrócili do rodzinnych i sprawdzonych receptur. Coraz liczniej w różnych częściach Polski powstają tradycyjne piekarnie, serwujące rewelacyjne pieczywo, na które warto czekać nawet w długiej kolejce. Jeżeli podobnie jak nam, gluten wam niestraszny, a domowy chleb na zakwasie czy pachnące cynamonki przedkładacie nad wszelkie owsianki, podpowiadamy, gdzie rano warto skierować swoje kroki.
Jak zrobić chleb na zakwasie?
Z chrupiącą skórką, jeszcze ciepły i najlepiej posmarowany grubą warstwą masła – bez chleba trudno wyobrazić sobie poranek czy drugie śniadanie. Jak przygotować idealny bochenek w domu?