Oprócz prezentów, choinki oraz kolorowych bombek święta niezmiennie kojarzą się także z tradycyjnymi potrawami. W Wigilię na stole ustawiamy 12 potraw i wyczekujemy pierwszej gwiazdki, by rozpocząć wspólne biesiadowanie. Choć niekoniecznie za wszystkimi z dań przepadamy, co więcej, bez karpia możemy się obejść cały rok, zgodnie z obyczajem, poświęcamy długie godziny na przygotowania w kuchni. Co, jednak gdyby te mniej lubiane smaki, nieco urozmaicić? Do tego jeszcze nie poświęcając na gotowanie zbytnio czasu? Do barszczu zamiast uszek proponujemy ravioli, a sałatkę jarzynową podajemy z jajkiem w koszulce – na świąteczny stół wprowadzamy nieco kulinarnego fermentu, który przekona nawet największych tradycjonalistów.
(Nie)tradycyjna wigilia na stole
Świąteczne potrawy nie zawsze muszą smakować tak samo. Tradycyjne potrawy zachęcają do kulinarnych eksperymentów, a my mamy sposoby na to, jak przygotować coś niebanalnego, a jednocześnie prostego.
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!