Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze pączki w Warszawie! 16 świetnych miejsc

Palce lepiące się od lukru i resztki konfitury na ustach – tak wyglądają nasze przygotowania do tłustego czwartku. Przetestowaliśmy pączki z warszawskich cukierni, by wybrać te najlepsze, po które warto stać w kolejce. Oto najlepsze pączki w Warszawie!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Instagram Baken

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Pączek pączkowi nierówny. Na naszej liście uwzględniliśmy piekarnie i cukiernie, które dbają o jakość, nie szczędzą nadzienia, często też zaskakują niebanalnymi połączeniami smakowymi. W tym roku niekwestionowanym królem jest pączek z nadzieniem inspirowanym dubajską czekoladą. To wyższy poziom zachwytu nad kremem pistacjowym!

Zwykle w ofercie cukierni znajdziemy zarówno pączki z kremowymi nadzieniami, jak i te z powidłami czy konfiturą owocową. Dopracowane do perfekcji, kosztują zwykle około kilkunastu złotych, choć niektóre potrafią osiągać ceny powyżej 20 złotych.

W naszym zestawieniu znajdziecie nowoczesne piekarnie i cukiernie, ale jeśli lubicie bardzo tradycyjne smaki, polecamy zajrzeć do takich miejsc jak Cukiernia Irena czy Zagoździńscy. Znajdziecie tam pączki smakujące jak te z dzieciństwa. A jakie są dziś najlepsze pączki w Warszawie? Sprawdźcie poniższe adresy!

Fot. Instagram Będzie Dobrze

Będzie Dobrze

Będzie Dobrze co roku zaskakuje innym pomysłem na pączki. W 2024 jako jedna z niewielu piekarni w Warszawie oferowała pączki pieczone, które były zresztą pyszne! Rok 2025 stoi jednak pod znakiem pączków smażonych – to mocny debiut Będzie Dobrze na pączkowej mapie stolicy.

Świetne są tu klasyki, z lekko słonawym kremem pistacjowym czy nadzieniem malinowym z mocno wyczuwalną różaną nutą. Naszym faworytem jest pączek z pomarańczą, podkręconą odrobiną bergamotki.

Fot. Instagram Panny

Panna

Pracownia cukiernicza, która słynie z obłędnych tortów, ciastek i ciasteczek, regularnie ma w swojej ofercie pączki. Najlepsze jest jednak to, że rzadko kiedy można trafić na tę samą wersję. Ekipa stale zaskakuje nowymi kompozycjami, a wśród naszych ulubieńców są między innymi pączki ze słonym karmelem i z pigwowcem czy pistacją z jeżyną i hibiskusem.

To pączki, które zarówno pod kątem smaku nadzienia, jak i ciast czy lukru zawsze spełniają nawet najbardziej wygórowane oczekiwania.

Fot. Instagram Baken

Baken

Lokal specjalizujący się w skandynawskich śniadaniach proponuje pączki? Czemu nie! Baken już nieraz udowadniało, że zna się na drożdżowych wypiekach. Z okazji tłustego czwartku zjecie tu trzy rodzaje pączków.

To zdecydowanie opcja dla łasuchów, bo w ofercie są pączki z kremem czekoladowym i porzeczką czy z adwokatem. Koniecznie spróbujcie też tych z kremem orzechowym z karmelem – są uzależniająco dobre!

Fot. Instagram Całej w Mące

Cała w Mące

Jedna z pierwszych piekarni rzemieślniczych w Warszawie, która dała początek całej fali nowego piekarnictwa, latem robi wspaniałe jagodzianki, a zimą – pączki. Dobrze wypieczone i pachnące drożdżowym ciastem kule zjemy tu w czterech wersjach.

Jest więc i klasyczna róża z maliną, i orzeźwiająca śliwka z porzeczką, i pigwowiec. Dla fanów słodszych smaków przygotowano pączka z kajmakiem. Co ciekawe, każdy z nich ma też nieco inny, specjalnie dopasowany do nadzienia lukier.

Gdzie na pączki w Warszawie? Podpowiadamy!

Fot. Instagram Charlotte

Charlotte

Czy we francuskiej kawiarni da się zjeść dobrego pączka? Zapewniamy, że tak. Charlotte proponuje trzy smaki nadzienia, zamkniętego w smacznym, pachnącym cieście.

Na pewno zasmakuje wam krem z białej czekolady (z niego zresztą słynie to miejsce) połączony z maliną w pączku obsypanym malinowym cukrem czy konfitura różano-malinowa zamknięta w tradycyjnym pączku z lukrem i ze skórką pomarańczową. Szczytem tłustoczwartkowej rozpusty jest za to pączek wypełniony francuskim kremem diplomat i oblany ciemną czekoladą.

Fot. Instagram Bai

Baja Wegańska Cukiernia

Dobre pączki mogą być wegańskie! I szczerze mówiąc, w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Od lat udowadnia to Baja Wegańska Cukiernia, w której wspaniałe słodkości zjecie przez cały rok. Na tłusty czwartek ekipa przygotowała pączki z trzema różnymi rodzajami nadzienia. Różane z maliną połączono z pomarańczowym lukrem i płatkiem świeżej róży, a krem pistacjowy z różowym mlecznym lukrem i ze skórką pomarańczy.

Prawdziwym hitem jednak może się okazać bomboloni – pączek z nadzieniem czekoladowo-orzechowym, obsypany cukrem i udekorowany złotym orzechem laskowym.

Fot. Instagram Muusu

Muus

Ta cukiernia od wielu lat zachwyca nas swoimi wypiekami. Niejedna impreza redakcyjna odbyła się z tortem spod szyldu Muus! W tym roku zamierzamy świętować z nią również tłusty czwartek.

W pączkowym menu znalazły się pączki z nadzieniem różano-malinowym czy z kremem pistacjowym. Ponieważ jednak lubimy smakowe eksperymenty, chętnie spałaszujemy także te z kremem ciasteczkowym lub z kremem kokosowym i polewą mango. Gwarantujemy, że nikt się nie zawiedzie.

Fot. Instagram Domo Bake

Domo Bake

Nowoczesne pączki w najlepszym wydaniu? W Domo Bake! Bardzo nas cieszy, że ktoś wpadł tu na genialny pomysł – przeniesienia jednego z naszych ulubionych ciast do pączka.

W ofercie bowiem znalazł się pączek red velvet z białą czekoladą i kremowym serkiem. Nikt tu nie żałuje nadzienia, a i ciasto smakuje bardzo dobrze. Do wyboru są jeszcze pączki z kremem pistacjowym, czekoladowym lub crème brûlée.

 

Najlepsze pączki w Warszawie? Sprawdźcie te miejsca!

Fot. Instagram MOD Donuts

MOD Donuts

To miejsce słynie wprawdzie z donutów, czyli pączków z dziurką i polewą, ale w swojej ofercie ma też klasyczne pączki nadziewane. W tłusty czwartek pojawi się też specjał, smiley donut, wypełniony dżemem malinowym i kremem z dodatkiem tonki.

Do naszych ulubionych donutów należy ten z kremem ciasteczkowym i kokosowy, obsypany płatkami kokosa. Dla fanów delikatnych smaków też coś się znajdzie – spróbujcie pączka crème brûlée z kremem waniliowym i chrupiącą cukrową skorupką.

Fot. Instagram Kukułki

Kukułka

Kukułkowe pączki przypominają nam te robione w domu – są tak dobre! Odpowiada nam też ich rozmiar, nie za duży i nie za mały, idealny. W puchatym drożdżowym cieście kryją się rozmaite nadzienia.

Od konfitury różanej lub malinowej, przez krem pistacjowy, po nadzienie o smaku marakui i mango. To też jedno z niewielu miejsc w Warszawie, w którym zjecie pączki z nadzieniem z czarnej porzeczki. Polecamy przy okazji wizyty w Kukułce zgarnąć jeszcze paczkę faworków!

Fot. Instagram Lukullusa

Lukullus

Co w tym roku znajdziemy w charakterystycznych żółtych pudełeczkach? Tego z pewnością się nie spodziewacie. W Lukullusie oczywiście pojawi się klasyka tego miejsca, czyli pączki warszawskie z konfiturą z róży damasceńskiej, ale to nie wszystko! Cukiernia postanowiła wyjątkowo rozpieścić swoich gości. 

W ofercie jest więc pączek kanadyjski - z prażonymi jabłkami i kremem z syropu klonowego; pączek japoński - z matchą od Happa To Mame i yuzu; a także pączek jesienny - wypełniony kremem waniliowym z mascarpone i praliną z karmleizowanych orzechów pekan. Ten ostatni to nasz faworyt - zakochaliśmy się w nim i postulujemy wprowadzenie do oferty na stałe!

Fot. Instagram Ciastka z Dziurką

Ciastko z Dziurką

Jedna z najlepszych cukierni w Warszawie, nie zawodzi także, jeśli chodzi o pączki. Przez cały rok zachwycamy się tutejszymi ciastkami, pałaszujemy kremowe ptysie i chrupiemy okrągłe croissanty.

Tym razem jednak odwiedzimy Ciastko z Dziurką, by spróbować pączka z nadzieniem z róży i malin, pączka z malinami i kremem śmietankowo-budyniowym, wreszcie – nowości, czyli pączka pieczonego. W jego środku również znajdą się maliny i delikatny krem.

Fot. Instagram SAMu

SAM

Klasyka w najlepszym możliwym wydaniu. Pączki z SAM-u smakowały nam tak bardzo, że z trudem powstrzymaliśmy się przed zjedzeniem kilku za jednym razem.

W czym tkwi ich sekret? Pączki są nadziewane jeszcze przed smażeniem – lekko kwaskowymi, gęstymi powidłami śliwkowymi. Do tego cytrynowy lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową, choć ta ostatnia jest opcjonalna, bo wiele osób za nią nie przepada. To pączki, które smakują jak te z czasów dzieciństwa, tylko że… lepiej.

Najlepsze pączki - Warszawa zaprasza!

Fot. Instagram Deseo

Deseo

Pączki od Deseo to nie tyle drożdżowe ciastka, ile dopracowane do perfekcji, wieloelementowe desery. Wyglądają jak marzenie i tak też smakują. Do wyboru aż sześć różnych wersji. Nowością w tegorocznej ofercie jest pączek dubajski z pistacjowym nadzieniem z ciastem kataifi.

Musicie, po prostu musicie przetestować też pączka pistacjowego – z kremem pistacjowym i chrupiącą praliną, obsypanego pistacjowym pudrem. Dodatkowo w Deseo znajdziecie pączki z kremem kokosowym i marakują, z malinową konfiturą, z kremem waniliowym lub karmelem z tonką.

Fot. Instagram Słodkiego Słonego

Słodki Słony

Najbardziej kontrowersyjne pączki w naszym zestawieniu. Głównie ze względu na cenę. Trzeba jednak przyznać, że ich smak wynagradza wszystko. W tłusty czwartek w sprzedaży dostępne będą dwie propozycje.

Pierwsza z nich to róża – pączek z lukrem i ze skórką pomarańczy to klasyk Słodkiego Słonego. Z kolei w pączku z prężącą się dumnie maliną na wierzchu skrywa się drugi smak nadzienia – konfitura malinowa. Decyzja nie będzie łatwa!

Fot. Instagram Deja

Dej

Obłoczne ciasto z apetycznie wyciekającym nadzieniem – Dej co roku serwuje pączki doskonałe. Wszystkie są wegetariańskie lub roślinne, smażone na oleju. W ofercie aż sześć różnych wersji pączków.

Oprócz klasyków, jak malina z różą czy pistacja, są tu takie wspaniałe kompozycje jak biała czekolada z porzeczką, nadzienie waniliowe z polewą kakaową czy orzech laskowy z konfiturą wiśniową. My szczególnie czekamy na pączki z nadzieniem z marakui i z polewą z mlecznej czekolady z nutą earl grey.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk