Kukbuk
Kukbuk
Śledź z korzennym majonezem, karmelizowanym jabłkiem, koperkiem i cebulą, Winiary, przepis Tomek Zielke

(Nie)tradycyjna wigilia na stole

Świąteczne potrawy nie zawsze muszą smakować tak samo. Tradycyjne potrawy zachęcają do kulinarnych eksperymentów, a my mamy sposoby na to, jak przygotować coś niebanalnego, a jednocześnie prostego.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Oprócz prezentów, choinki oraz kolorowych bombek święta niezmiennie kojarzą się także z tradycyjnymi potrawami. W Wigilię na stole ustawiamy 12 potraw i wyczekujemy pierwszej gwiazdki, by rozpocząć wspólne biesiadowanie. Choć niekoniecznie za wszystkimi z dań przepadamy, co więcej, bez karpia możemy się obejść cały rok, zgodnie z obyczajem, poświęcamy długie godziny na przygotowania w kuchni. Co, jednak gdyby te mniej lubiane smaki, nieco urozmaicić? Do tego jeszcze nie poświęcając na gotowanie zbytnio czasu? Do barszczu zamiast uszek proponujemy ravioli, a sałatkę jarzynową podajemy z jajkiem w koszulce – na świąteczny stół wprowadzamy nieco kulinarnego fermentu, który przekona nawet największych tradycjonalistów.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk