Jeśli nie ustajecie w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji i przepisów na nowe, ciekawe dania, zacznijcie gotować zgodnie z rytmem pór roku. Dieta, którą opracowała dla nas natura, jest pełna wskazówek, którymi warto się kierować w kuchni. Doskonałej jakości sezonowe składniki nie tylko pozytywnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie, ale też pozwolą odkryć niewypróbowane dotąd kompozycje smaków, otworzyć drzwi do kulinarnej kreatywności i stworzyć nieoczywiste połączenia na bazie znanych już przepisów, które na długo pozostaną i na języku, i w pamięci. Oto najlepsze sezonowe propozycje na pyszną jesień.
Przepisy na smaczną jesień
Jak gotować, to z lokalnych, sezonowych składników! Jesienią koniecznie sięgnijcie po uniwersalną dynię, delikatny kalafior i inne popularne o tej porze roku warzywa i owoce.
Tekst: Maja Wójcik
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Pełna warzyw zupa minestrone z makaronem
Jesienią nie ma nic lepszego niż wielki garnek parującej zupy, która kusi mnogością smaków, połączonych w jedną, harmonijną całość. Najlepiej skorzystać z jesiennego bogactwa warzyw i ugotować aromatyczną włoską zupę minestrone. Poza cukinią, fasolką i marchewką, które znajdują się w tradycyjnych przepisach, dodajcie do niej inne sezonowe warzywa i zioła. Aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku, warzywa najpierw podsmażcie na maśle, a dopiero później zalejcie bulionem. Minestrone smakuje wyśmienicie z drobnym makaronem.
Stek z kalafiora na domowym labnehu z sosem chimichurri
Sezonowość warzyw i owoców przesądza nie tyle o ich dostępności, ile raczej o smaku i właściwościach prozdrowotnych. Najlepszym miesiącem dla kalafiora jest październik – jest wtedy i najzdrowszy, i najsmaczniejszy. Podsmażony na patelni, będzie smakował doskonale w połączeniu z domowej roboty labnehem, czyli bliskowschodnim serem z jogurtu typu greckiego, i z aromatycznym sosem chimichurri.
Zobacz jak przygotować stek z kalafiora na domowym labnehu >>
Fettuccine z dyniowym alfredo, marynowanymi orzechami i kolendrą
Jesienią warto odkryć na nowo tradycyjny kremowy sos alfredo, przygotowany na bazie masła i parmezanu. W jego towarzystwie doskonale odnajdzie się pyszna i pełna witamin dynia – królowa jesiennych dań. Z przyjemnością robimy z niej zupy, placki i desery, ale tym przepisem udowadniamy, że to warzywo może być także wyśmienitym dodatkiem do makaronu. W rondelku lub na rozgrzanej patelni wystarczy połączyć dynię ze śmietanką, z masłem i parmezanem, a na koniec zaskoczyć wszystkich dodatkiem prażonych orzechów i świeżej kolendry.
Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką SMEG.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?