Obok Warszawy i Krakowa także Poznań znalazł się w najnowszym wydaniu przewodnika Michelin. Jedną gwiazdką wyróżniono tutejszą Mugę – restaurację, która zaprasza na kolacje degustacyjne skomponowane z dań wykonanych z prawdziwą precyzją i wirtuozerią. Oprócz gwiazdkowej Mugi w przewodniku znalazły się i inne rekomendowane przez inspektorów Michelin miejsca.
Poznań: odkryj miejsca rekomendowane przez przewodnik Michelin!
Poznań wyrasta na polską stolicę nowoczesnej kuchni. Miejsc z energią, w których szefowie kuchni wyczarowują z lokalnych składników zachwycające autorskie propozycje, jest tu sporo. Te najlepsze poleca przewodnik Michelin.
Tekst: Joanna Szyndler
fot. Rafał Meszka
W wielu wyróżnionych lokalach punktem wyjścia są tradycyjne polskie i wielkopolskie smaki i lokalne, sezonowe produkty. Szefowie kuchni nie zatrzymują się jednak na znanych i lubianych klasykach. Szukają własnej drogi i eksperymentują, a wynikiem ich poszukiwań są dania, które kuchnię polską przedstawiają w najlepszym – i współczesnym – świetle. W przewodniku Michelin 2023 znalazły się też restauracje czerpiące z kuchni śródziemnomorskiej, a nawet taka, w której króluje ramen.
Ruszajmy zatem odkrywać Poznań – jego tętniące życiem kolorowe Stare Miasto, Ostrów Tumski z Bramą Poznania czy takie atrakcje jak Centrum Szyfrów Enigma, Rogalowe Muzeum Poznania i Stary Browar. A w przerwie w zwiedzaniu wybierzmy się na posiłek do jednej z restauracji, które rekomendują najwięksi znawcy dobrej kuchni na świecie.
62 Bar & Restaurant, ul. Świętego Michała 62|
Przychodzi się tu dla jedzenia i dla widoku. Kuchnia 62 Bar & Restaurant jest miejska i nowoczesna, jednak jej szef, Jarosław Kin, sięga też po smaki z dzieciństwa, łączy oparty na lokalnych składnikach comfort food z przepięknie podanym fine diningiem. Lokal znajduje się na poznańskich Zawadach, w otoczeniu zieleni. Z tarasu roztacza się niecodzienny widok na Poznań. Warto tu przyjść na kolację degustacyjną albo wpaść na drinka w piątkowy wieczór, kiedy grana jest muzyka na żywo.
A nóż widelec, ul. Czechosłowacka 133
Zaczynamy od gołąbka ze smażoną kaszanką i z chrupiącym jarmużem. Potem na stole pojawia się barszcz czerwony na rosole z gęsi, a następnie kacze udko z szagówkami, czyli poznańskimi kopytkami. Dania w A Nóż Widelec są polskie i regionalne. Jednocześnie nie brakuje im nowoczesnego charakteru. Tutaj nawet schabowy potrafi zaskoczyć! Szef kuchni i właściciel restauracji – Michał Kuter – szkolił się w Londynie. Tęsknił za Polską i jak opowiada, „chciał zrobić coś we własnym kraju, stworzyć coś wyjątkowego, naszego, ale według światowych standardów”.
Delicja, Pl. Wolności 5
Delicja to restauracja z ponad 40-letnią historią. Wcześniej działała w Obornikach Wielkopolskich, by w 1999 roku przenieść się na stałe do Poznania. Jest tu elegancko i wykwintnie, na talerzach znajdziemy połączenie polskich i śródziemnomorskich smaków. Delicję szczególnie warto odwiedzić latem, by usiąść na patio pod platanem – jednym z najstarszych drzew w Wielkopolsce.
NOOKS, ul. Poplińskich 1
Nooks wibruje kolorami, zarówno w wystroju wnętrz, jak i na talerzach. Punktem wyjścia do kulinarnych popisów w tej istniejącej zaledwie od połowy 2021 roku restauracji są dania surf and turf, czyli łączące owoce morza z mięsem. Stek z polędwicy wołowej występuje tu w duecie z fondem z homara, a szarpana wieprzowina w syropie klonowym z krewetkami. Nooks ma też parę ciekawych propozycji wegańskich.
Papavero, ul. 3 Maja 46
Zdaniem inspektorów Michelin dania serwowane w Papavero są obfite i dobrze przygotowane. Zachwyciła ich słynna wielkopolska kaczka z modrą kapustą, tutaj doprawioną suszoną śliwką i porzeczkami, podawana z domowymi pyzami. Papavero to miejsce kameralne, położone w sercu Poznania, parę minut spacerem od Starego Rynku.
SPOT., Dolna Wilda 87
Restauracja jest częścią Concept Store Spot. – poprzemysłowej przestrzeni z ogrodem w centrum Poznania. Organizowane są tu liczne wydarzenia kulturalne: wystawy, koncerty, wykłady. To także jedno z ulubionych wśród poznaniaków miejsc na przyjęcia i eventy biznesowe. W Spot. regularnie prowadzone są warsztaty kulinarne – pod okiem doświadczonych szefów kuchni można zgłębiać tajniki kuchni włoskiej czy azjatyckiej. Tutejsza kuchnia jest nowoczesna, oparta na lokalnych, sezonowych produktach.
The Time, ul. Młyńska 12
Dania przygotowywane w piecu grillowym Mibrasa, opalanym węglem drzewnym, są aromatyczne i soczyste. To z nich słynie poznańska restauracja The Time. Można się tu skusić na sezonowany trzy tygodnie antrykot z topinamburem lub comber z jelenia z musem z pasternaka – The Time jest miejscem przede wszystkim dla miłośników świetnie przyrządzonego mięsa.
Zen On, Święty Marcin 21
Zen On to królestwo ramenu! Może być w wersji wege – sezamowo-kokosowej, w postaci klarownego bulionu drobiowego lub kremowego bulionu homarowo-drobiowego. Zawsze z wybornymi dodatkami, takimi jak kandyzowany kumkwat czy stek z kalmara. Jeśli ktoś nie przepada za ramenem, może się skusić na bułeczki bao, pierożki dim sum lub azjatyckie kimchi-burgery. Zen On to jeden z najgorętszych adresów w Poznaniu.
Zobacz także:
- Ludzie i inspiracje
Odwiedziny w Giewoncie – jedynej restauracji na Podhalu rekomendowanej przez przewodnik Michelin
Oto jeszcze jeden powód, by przyjechać na Podhale: w Kościelisku, tuż za rogatkami Zakopanego, można jednocześnie rozkoszować się widokiem na Tatry i fine diningiem na wysokim poziomie.
- Ludzie i inspiracje
Warszawa: dajmy się zaskoczyć stolicy i restauracjom rekomendowanym przez Michelin
Warszawa zmienia się nieustannie. Na jej kulinarnej mapie wciąż przybywa nowych miejsc i nie starcza dni, by wypróbować je wszystkie. Wśród nich są takie, które potrafią zaskoczyć nawet stałych bywalców warszawskich lokali; które zawsze serwują dania na najwyższym poziomie; i do których po prostu chce się wracać. To restauracje rekomendowane przez przewodnik Michelin.
- Ludzie i inspiracje
Kraków: dokąd prowadzi nas przewodnik Michelin
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin. Jednak na krakowskiej scenie kulinarnej jest znacznie więcej niezwykłych restauracji, w tym aż 16 rekomendowanych w przewodniku Michelin.
- Kultura i wiedza
Restauracje Bib Gourmand, czyli gwiazdki to nie wszystko!
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
- Na mapie
Gwiazdorska obsada
„Kulinarne Oscary”, czyli słynne gwiazdki Michelin, trafiły w tym roku do trzech polskich restauracji. Co takiego mają w sobie krakowska Bottiglieria 1881, poznańska Muga i warszawska Nuta, że otrzymały te najważniejsze w branży kulinarnej wyróżnienia?
- Ludzie i inspiracje
Odwiedziny w Giewoncie – jedynej restauracji na Podhalu rekomendowanej przez przewodnik Michelin
Oto jeszcze jeden powód, by przyjechać na Podhale: w Kościelisku, tuż za rogatkami Zakopanego, można jednocześnie rozkoszować się widokiem na Tatry i fine diningiem na wysokim poziomie.
- Ludzie i inspiracje
Warszawa: dajmy się zaskoczyć stolicy i restauracjom rekomendowanym przez Michelin
Warszawa zmienia się nieustannie. Na jej kulinarnej mapie wciąż przybywa nowych miejsc i nie starcza dni, by wypróbować je wszystkie. Wśród nich są takie, które potrafią zaskoczyć nawet stałych bywalców warszawskich lokali; które zawsze serwują dania na najwyższym poziomie; i do których po prostu chce się wracać. To restauracje rekomendowane przez przewodnik Michelin.
- Ludzie i inspiracje
Kraków: dokąd prowadzi nas przewodnik Michelin
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin. Jednak na krakowskiej scenie kulinarnej jest znacznie więcej niezwykłych restauracji, w tym aż 16 rekomendowanych w przewodniku Michelin.
- Kultura i wiedza
Restauracje Bib Gourmand, czyli gwiazdki to nie wszystko!
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
- Na mapie
Gwiazdorska obsada
„Kulinarne Oscary”, czyli słynne gwiazdki Michelin, trafiły w tym roku do trzech polskich restauracji. Co takiego mają w sobie krakowska Bottiglieria 1881, poznańska Muga i warszawska Nuta, że otrzymały te najważniejsze w branży kulinarnej wyróżnienia?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?