Miasto Gaziantep, leżące na starożytnym Jedwabnym Szlaku, jest polecane przez smakoszy jako miejsce, gdzie można skosztować ponad 400 lokalnych dań. Ta obfitość to wpływ między innymi karawan kupieckich, które przez setki lat przekraczały Anatolię. Przyczyniło się to do niesamowitego rozkwitu kultury kulinarnej i wydłużenia listy używanych w tutejszej kuchni składników o różne inne propozycje.
Dziś większość mieszkańców 2-milionowej metropolii jest zawodowo związana z żywnością i gastronomią, a tamtejszy Festiwal Pistacji co roku ściąga tysiące fanów chrupiących orzeszki i baklavę, chronioną unijnym prawem. Takich miast jak Gaziantep, docenionych przez UNESCO ze względu na ich miejsce na kulinarnej mapie, jest zaledwie 12 na świecie. Dlatego to właśnie tu zaczniemy naszą wędrówkę!
Tahmis Kahvesi – jedna z najstarszych kawiarni świata
adres: Tahmis Kahvesi, Suyabatmaz Mahallesi, Eski, Buğday Pazarı Sk. No:8, 27400 Şahinbey / Gaziantep, Turcja
To kucharze Sulejmana Wspaniałego w połowie XVI wieku zaczęli parzyć kawę w specjalnym tygielku. Napar bardzo szybko stał się przebojem w sułtańskim pałacu, choć spory religijne dotyczące tego, czy kawę powinno się pić, czy też nie, trwały dość długo. Pod koniec XVI wieku Imperium Osmańskie było już kawową potęgą, zarówno pod względem spożycia kawy, jak i handlu ziarnem.