Rodzaje musztardy trudno zliczyć na palcach jednej ręki. Co więcej, w słoiku można łączyć najprzeróżniejsze składniki. Co powiecie na odrobinę wina? Albo aromatyczne zioła i piwo? W kuchni wszystko jest możliwe! A żeby wasza musztarda była jeszcze bardziej niepowtarzalna, zainspirujcie się brytyjskim sposobem i zakręćcie ją z cheddarem lub, jak Włosi, z owocami i esencją z ziaren gorczycy. Tak przygotowana, najlepiej smakuje z deską serów i półwytrawnym winem.
Nie zapomnijcie tylko, by przed zrobieniem musztardy wybrać odpowiednie ziarna gorczycy. Białe są łatwo dostępne i mniej pikantne, za to goryczkowe. Dobrze więc zrównoważyć je ciemnymi ziarnami, które, choć ostrzejsze, nadają musztardzie bardziej zrównoważony smak. Jeśli użyjecie tylko białych ziaren, wyjdzie musztarda gorzka i metaliczna w smaku. Taka będzie musiała nieco dłużej poczekać w szafce, zanim stanie na stole. Dzięki temu zyska czas, w którym nabierze odpowiedniego aromatu i dobrze się przemaceruje.