Kukbuk
Kukbuk

Na jesienną rozgrzewkę

Za oknem zimno i pada? Świetnie się składa, bo najbliższe wieczory mamy już zarezerwowane na próbowanie nowych przepisów i wypełnianie domu smakowitymi zapachami.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała sesje zdjęciowe. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM. Miłośniczka rękodzieła i stała bywalczyni wszelkich warsztatów angażujących ręce i myśli. Uwielbia lato, sukienki i gołe nogi.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Zdjęcie główne i zdjęcie w tekście: Maciej Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Sezon na warzywa korzeniowe w pełni. A one doskonale łączą się z ziołami i dojrzałymi smakami. Tak pachnie umami. Smażone, pieczone, zawijane w placki czy w towarzystwie ziemniaków? Sprawdzimy wszystkie konfiguracje, mamy wreszcie więcej czasu na rozkoszowanie się nieśpiesznymi rozwiązaniami, na które warto czekać. Podstawą jest tu marynata – dzięki niej mięso nabierze dodatkowej soczystości i wyrazistości. Pozwólmy przegryźć się smakom, dajmy im czas. Na co jeszcze zwrócić uwagę, jeśli chcemy, by mięso było przygotowane w punkt?

Znaki szczególne

W przypadku karkówki zwracamy uwagę na kolor przerostów – im jaśniejsze, tym świeższe i lepsze w smaku. Do tego kolor mięsa powinien być żywo różowy. Wśród wyrobów Doliny Dobra znaleźliśmy precyzyjnie ciętą, delikatną karkówkę – produkt pochodzący z własnej hodowli, prowadzonej we własnych gospodarstwach. Bez kości, w plastrach, serwowaną na tackach z recyklingu.

Karkówkę kojarzymy najczęściej z rusztem i letnim sezonem grillowym, ale okazuje się, że świetnie nadaje się też na domowe kotlety i do innych kulinarnych kombinacji. Przykład? Pocięta w paski, w towarzystwie warzyw i sera, stanowi idealne wypełnienie wrapa albo składnik sałatki. Podczas obróbki cieplnej, dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, pozostaje krucha i soczysta. Dodatkowo świetnie przyjmuje aromaty, w których jest marynowana.

Sprawdź nasz przepis na chrupiącą karkówkę w domowym podpłomyku z serem dojrzewającym i warzywami >>

Bez pośpiechu

Innym rodzajem mięsa, które kojarzy się z długimi kąpielami w intensywnych aromatach, są żeberka. Tu także przy wyborze mięsa kierujmy się białym kolorem tłuszczu i jasnoróżową barwą mięsa. Ważne też, by nie było widać kości, świadczy to o dobrym cięciu. Co zrobić, aby upieczone żeberka rozpadały się na talerzu? Jednym ze sposobów jest doprowadzenie ich do temperatury pokojowej przed włożeniem do piekarnika. Przyda im się to po całej nocy w lodówce i kąpieli w marynacie.

Dobrym sposobem na zatrzymanie wilgoci w środku jest krótkie smażenie na gorącym tłuszczu przed włożeniem ich do piekarnika. Szukając mięsa dobrej jakości, która przekłada się na smak, postarajmy się poznać pochodzenie produktu. Idealnym przykładem jest unikatowy model „od pola do stołu” Doliny Dobra. Jak to działa? Odpowiedź jest prosta: własne gospodarstwa hodowlane, młyn paszowy i zakład przetwórczy, działające w przyjazny sposób dla środowiska. Dzięki temu łatwiej zachować kontrolę nad całym procesem produkcji i mieć pewność co do najwyższej jakości mięsa.

Sprawdź przepis na glazurowane żeberka w miodzie, skórce z cytryny i tymianku z sałatką z pieczonych gniecionych ziemniaków >>

Artykuł powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk