Rok 2024 był niezwykle ciekawy. Oprócz tiktokowych trendów, które równie szybko rozpalają wyobraźnię milionów, jak gasną, obfitował w wydarzenia, które na długo zostaną mi w pamięci. Z zapartym tchem obserwuję, jak gastronomia się zmienia i ewoluuje, dostarczając ciągle nowych wrażeń.
Komu gwiazdkę?
Co roku jednym z najważniejszych wydarzeń w świecie kulinariów jest premiera przewodnika Michelin, w którym uwzględniono również polskie miasta. Liczba nagrodzonych gwiazdką, wyróżnieniem Bib Gourmand czy rekomendacją lokali stale rośnie. Rok 2024 był wyjątkowy, po raz pierwszy bowiem na radarze inspektorów znalazło się Pomorze. Restauracje z Trójmiasta i okolic w końcu zostały docenione!
W tegorocznej edycji przewodnika krakowska Bottiglieria 1881 utrzymała swoją pozycję (dwie gwiazdki), podobnie jak warszawska Nuta (jedna gwiazdka) i poznańska Muga (jedna gwiazdka). Rozbrat 20 (Warszawa), Arco by Paco Pérez (Gdańsk) i Giewont (Kościelisko) w tegorocznej selekcji otrzymały po jednej gwiazdce. Po raz pierwszy też przyznano w naszym kraju zieloną gwiazdkę za działania proekologiczne, otrzymała ją restauracja Eliksir w Gdańsku.
Wyróżnieniem Bib Gourmand, przyznawanym za stosunek ceny do jakości, nagrodzono 16 lokali, a aż 55 otrzymało rekomendację Michelin. To pokazuje, że w Polsce jest coraz więcej restauracji na świetnym poziomie, ale także znacząco wpływa na rozwój turystyki kulinarnej. Zagraniczni goście chcą u nas jeść!