Łódź jest miastem kompaktowym, idealnym na powolne, weekendowe zwiedzanie. Z dworca Łódź Fabryczna możecie się pieszo wybrać do polecanych przez nas miejsc, a przy okazji zwiedzić miasto. Kuchnia azjatycka, którą łodzianie pokochali, ma korzenie w latach dziewięćdziesiątych, kiedy kurczak gong bao, smażony ryż i sajgonki z surówkami królowały w budkach na Off Piotrkowska. Nie pomijajcie jednak łódzkiej zalewajki, która doczekała się nawet swojego festiwalu, czy włoskiego street foodu (palce lizać)! Zapraszamy na kulinarny spacer – oto najlepsze restauracje w Łodzi!
Ori Łódź
Czwarty, najnowszy łódzki lokal Kaspra Krajewskiego i Marcina Radziejewskiego, kolejny unikatowy koncept, miejsce, w którym można się zasiedzieć od świtu do zmierzchu. W menu znajdziecie japońskie słodycze, matchę i kawę rano, a autorskie koktajle i wytrawne talerzyki wieczorami (pyszny i pięknie podany kurczak karaage!).
Wszystko jest robione na miejscu, z dużą dbałością o formę podania, czyli dokładnie tak, jak lubimy. Ori to mała przestrzeń, urocza, przepełniona dobrym dizajnem i instagramowymi spotami. Właścicielom udało się nawet ustawić kilka stolików na zewnątrz – co cieszy, ponieważ Roosevelta to jedna z ładniejszych łódzkich uliczek. Warto tu zajrzeć na unikatową interpretację kuchni japońskiej. Oferta powoli, ale systematycznie poszerza się o wytrawne opcje śniadaniowe.