Pamiętacie, jak byliście dziećmi i na obiad chętnie wybieraliście chrupiące, choć niekoniecznie zdrowe paluszki rybne, które najlepiej smakowały z solidną porcją ziemniaków oraz ulubioną surówką? Gdy najdzie was nieodparta ochota na powrót do smaków dzieciństwa, zamiast sięgać do zamrażalnika po gotowe dania, spróbujcie przyrządzić paluszki rybne sami. Jeśli na początku nie będą wychodzić idealne, nie poddawajcie się – po kilku próbach nabierzecie wprawy. A do tego czasu możecie wspólnie z pozostałymi domownikami bawić się w kuchni tworzeniem paluszków w nieco mniej oczywistych kształtach.
Paluszki rybne: DIY
Chrupkie i sycące paluszki rybne to doskonały pomysł na obiad dla dzieci lub solidną przekąskę do przegryzania z gęstym jogurtem. Sprawdźcie, jak zrobić je samemu.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Przemek Dzienis
Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
Przepis: Olin Gutowski
składniki:
składniki:
- 1 cebula,
- 1 kg karasi (ewentualnie innych słodkowodnych rybek: płotek, krąpi, leszczy)
- 250 g bułki tartej
- 50 g mąki
- 1 l oleju do smażenia
- opcjonalnie:
- 1 bułka
- 1 jajko „zerówka”
kroki 1–3
Cebulę trzemy na tarce (najlepiej w goglach). Ryby skrobiemy, pozbywamy się kręgosłupów, mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.
kroki 4-5
Kiedy powstanie pasta, dodajemy utartą cebulę i bułkę tartą (ewentualnie rozmoczoną bułkę i jajko).
kroki 6-7
Z masy formujemy paluszki i obtaczamy je delikatnie w mące. Panierowane wrzucamy na patelnię, na głęboki, rozgrzany olej. Smażymy, aż zrobią się złote. Podajemy z sosem jogurtowym.
Artykuł pochodzi z materiału "DIY" z wydania KUKBUK Roi się nr 28/2017. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK w wersji cyfrowej znajdziecie na aplikacji Android i IOS.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Kostka bulionowa: DIY
Podstawa szybkich zup i sosów – kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Warto pokusić się o zrobienie jej samemu.
- Ludzie i inspiracje
Beza: DIY
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
- Ludzie i inspiracje
Kostka bulionowa: DIY
Podstawa szybkich zup i sosów – kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Warto pokusić się o zrobienie jej samemu.
- Ludzie i inspiracje
Beza: DIY
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?