Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Premiera bezalkoholowego Martini w restauracji Gardens by Fort – Wiktoria Gąsiewska

Martini płynnie wchodzi w trendy

Idea włoskiego aperitivo jest coraz popularniejsza, także w Polsce. Dzięki nowym, bezalkoholowym wersjom Martini może się nim cieszyć każdy, kto ceni letnie i wibrujące smaki.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Wermut to idealny napój na lato! Aromatyzowane ziołami wino, sączone przed sycącym posiłkiem lub po nim, z lodem, plasterkiem pomarańczy albo ćwiartką limonki, od razu przywodzi na myśl pachnące słońcem włoskie wakacje. W znanych i cenionych propozycjach Martini bogata tradycja i włoska radość życia mieszają się ze sobą. Pasja, chęć uchwycenia w życiu tego, co najlepsze, i niczym niezmącona celebracja każdego dnia wpisują się w DNA marki i przenoszą je do codziennego życia ludzi na całym świecie. Choć to wszystko nie miałoby miejsca, gdyby za prawie 160-letnią tradycją nie stali doświadczeni winiarze i eksperci ziół leczniczych, wreszcie – najlepszej jakości składniki. Każda receptura bowiem to doskonale zbalansowany smak, na który składa się kompozycja ponad 40 aromatycznych ziół, pachnących kwiatów, egzotycznych owoców i korzennych przypraw.

Kieliszek Martini i kwiaty – dekoracje na premierze bezalkoholowego Martini

Trend: bezalkoholowe wersje klasycznych drinków

W każdym sezonie Martini ma nowych zwolenników, spragnionych i pysznych, orzeźwiających drinków, i odrobiny włoskiego stylu życia. Tym razem Martini zyskuje kolejnych fanów, wpisując się w popularny od jakiegoś czasu trend świadomego sięgania po bezalkoholowe alternatywy dla klasycznych drinków. Tę rewolucję nieśmiało zapoczątkowali kilka lat temu milenialsi, a z dumą kontynuują przedstawiciele generacji Z, którzy coraz częściej deklarują chęć spędzania czasu bez alkoholu lub jego ograniczenie. Wynika to między innymi z bardziej świadomego stylu życia, chęci zadbania o zdrowie czy sprawność fizyczną.

Premiera bezalkoholowego Martini w restauracji Gardens by Fort – Martini bez alkoholu

Dane mówią zresztą same za siebie – według Światowej Organizacji Zdrowia od 2000 roku liczba osób pijących alkohol spadła na świecie o prawie 5%. Za to kategoria bezalkoholowych zamienników nieustannie rośnie, bo jednocześnie nikt nie rezygnuje ze spotkań towarzyskich, które są doskonałą okazją do próbowania nowych smaków. Ten trend zauważyła również marka Martini.

Premiera bezalkoholowego Martini w restauracji Gardens by Fort – butelki Martini bez alkoholu

Moda na włoskie aperitivo

Marka proponuje dwa nowe, bezalkoholowe smaki, stworzone w duchu prawdziwego aperitivo. To obowiązkowy punkt słynnego dolce vita i preludium do wspólnego celebrowania, czyli tradycyjny początek popołudniowych i wieczornych spotkań we włoskim stylu. Moda na aperitivo zagościła również w Polsce, nie pozostaje więc nic innego, jak znaleźć do tego odpowiedni trunek – także bezalkoholowy. Martini na letnie popołudnia i gorące wieczory proponuje wersję kwiatową, Floreale, i owocową, Vibrante.

Premiera bezalkoholowego Martini w restauracji Gardens by Fort

Podobnie jak wszystkie inne propozycje premium Martini, tak i te dwie mogą się poszczycić włoskim pochodzeniem. A to pobudza wyobraźnię. Dumne góry Piemontu, alpejskie jeziora, ciągnące się kilometrami winnice i zapierające dech w piersiach widoki – to właśnie tu powstają produkty, którymi od czerwca można się delektować także w Polsce. Bazą są najlepszej jakości białe wina używane do produkcji klasycznych wermutów – alkohol jest z nich usuwany, a następnie nasyca się je ekstraktami roślinnymi. Floreale – wytrawnymi ziołami, nutami artemisii i rzymskiego rumianku. Vibrante to z kolei owocowe aperitivo, doskonale zbalansowane nutami włoskiej bergamotki i pomarańczy. Dzięki nowym wersjom Martini każda pora dnia jest idealna, by cieszyć się chwilą – niezależnie od tego, czy podamy je solo, czy z kostkami lodu, tonikiem lub plastrami cytrusów.

Premiera bezalkoholowego Martini w restauracji Gardens by Fort

Przekonali się o tym uczestnicy polskiej premiery tych bezalkoholowych trunków, która odbyła się w warszawskiej restauracji Gardens by Fort. Botaniczne motywy, brunch we włoskim stylu i bezalkoholowe, orzeźwiające drinki cieszyły między innymi Maffashion, Jemerced czy Julię Wieniawę, a w klimat świetnie się wpisały warsztaty slow life & mindfulness, a także nauka przygotowywania antipasti i serwowania aperitivo. Przy takim zestawieniu smaków i doznań nawet lato w polskim mieście orzeźwia świeżym powiewem nadmorskiej włoskiej bryzy.  

Materiał powstał we współpracy z marką Martini.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk