Kukbuk
Kukbuk

Otulenie na talerzu

Być może pogoda nie nastraja nas optymistycznie, ale perspektywa dobrego jedzenia już tak. Na samą myśl o aromatycznych pierożkach czy gęstych smarowidłach na świeżym pieczywie robi się milej i cieplej na sercu. Poznajcie nasze sposoby na zimowe otulenie.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała sesje zdjęciowe. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Maciej Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Sezon czerpania przyjemności z małych rzeczy uważamy za otwarty! Wszystko co miękkie w dotyku, rozgrzewające i kojące zmysły, mile widziane i doceniane na nowo. Koc, książka i napar na wyciągnięcie ręki, horyzontalna pozycja i ciepłe światło. Możliwe, że tylko tak można przetrwać ten jesienno-zimowy czas bezboleśnie. No i jedzenie! Najlepiej takie kompaktowe lub komfortowe – gdy w jednym kęsie mieści się wszystko, czego można zapragnąć.

Kiedy zaczynają do nas docierać świąteczne hity, a wraz z nimi przychodzi chęć na coś pysznego, to może oznaczać tylko jedno – czas na pierogi. Bo po co czekać? Można je potraktować jako wstęp, zapowiedź przedświątecznych smakołyków, ale też pobawić się konwencją.

Twist

Zamiast tradycyjnych grzybów – boczniaki, zamiast wołowego z rosołu – mielona łopatka. Pojawi się tu sos sojowy, ale i palone masło jako zwieńczenie. Dlaczego mięso mielone z łopatki? To lżejsza kalorycznie, zawierająca mniej tłuszczów nasyconych alternatywa mięsa wołowego.

Do tego soczysta i nasycona smakiem. Świetnie sprawdza się nie tylko jako farsz do pierogów, ale też jako składnik pulpetów, sosu do makaronu (na przykład bolognese) czy burgerów. Jednak ważniejsze od rodzaju mięsa jest jego pochodzenie.

Sprawdź przepis na pierożki z wieprzowiną, kapustą i boczniakami z palonym masłem >>

Etykieta

Produkcja mięsa ma ogromny wpływ na środowisko, a wiążąca się z tym skomplikowana sieć dostaw nie zawsze pozwala monitorować i dbać o jakość pracy na każdym etapie. Jak wybrać dobrze, kiedy nie wszystko można wyczytać z etykiety? Transparentnym i nowoczesnym modelem produkcji może się na pewno pochwalić Dolina Dobra, która jest zlokalizowana w Przechlewie na Pomorzu. W otoczeniu łąk, pastwisk i pól uprawnych zorganizowano rolnictwo zrównoważone, które minimalizuje swój wpływ na środowisko i pozwala zadbać o każdy detal.

Cały proces produkcji – od własnych plonów, zbóż i paszy po prowadzoną z troską hodowlę zwierząt i wytwarzanie własnej energii – odbywa się tu po sąsiedzku. Ograniczenie transportu z myślą o dobrostanie zwierząt i natury, ale też ścisła współpraca z lokalną społecznością stanowią główne wartości marki. I co dla nas najważniejsze: w kuchni przekłada się na najwyższą jakość i naturalny smak mięsa.

Więcej dobra

Owszem, można by się wybrać na jarmark świąteczny, ale po co, skoro mamy go w domu? Pajda chleba ze smalcem może się schować przy tym przepisie na rillettes wieprzowe ze skórką z pomarańczy i karmelizowaną cebulką. Długo pieczone mięso z karkówki wzbogacone aromatami cytrusowymi i ziołowymi to smarowidło idealne. Co więcej, można je zamknąć w szczelnym opakowaniu i sięgać po tę przyjemność dłużej. Przechowywane w lodówce, będzie cieszyć nawet do kilku tygodni – dobrze mieć je na wyciągnięcie ręki.

Sprawdź przepis na rillettes wieprzowe ze skórką z pomarańczy i z karmelizowaną cebulką >>

Artykuł powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk