Kukbuk
Kukbuk
Tutti Santi – pizza (fot. materiały prasowe)

Pizza, która zaskakuje

Mistrzowie Tutti Santi kolejny raz udowadniają, że w sprawie pizzy nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa. Zapraszają na nową pizzę gourmet i wyjątkowe doznania kulinarne.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Dobra pizza to dla wielu osób comfort food, ulubione danie, które uratuje zły dzień, umili każde spotkanie towarzyskie, zintegruje zespół. Kiedy siadamy przy jednym stole, bierzemy w dłonie aromatyczne trójkąty ciasta, oliwa ścieka nam po palcach, a sos pomidorowy barwi usta, jesteśmy rozluźnieni, uśmiechnięci i mrucząc z zadowolenia, snujemy niespieszne rozmowy. Mistrzowie Tutti Santi poszli o krok dalej i wznieśli tę przyjemność na nowy poziom – bawią się wykwintnymi, niebanalnymi połączeniami i serwują nam pizzę na miarę kuchni fine dining. Taką, która gwarantuje niezapomnianą ucztę smaków i jest źródłem nowych doznań i doświadczeń.

Jesteśmy przekonani, że wasze podniebienia, spragnione wyjątkowego smaku, będą usatysfakcjonowane, bo jeśli ktoś w Polsce wie, jak zrobić wyśmienitą pizzę gourmet, to właśnie pizzaiolo pracujący w Tutti Santi. Źródłem inspiracji jest dla nich kontakt z mistrzami ze szkół kulinarnych i z międzynarodowych konkursów. Dzięki temu poszerzają horyzonty i puszczają wodze fantazji, zestawiając składniki w nieoczywisty, bardzo atrakcyjny dla zmysłów sposób.

Pizza gourmet – Tutti Santi (fot. materiały prasowe)

Inną jakość czuć już w pierwszym kęsie. Ciasto ma bardziej puszyste i chrupiące ranty niż pozostałe pizze

Jak smakuje doskonałość?

Menu gourmet to nowe doświadczenie jedzenia pizzy. Inną jakość czuć już w pierwszym kęsie. Ciasto ma bardziej puszyste i chrupiące ranty niż pozostałe pizze. To efekt dłuższego procesu dojrzewania ciasta, a także jego innego rozkręcania i wypiekania. Na wybornej bazie goszczą najlepszej jakości składniki. Wiele z nich restauracja sprowadza prosto z Włoch, gdzie powstają według tradycyjnych receptur i są wytwarzane metodą rzemieślniczą.

Pizza gourmet z dodatkami – Tutti Santi (fot. materiały prasowe)

Przywołajcie w myślach widok Wezuwiusza górującego nad Zatoką Neapolitańską. Niedaleko niego z żyznej i ciepłej gleby wyrastają żółte pomidorki, karmione włoskim słońcem. Są aromatyczne, soczyste, a ich smaku nie da się opisać słowami. Pomyślcie o niewiarygodnie delikatnej szynce, która dojrzewa w swoim tempie i nikt tego procesu nie przyspiesza. Prosciutto di San Daniele DOP jest sprowadzane z regionu Friuli, zwanego Wenecją Julijską – to jedyne miejsce, gdzie się je produkuje. Udziec wieprzowy konserwują sól morska, tamtejszy mikroklimat i ludzka cierpliwość, a jego smak wynagradza każdy miesiąc wyczekiwania. Wyobraźcie sobie ocet balsamiczny, który po dwumiesięcznym leżakowaniu w dębowych beczkach jest gęsty, esencjonalny, kremowy. Powstaje z wyciśniętego z winogron soku, który jest wolno podgrzewany pod gołym niebem – do osiągnięcia wysokiej temperatury – przez co najmniej dobę. W trakcie gotowania dodaje się do niego ocet winny i ocet starzony o 10 lat lub więcej, a następnie fermentuje. Głębia smaku tego octu stanowi nową kategorię doznań. To tylko trzy składniki spośród różnych genialnych produktów użytych w nowym menu. Czy podobnie jak my macie ochotę na znacznie więcej?      

Pizzaiolo z restauracji Tutti Santi (fot. materiały prasowe)

Nad recepturą, menu i umiejętnościami pizzaiolo w Tutti Santi czuwa Valerio Valle – mistrz Włoch i Europy oraz wicemistrz świata

Pizzaiolo z tytułami

Nad recepturą, menu i umiejętnościami pizzaiolo w Tutti Santi czuwa Valerio Valle – mistrz Włoch i Europy, wicemistrz świata. Pod jego czujnym okiem pracownicy restauracji się szkolą, zdobywają doświadczenie i umiejętności. Jednak Valerio nie tylko uczy ich rzemiosła, ale też rozbudza w nich pasję i odkrywa talenty. Pokazuje, że pozornie proste danie, jakim jest pizza, może być dziełem sztuki kulinarnej, a skomponowana z pomysłem, odwagą czy nawet pewną twórczą zuchwałością – zaciekawia, intryguje, zachwyca. Mistrz zachęca pizzaiolo, którzy są pod jego skrzydłami, do kreatywnego podejścia, pobudza ich wyobraźnię i inspiruje do eksperymentów. Na pyszne rezultaty nie trzeba było długo czekać.

Pizza gourmet z restauracji Tutti Santi (fot. materiały prasowe)

Pizzaiolo z Tutti Santi, pełni ekscytacji, otwartości i nietuzinkowych pomysłów, postanowili spróbować swoich sił w mistrzostwach pizzy we Włoszech w marcu 2021 roku. Konkurencja była duża, jury wymagające, a mocna reprezentacja polskiej restauracji zdobyła osiem pucharów, w tym tytuł najlepszego pizzaiolo mistrzostw przyznany Pawłowi Leszkowi. Wizyta w kraju będącym ojczyzną pizzy, wymiana doświadczeń ze znakomitymi kucharzami i obserwacja kulinarnych dzieł innych twórców była dla nich przełomowym doświadczeniem. Rozpaliła w nich iskrę i obudziła pragnienie napisania kolejnego rozdziału w opowieści o rozwoju pizzy. To pragnienie stało się punktem wyjścia do stworzenia nowych propozycji, nad którymi zespół pracował razem z Valerio. Pizza gourmet w Polsce wciąż jest rzadkością, dlatego tym bardziej cieszy nas i pomysł, i jego realizacja. Jeśli chcecie przekonać się, jak doskonały efekt osiągnęli zdolni pizzaiolo, koniecznie odwiedźcie Tutti Santi i oddajcie się uczcie na najwyższym kulinarnym poziomie. 

Materiał powstał we współpracy z Tutti Santi.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk