Jeśli nie zawsze macie dostęp do świeżych buraków lub boicie się, że zmarnieją, nim będziecie mieli czas, by ich użyć, uzupełnijcie buraczane zapasy, korzystając z mrożonek
Ponadto warzywa te mają właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty. Są również niskokaloryczne – w 100 gramach mają zaledwie 38 kilokalorii – i do tego wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu. A to i tak nie wszystkie zalety buraków!
Warto więc na stałe włączyć buraki do swojej diety – choć profitów z ich spożywania jest mnóstwo, wciąż jemy tego warzywa za mało! Aby pokazać wam bogactwo możliwości, jakie daje, przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne dania z burakiem w roli głównej. Jeśli nie zawsze macie dostęp do świeżych buraków lub boicie się, że zmarnieją, nim będziecie mieli czas, by ich użyć, uzupełnijcie buraczane zapasy, korzystając z mrożonek. Koniecznie sięgajcie po te, które dają gwarancję zachowania składników odżywczych – na przykład buraki marki Hortex, które zachowują kolor, smak i wszystkie witaminy, ponieważ są zamrażane tuż po zbiorach. Praktycznym plusem mrożonek, prócz tego, że zawsze są pod ręką, gotowe do użycia, jest to, że korzystając z nich, oszczędzacie czas i… nie musicie się martwić o purpurowe od obierania buraków dłonie.