Wermut to idealny napój na lato! Aromatyzowane ziołami wino, sączone przed sycącym posiłkiem lub po nim, z lodem, plasterkiem pomarańczy albo ćwiartką limonki, od razu przywodzi na myśl pachnące słońcem włoskie wakacje. W znanych i cenionych propozycjach Martini bogata tradycja i włoska radość życia mieszają się ze sobą. Pasja, chęć uchwycenia w życiu tego, co najlepsze, i niczym niezmącona celebracja każdego dnia wpisują się w DNA marki i przenoszą je do codziennego życia ludzi na całym świecie. Choć to wszystko nie miałoby miejsca, gdyby za prawie 160-letnią tradycją nie stali doświadczeni winiarze i eksperci ziół leczniczych, wreszcie – najlepszej jakości składniki. Każda receptura bowiem to doskonale zbalansowany smak, na który składa się kompozycja ponad 40 aromatycznych ziół, pachnących kwiatów, egzotycznych owoców i korzennych przypraw.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Martini płynnie wchodzi w trendy
Idea włoskiego aperitivo jest coraz popularniejsza, także w Polsce. Dzięki nowym, bezalkoholowym wersjom Martini może się nim cieszyć każdy, kto ceni letnie i wibrujące smaki.
Trend: bezalkoholowe wersje klasycznych drinków
W każdym sezonie Martini ma nowych zwolenników, spragnionych i pysznych, orzeźwiających drinków, i odrobiny włoskiego stylu życia. Tym razem Martini zyskuje kolejnych fanów, wpisując się w popularny od jakiegoś czasu trend świadomego sięgania po bezalkoholowe alternatywy dla klasycznych drinków. Tę rewolucję nieśmiało zapoczątkowali kilka lat temu milenialsi, a z dumą kontynuują przedstawiciele generacji Z, którzy coraz częściej deklarują chęć spędzania czasu bez alkoholu lub jego ograniczenie. Wynika to między innymi z bardziej świadomego stylu życia, chęci zadbania o zdrowie czy sprawność fizyczną.
Dane mówią zresztą same za siebie – według Światowej Organizacji Zdrowia od 2000 roku liczba osób pijących alkohol spadła na świecie o prawie 5%. Za to kategoria bezalkoholowych zamienników nieustannie rośnie, bo jednocześnie nikt nie rezygnuje ze spotkań towarzyskich, które są doskonałą okazją do próbowania nowych smaków. Ten trend zauważyła również marka Martini.
Moda na włoskie aperitivo
Marka proponuje dwa nowe, bezalkoholowe smaki, stworzone w duchu prawdziwego aperitivo. To obowiązkowy punkt słynnego dolce vita i preludium do wspólnego celebrowania, czyli tradycyjny początek popołudniowych i wieczornych spotkań we włoskim stylu. Moda na aperitivo zagościła również w Polsce, nie pozostaje więc nic innego, jak znaleźć do tego odpowiedni trunek – także bezalkoholowy. Martini na letnie popołudnia i gorące wieczory proponuje wersję kwiatową, Floreale, i owocową, Vibrante.
Podobnie jak wszystkie inne propozycje premium Martini, tak i te dwie mogą się poszczycić włoskim pochodzeniem. A to pobudza wyobraźnię. Dumne góry Piemontu, alpejskie jeziora, ciągnące się kilometrami winnice i zapierające dech w piersiach widoki – to właśnie tu powstają produkty, którymi od czerwca można się delektować także w Polsce. Bazą są najlepszej jakości białe wina używane do produkcji klasycznych wermutów – alkohol jest z nich usuwany, a następnie nasyca się je ekstraktami roślinnymi. Floreale – wytrawnymi ziołami, nutami artemisii i rzymskiego rumianku. Vibrante to z kolei owocowe aperitivo, doskonale zbalansowane nutami włoskiej bergamotki i pomarańczy. Dzięki nowym wersjom Martini każda pora dnia jest idealna, by cieszyć się chwilą – niezależnie od tego, czy podamy je solo, czy z kostkami lodu, tonikiem lub plastrami cytrusów.
Przekonali się o tym uczestnicy polskiej premiery tych bezalkoholowych trunków, która odbyła się w warszawskiej restauracji Gardens by Fort. Botaniczne motywy, brunch we włoskim stylu i bezalkoholowe, orzeźwiające drinki cieszyły między innymi Maffashion, Jemerced czy Julię Wieniawę, a w klimat świetnie się wpisały warsztaty slow life & mindfulness, a także nauka przygotowywania antipasti i serwowania aperitivo. Przy takim zestawieniu smaków i doznań nawet lato w polskim mieście orzeźwia świeżym powiewem nadmorskiej włoskiej bryzy.
Materiał powstał we współpracy z marką Martini.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Fasolka szparagowa - przepisy na 19 smakołyków
Fasolka szparagowa - przepisy z tym warzywem zaskakują różnorodnością. Jest błyskawiczna i łatwa w przygotowaniu. Choć uwielbiamy ją w najprostszej postaci – polaną bułką tartą przesmażoną na maśle – równie dobrze smakuje z innymi składnikami. Jak przyrządzić fasolkę szparagową?
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Ludzie i inspiracje
Fasolka szparagowa - przepisy na 19 smakołyków
Fasolka szparagowa - przepisy z tym warzywem zaskakują różnorodnością. Jest błyskawiczna i łatwa w przygotowaniu. Choć uwielbiamy ją w najprostszej postaci – polaną bułką tartą przesmażoną na maśle – równie dobrze smakuje z innymi składnikami. Jak przyrządzić fasolkę szparagową?
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?