Kukbuk
Kukbuk
Lemoniada z pietruszką (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada z pietruszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
natka pietruszki
1 pęczek
cytryna
2 sztuki + do podania
cukier puder
100 g
zimna woda niegazowana
1 l
kostki lodu
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Krok 1

Natkę pietruszki myjemy. Kilka gałązek odkładamy do podania z gotową lemoniadą, a resztę wkładamy w całości do malaksera. Sparzamy 2 cytryny – z 1 bardzo cienko skrawamy skórkę, a następnie z obu wyciskamy sok. Przelewamy go do malaksera. Dodajemy cukier puder i 200 mililitrów wody. Blendujemy.

Krok 2

Powstałą masę przecieramy przez sito i przelewamy do słoika. Dodajemy skórkę z cytryny, zakręcamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Krok 3

Do szklanek wkładamy plasterki cytryny i gałązki natki pietruszki. Szklankę napełniamy lodem, wlewamy bazę lemoniady i wlewamy wodę niegazowaną. Taka lemoniada nie tylko chłodzi i orzeźwia, ale także wpływa pozytywnie na układ trawienny i odpornościowy.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk