Kukbuk
Kukbuk
Musztarda z ziarnami gorczycy i rozmarynem w słoiku (fot. dinnershow studio)

Musztarda: DIY

Musztarda to doskonały dodatek nie tylko do mięsa. Można ją podawać z serami, przygotować z jej użyciem rewelacyjne sosy albo zaostrzyć smak niejednej sałatki. Zobaczcie, jak samemu ukręcić musztardę.

Tekst: redakcja

Przepis i przygotowanie: Aleksandra Pavoni


Zdjęcia: dinnershow studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Rodzaje musztardy trudno zliczyć na palcach jednej ręki. Co więcej, w słoiku można łączyć najprzeróżniejsze składniki. Co powiecie na odrobinę wina? Albo aromatyczne zioła i piwo? W kuchni wszystko jest możliwe! A żeby wasza musztarda była jeszcze bardziej niepowtarzalna, zainspirujcie się brytyjskim sposobem i zakręćcie ją z cheddarem lub, jak Włosi, z owocami i esencją z ziaren gorczycy. Tak przygotowana, najlepiej smakuje z deską serów i półwytrawnym winem.

Nie zapomnijcie tylko, by przed zrobieniem musztardy wybrać odpowiednie ziarna gorczycy. Białe są łatwo dostępne i mniej pikantne, za to goryczkowe. Dobrze więc zrównoważyć je ciemnymi ziarnami, które, choć ostrzejsze, nadają musztardzie bardziej zrównoważony smak. Jeśli użyjecie tylko białych ziaren, wyjdzie musztarda gorzka i metaliczna w smaku. Taka będzie musiała nieco dłużej poczekać w szafce, zanim stanie na stole. Dzięki temu zyska czas, w którym nabierze odpowiedniego aromatu i dobrze się przemaceruje.

Musztarda z marsalą i rozmarynem

Czas przygotowania: 25 minut + czas namaczania + czas na macerowanie

Składniki

  • ziarna białej gorczycy 40 g
  • ziarna czarnej gorczycy 20 g
  • czerwony ocet winny 60 ml
  • marsala 60 ml
  • miód 1 łyżka
  • świeży rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól ½ łyżeczki


Opcjonalnie:

  • woda do ustalenia konsystencji

Przygotowanie

Musztarda DIY – prażenie ziarn gorczycy (fot. dinnershow studio)

Krok 1

Ziarna gorczycy wysypujemy na suchą patelnię i ostrożnie prażymy na małym ogniu. Gdy wystygną, przesypujemy do miseczki. Zalewamy octem i winem. Moczymy przez 24 godziny, by napęczniały.

Przygotowywanie musztardy – obrywanie gałązek rozmarynu i wrzucanie ich do moździerza (fot. dinnershow studio)

Krok 2

Po tym czasie przekładamy ziarna do moździerza lub miksera. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy lub miksujemy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeśli musztarda jest za gęsta, możemy wlać nieco wody.

Przygotowanie musztardy – ziarna gorczycy z rozmarynem w słoiku (fot. dinner show studio)

Krok 3

Musztardę przekładamy do słoika i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Będzie gotowa do zjedzenia po upływie około tygodnia. Z czasem jej smak złagodnieje.

Musztarda ziarnista na białym winie

Czas przygotowania: 20 minut + czas namaczania + czas na macerowanie

Składniki

  • ziarna białej gorczycy 30 g
  • ziarna czarnej gorczycy 30 g
  • biały ocet winny 60 ml
  • wytrawne białe wino 60 ml
  • miód 1 łyżka
  • kurkuma ½ łyżeczki
  • sól ½ łyżeczki
Ziarna gorczycy przygotowywane do zrobienia musztardy w domu (fot. dinnershow studio)

Krok 1

Ziarna gorczycy wsypujemy do miseczki. Zalewamy octem, winem i moczymy przez 24 godziny, by napęczniały.

Ucieranie ziaren na musztardę w moździerzu (fot. dinnershow studio)

Krok 2

Po tym czasie jedną trzecią ziaren przekładamy do moździerza lub miksera. Dodajemy miód i ucieramy lub miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Łączymy z pozostałymi ziarnami, kurkumą i solą. Dokładnie mieszamy.

Gotowe ziarna gorczycy w słoiku (fot. dinnershow studio)

Krok 3

Musztardę przekładamy do słoika i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po tygodniu można dodawać ją do kanapek czy ulubionych sosów.

Musztarda miodowa z porterem

Czas przygotowania: 20 minut + czas namaczania + czas na macerowanie

Składniki

  • ziarna białej gorczycy 30 g
  • ziarna czarnej gorczycy 30 g
  • ocet jabłkowy 60 ml
  • porter 60 ml
  • miód 60 ml
  • sól ½ łyżeczki
  • kurkuma ½ łyżeczki
Przyprawy do musztardy (fot. dinnershow studio)

Krok 1

Suche ziarna wsypujemy do młynka i rozdrabniamy. Przesypujemy do miseczki, zalewamy octem, piwem i moczymy przez 24 godziny, by napęczniały.

Do przypraw i gorczycy dolewany jest olej (fot. dinnershow studio)

Krok 2

Po tym czasie przekładamy ziarna do moździerza lub miksera. Dodajemy miód, sól i kurkumę. Ucieramy lub miksujemy.

Dodawanie przypraw do musztardy (fot. dinnershow studio)

Krok 3

Musztardę przekładamy do słoika i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Będzie gotowa do zjedzenia po tygodniu.

Artykuł pochodzi z materiału "Zrób to sam" z wydania KUKBUK Mleko pod nosem nr 21/2016. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK w wersji cyfrowej znajdziecie na aplikacji Android i IOS.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk