Cytryny i pomarańczę sparzamy. Zostawiamy ½ cytryny i kawałek pomarańczy do podania lemoniady. Przy użyciu obieraczki do warzyw z 1 cytryny skrawamy skórkę. Z cytrusów wyciskamy sok, który łączymy z cukrem – podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż słodzik całkowicie się rozpuści. Syrop studzimy.
Krok 2
Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W dużym słoiku łączymy syrop cytrusowo-cukrowy, skórkę z cytryny, plasterki imbiru i piwo bezalkoholowe. Mieszamy. Jeśli mamy czas, możemy bazę lemoniady wstawić na noc do lodówki, żeby smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Krok 3
Do wysokiej szklanki wkładamy kawałki cytryny i pomarańczy. Wlewamy bazę lemoniady. Wkładamy kostki lodu i wlewamy do szklanki wodę gazowaną.