Kukbuk
Kukbuk
15 najlepszych pączków w stolicy (fot. Martyna Cybuch)

Ranking: najlepsze pączki w Warszawie

W tłusty czwartek kolejki w cukierniach potrafią ciągnąć się bez końca. W których z nich rzeczywiście warto się ustawić, by zjeść najlepsze pączki?

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcia: Martyna Cybuch

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Palce lepią nam się od lukru, na bluzkach gdzieniegdzie widać plamy po marmoladzie lub konfiturze. W tym roku ponownie podjęliśmy wyzwanie stworzenia rankingu najlepszych, stołecznych pączków i stoczyliśmy nierówną walkę z kaloriami, by dowiedzieć się, które pączki naprawdę warto zjeść w tłusty czwartek. W ślepym teście sprawdziliśmy słodkości z 15 warszawskich cukierni – nie zabrakło miejsc kultowych, polecanych przez was czy tych mniej znanych, osiedlowych. By nie sugerować się nazwą cukierni, a jedynie jakością, każdy pączek miał przypisany numer, na który później można było oddawać swój głos. 

Redakcja kukbuka (fot. Martyna Cybuch)

Ponieważ większość różniła się między sobą nadzieniem, a kwestia smaku jest dość względna, staraliśmy się skupiać na wyglądzie pączków, strukturze ciasta oraz konsystencji, choć kwestia nadzienia nie pozostawała bez znaczenia. Po spróbowaniu wszystkich dyskutowaliśmy o nich, wymienialiśmy opinie i spostrzeżenia. Następnie anonimowo wypełniliśmy karty do głosowania – w zgodzie ze swoim smakiem, nie sugerując się opiniami innych. Na końcu wszystko zsumowaliśmy i… rezultaty zaskoczyły nas samych. W głosowaniu wzięło udział 15 członków redakcji, a nasze gusty, okazało się, bardzo się od siebie różnią. Dla jednych te same pączki były wyborne, innym przeszkadzała na przykład skórka pomarańczowa. Ostatecznie wygrały te, które były najbardziej tradycyjne i neutralne w smaku. To właśnie one uzyskały najbardziej zbliżone do siebie oceny. Oto czołówka KUKBUK-owego rankingu najlepszych pączków.

15 najlepszych pączków w stolicy (fot. Martyna Cybuch)
Nadgryziony pączek z konfiturą śliwkową (fot. Martyna Cybuch)

1. Cukiernia Irena

ul. Zakopiańska 9/3, 03-934 Warszawa

Na najwyższym stopniu podium znalazła się Cukiernia Irena, podobnie jak parę lat temu. Nietuzinkowe, oryginalne nadzienie było tym, co nas szczególnie urzekło – kwaskowy smak dobrze wysmażonych powideł śliwkowych sprawił, że pączek nie był ani zbyt słodki, ani za ciężki. Do tego duża ilość skórki pomarańczowej na wierzchu, co przechyliło szalę zwycięstwa na stronę tej warszawskiej cukierni.

Cena jednego pączka: 4 zł

Jeden z najlepszych pączków - Stary dom

2. Stary Dom

ul. Puławska 104/106, 02-620 Warszawa

Puszyste ciasto, lukier w sam raz i aromatyczna skórka pomarańczowa – to zdecydowanie wystarczyło, by Stary Dom znalazł się na drugim miejscu naszego rankingu. Choć nieco blade ciasto prezentowało się dość niepozornie, a do tego brakowało nam w środku większej ilości nadzienia, sam pączek uznajemy za wyważony i apetyczny. W tłusty czwartek część redakcji z pewnością zboczy z trasy do domu i wstąpi z ochotą na Puławską.

Cena jednego pączka: 4,5 zł

Pączek z lukrem (fot. Martyna Cybuch)

3. Cukiernia Tiramisu

ul. Warszawska 174, 05-092 Łomianki

Łomianki trudno uznać za część Warszawy, niemniej kierowani wieloma rekomendacjami, postanowiliśmy zaryzykować i wstąpić do niepozornej cukierni znajdującej na granicy miasta. Musimy przyznać, że Tiramisu jest naszym największym zaskoczeniem. Kosztując kolejnych kęsów, nie mogliśmy się powstrzymać od wspominania dawnych pączków, takich jakie robiły jeszcze nasze babcie. Ciasto było solidne, wypełnione po brzegi smakowitym nadzieniem. Choć lukier był dość słodki i zdecydowanie nieidealny, dla takich pączków wciąż warto nadłożyć drogi. 

Cena jednego pączka: 3,5 zł

Pączek z cukrem pudrem z Miss mellow (fot. Martyna Cybuch)

4. Miss Mellow

ul. Wilcza 62, 00-679 Warszawa

Tuż za podium znalazło się jedno z nowszych miejsc w Warszawie. W Miss Mellow pączki można zamówić z wyprzedzeniem albo po prostu ustawić się w kolejce w najbliższy czwartek. Niezależnie od tego, na jakie rozwiązanie się zdecydujecie, zapewniamy, że warto odwiedzić tę cukiernię, ponieważ pączki nie tylko ładnie się prezentują, ale też równie dobrze smakują. Tym, co je zdecydowanie wyróżniało, było nadzienie, które wypełniało środek ciasta aż po same brzegi. Co więcej, strzałem w dziesiątkę okazało się połączenie róży z maliną. Dzięki temu konfitura nie była zbyt słodka, a znajdujące się w niej jeszcze pestki przypominały nam o letnich owocach, za którymi tak bardzo tęsknimy przez cały rok.

Cena jednego pączka: 7 zł

Pączek z cukierni Truskawka (fot. Martyna Cybuch)

5. Cukiernia Truskawka

ul. Wołoska 70, 02-507 Warszawa

Klasyczne pączki ze skórką pomarańczową, których zapach niebezpiecznie kusi. Całość niezbyt tłusta, ładnie się prezentowała. Problemem niestety były dla nas zbyt słodki lukier oraz nieco gumowate ciasto. Ponieważ smakowo pączek nam odpowiadał, jesteśmy skłonni przymknąć oko na wszystkie niedociągnięcia. 

Cena jednego pączka: 3 zł

Pączek z Kamionkowskiej cukierni (fot. Martyna Cybuch)

6. Miejsce ex aequo

Sweetness

ul. Kamionkowska 19/lok. U5, 03-805 Warszawa

Pączki ze Sweetness wywołały największe dyskusje między członkami redakcji. Jedni doceniali je za wyjątkowe różane nadzienie, innym przeszkadzało ciasto – zbyt tłuste i mączne. Niemniej, gdy podsumowaliśmy oceny, doszliśmy do wniosku, że są to solidne pączki warte polecenia.

Cena jednego pączka: 4 zł

Słynny pączek z Górczewskiej (fot. Martyna Cybuch)

Pracownia Cukiernicza Zagoździński / Pączki z Górczewskiej

ul. Górczewska 15, 01-186 Warszawa

Taką samą liczbą głosów wyróżniliśmy Pracownię Cukierniczą Zagoździński. Tutaj pączki docenialiśmy przede wszystkim za ładnie wyrośnięte ciasto, które było dobre, sprężyste i delikatne. Przypominało nam nieco domowe smaki z dzieciństwa. Niestety, środek nie dorównywał ciastu. Skromna ilość nadzienia w połączeniu ze zbyt słodkim smakiem nieco nas rozczarowała.

Cena jednego pączka: 3 zł

Pączek z cukrem pudrem - Kukułka (fot. Martyna Cybuch)

8. Kukułka

ul. Mokotowska 52, 00-543 Warszawa

Tutaj pasowało nam ciasto, ale dla niektórych nadzienie było zbyt egzotyczne. Zwolennicy tradycji mogą nie zakochać się w środku o smaku marakuii, niemniej trzeba je docenić za jego sporą ilość i wyrazistość, którą było czuć od pierwszego kęsa.

Cena jednego pączka: 6 zł

Punktacja - Ranking warszawskich pączków

Lukullus

ul. Chmielna 32 / Mokotowska 52a (i wiele innych)

Niegdyś Lukullus był na pierwszym miejscu KUKBUK-owego rankingu. Niestety, z wielkim smutkiem musieliśmy przyznać, że teraz pączek był nijaki i zbyt suchy. Skąpa ilość nadzienia, niezbyt apetyczne ciasto, niezachęcająca, wyjątkowo tłusta całość.

Cena jednego pączka: 5 zł

Blikle

ul. Nowy Świat 33 (i wiele innych)

Na fali powstawania cukierni rzemieślniczych oraz powrotów do tradycji i wysokiej jakości przepisów pączki produkowane na masową skalę coraz rzadziej są w stanie sprostać gustom klientów. Niegdyś słynne, teraz trudno te pączki przełknąć. Wszystko za sprawą zbyt słodkiego lukru – jego smak przyćmiewał nawet nieco kwaskowe nadzienie z czarnego bzu, zresztą i tak trudno było się go doszukać w cieście.

Cena jednego pączka: 4,20 zł

Talerz z pączkami (fot. Martyna Cybuch)

Stolica Pączków

ul. Pełczyńskiego 14, 01-471 Warszawa

Nie mniejszym rozczarowaniem okazała się cukiernia z Bemowa. Pączki były nierówne – w dużej mierze nasze odczucia i oceny zależały od tego, kto spróbował jakiego nadzienia. Choć karmel był wyjątkowo smaczny, pozostałe nadzienia już nie – wydały nam się aromatyzowane. Do tego ciasto było twarde i tłuste, co nie zachęcało do przyjęcia kolejnych dawek pustych kalorii.

Cena jednego pączka: 3,5-4 zł

Cukiernia Pawłowicz

ul. Chmielna 13, 00-021 Warszawa

Tutejsze pączki zdecydowanie lepiej smakują na ciepło. Niestety z każdą minutą tracą jakikolwiek urok. Gdy tylko ostygną, ciasto staje się miałkie, a całość nieprzyjemnie ocieka tłuszczem. Dodatkowo smak nadzienia nie dostarcza wiele przyjemności.

Cena jednego pączka: 3,8 zł

Cukiernia Kozak

ul. Walcownicza 50, 04-921 Warszawa

Pączki z Kozaka okazały się niewarte podróży do Falenicy. Lukier był za słodki, nadzienie wyjątkowo niesmaczne, a niepokojący żółty kolor ciasta wywołał szereg dyskusji na temat tego, co znajduje się w jego składzie. Zdecydowanie nie polecamy!

Cena jednego pączka: 4 zł

Pallada

ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa

Choć nadzienie jabłkowe z początku wydało nam się ciekawym rozwiązaniem, po pierwszych kęsach nie mieliśmy wątpliwości. Całość była pozbawiona wyrazistości i smaku. Do tego aromatyzowane nadzienie pozostawiało dziwny, nieprzyjemny posmak na języku. Na koniec duża ilość tłuszczu, która oblepiała palce, sprawiła, że na Smoczą szybko nie wrócimy.

Cena jednego pączka: 2,50 zł

Cukiernia Wyroby Własne

ul. Jana i Jędrzeja Śniadeckich 8, 00-656 Warszawa

Po skosztowaniu tutejszych pączków mieliśmy wrażenie, że ciasto jest napompowane i nieco sztuczne. Niemniej kilku członków redakcji doceniło nadzienie.

Cena jednego pączka: 3,50-4 zł

Mapa

testy Warszawskich pączków (fot. Martyna Cybuch)

Próbowaliśmy również pączków z MOD-u, ale ponieważ w rankingu zdecydowaliśmy się uwzględniać tylko tradycyjne wersje, ostatecznie, postanowiliśmy MOD-owych pączków nie uwzględniać w naszym zestawieniu. Niemniej w kategorii KUKBUK-owych ulubionych donutów i słodkości z bardziej egzotycznym nadzieniem MOD zajmuje wysokie miejsce.

Jeśli decydujecie się na własnoręczne przygotowanie pączków i faworków to mamy dla was kilka przepisów na tłusty czwartek >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk