Kukbuk
Kukbuk
Lemoniady w różnych smakach (fot. Maciej Niemojewski)

Napoje na lato: 7 przepisów na lemoniadę

Owocowa, lekko kwaskowa lemoniada z lodem to idealna propozycja na letnie dni. Poznajcie przepisy na domowe napoje, które orzeźwią i dodadzą energii.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Nadeszło lato, więc czas na lemoniadę! Słodka, kwaśna, mniej lub bardziej owocowa i koniecznie z dużą ilością lodu – w zależności od upodobań możemy dowolnie mieszać sezonowe składniki i bawić się przyprawami, by przyrządzić niepowtarzalną lemoniadę, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna i orzeźwiająca, ale także doskonale nawadnia organizm i dostarcza solidnej porcji witamin. Jeśli do tej pory do jej przygotowania wykorzystywaliście jedynie cytryny, najwyższa pora to zmienić. Orzeźwiające letnie napoje zrobicie także z arbuza, truskawek czy rabarbaru. Do tego listki mięty lub bazylii i idealna wakacyjna lemoniada gotowa. Potem wystarczy postawić pękate dzbanki z orzeźwiającym napojem na stoliku pod parasolem i tylko co jakiś czas, podczas leniwego popołudnia z książką, dolewać do szklanki kolejne porcje lemoniady. A wieczorem wykorzystać ją jako bazę drinków i stworzyć zwariowane, pełne kolorów kompozycje, dzięki którym wprawicie się w błogi, wakacyjny nastrój. Witaj, lato!

Lemoniada mojito (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada o smaku mojito >>

Mojito wcale nie musi oznaczać drinka z procentami. Jeśli lubicie smak popularnego napoju rodem z Kuby, a niekoniecznie chcecie pić alkohol, przygotujcie lemoniadę, która bez niego odpręży i polepszy humor. Będziecie potrzebować limonki, brązowego cukru i cytryny. I pamiętajcie o wodzie gazowanej. Przygotowanie zajmie wam tylko 20 minut. Na zdrowie!

Lemoniada arbuzowa z rozmarynem (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada arbuzowa z rozmarynem >>

Słodki smak arbuza dobrze jest przełamać kwaskową limonką. Wydrążcie z arbuza miąższ i dodajcie do niego rozmaryn. Wstawcie lemoniadę do lodówki. Do schłodzonej bazy wsypcie dużo lodu, dorzućcie kawałki limonki i delikatnie posłodźcie.

Lemoniada imbirowa (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada imbirowa >>

Egzotyczna i wyrazista lemoniada to propozycja dla tych, którzy nie boją się zdecydowanych smaków. Kluczem jest tu bezalkoholowe piwo imbirowe. Oprócz niego w dzbanku powinny się znaleźć kawałki cytryny i pomarańczy. Jeśli macie nieco więcej czasu, przygotujcie lemoniadę wcześniej i wstawcie ją na noc do lodówki, by smaki dobrze się połączyły.

Lemoniada truskawkowa z miodem i bazylią (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada z truskawkami, miodem i bazylią >>

Doskonały letni napój, w którym królują sezonowe smaki. Truskawki zmiksujcie, z cytryn wyciśnijcie sok, a zamiast cukrem napój posłodźcie miodem. By podkręcić smak lemoniady, dorzućcie listki bazylii i od razu podajcie. Gotowe w zaledwie kwadrans.

Lemoniada gruszkowa z tymiankiem i sokiem jabłkowym (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada gruszkowa z tymiankiem i sokiem jabłkowym >>

Z gruszek przygotowujemy mus, a z cytryn wyciskamy sok. Jeszcze odrobina jabłek, gałązki tymianku, szczypta brązowego cukru – i możemy podawać lemoniadę w wysokich szklankach z kostkami lodu. Uwaga! Polecamy przygotować nieco więcej musu owocowego – z powodzeniem sprawdzi się w naleśnikach albo jako dodatek do porannej owsianki.

Lemoniada rabarbarowa (fot. Maciek Niemojewski)

Lemoniada rabarbarowa z rozmarynem >>

Tym razem rabarbar zamiast do crumble lub kompotu kroimy do lemoniady. Ugotowany z imbirem i miodem lub syropem z akacji, nie tylko świetnie smakuje, ale też orzeźwia i nawadnia organizm. A jeśli zostanie wam trochę rabarbaru, wykorzystajcie go do ciast, naleśników lub domowych bułeczek.

Lemoniada z pietruszką (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada z pietruszką >>

Nietypową lemoniadę z natki pietruszki polecamy wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Zamiast zwykłego cukru wykorzystujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryn. Ta lemoniada nie tylko chłodzi i orzeźwia, ale także wpływa pozytywnie na układ trawienny i odpornościowy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk