Powiedzmy sobie szczerze – nic nie zastąpi widoku pysznego spaghetti z pecorino i pancettą. Już na wstępie takiej włoskiej uczty mamy chęć na dokładkę, do głosu dochodzi jednak zdrowy rozsądek, który podpowiada, że jedna porcja bez wątpienia zaspokoi nasz głód. Być może więc lżejszą alternatywą okaże się spaghetti z warzyw, które, odpowiednio potraktowane, będą równie smaczne, co makaron z pszenicy durum?
Makaron z warzyw – 6 pomysłów na zdrowsze wersje spaghetti
Co zamiast klusek polać sosem i posypać serem? Sprawdźcie nasze propozycje zdrowej alternatywy dla poczciwego makaronu.
Tekst: Anna Stachów
Zdjęcie główne: Alexandra Andersson / unsplash.com
Marchewka
Marchewka, dzięki fakturze, kolorowi i odpowiedniej długości, doskonale sprawdzi się jako zamiennik makaronu. To warzywo smakuje doskonale nie tylko jako dodatek do rosołu czy surówki, ale także jako zdrowa wersja spaghetti. W razie braku specjalnych narzędzi, jak obieraczka julienne, temperówka do warzyw czy spiralizer, marchewkę wystarczy obrać, pokroić na długie plasterki, a potem w paski.
Cukinia
Makaron z cukinii to świetny sposób na spożycie zalecanej dziennej porcji warzyw, która pomoże zadbać o gładką skórę i lśniące włosy. Makaron z cukinii to dobry pomysł na obiad, pod sosem pomidorowym i wysmażonymi na złoto pulpecikami, sprężysta w sałatkach, na przykład z oliwą i migdałami. Cukinia to jedno z warzyw najczęściej wykorzystywane do przyrządzania makaronu z warzyw.
Dynia makaronowa
Każdy słyszał kiedyś o dyni makaronowej, ale nie każdy wie, czemu to warzywo zawdzięcza swoją nazwę. Wypełniają ją długie, smaczne włókna, które do złudzenia przypominają spaghetti. Wystarczy upiec dynię makaronową w piekarniku, a potem wyskrobać widelcem miąższ. Warto pamiętać, że dyniowe spaghetti to zaproszenie dla wyrazistych smaków i wykwintnie przyrządzonych mięs, gdyż z uwagi na lekko słodkawy smak potrzebuje ono kontrastu. Nie może więc tu zabraknąć grubej warstwy parmezanu!
Burak
Spaghetti z buraka brzmi dziwnie? To warzywo kosztuje grosze, jest zdrowe, a do tego wdzięczne w gotowaniu i pieczeniu. Bez wątpienia warto przygotować z niego makaron, który zrobimy najszybciej, jeśli skorzystamy ze spiralizera. Jeżeli go nie mamy, potraktujmy bulwę podłużnego buraka ćwikłowego nożem. Ugotowane al dente fioletowe spaghetti doceni towarzystwo wyrazistej pancetty, natki pietruszki i chili.
Seler i pietruszka sprawdzą się jako tagliatelle lub fettuccine
Seler i pietruszka
Jeśli nie macie ochoty na makaron o tak wyrazistym kolorze, sięgnijcie po warzywa, które zwykle obojętnie wyławiacie z zupy lub miksujecie na krem. Seler i pietruszka sprawdzą się jako tagliatelle lub fettuccine. Wystarczy je zblanszować i podać z sosem śmietanowym lub, w wersji minimalistycznej, z suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika. Kalorii już wtedy nie liczymy, bo gdy na spodzie talerza są warzywa, sumienie jest czyste.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Proste makarony
Szukacie sposobu na szybki obiad do pracy? A może szykujecie kolację na ostatnią chwilę? Pyszny, sycący makaron przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Z talerzy zniknie jeszcze prędzej.
- Kultura i wiedza
Makaron – zrób go sam
„Uwierz, że kiedy po raz pierwszy przygotujesz swój makaron, uzależnisz się” – uprzedza Mateo Zielonka zwany Pastamanem.
- Ludzie i inspiracje
22 pomysły na warzywa dla dzieci
Przede wszystkim musi być smacznie i kolorowo! Oto przepisy, dzięki którym przemycicie warzywa w obiadach dla dzieci.
- Ludzie i inspiracje
Proste makarony
Szukacie sposobu na szybki obiad do pracy? A może szykujecie kolację na ostatnią chwilę? Pyszny, sycący makaron przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Z talerzy zniknie jeszcze prędzej.
- Kultura i wiedza
Makaron – zrób go sam
„Uwierz, że kiedy po raz pierwszy przygotujesz swój makaron, uzależnisz się” – uprzedza Mateo Zielonka zwany Pastamanem.
- Ludzie i inspiracje
22 pomysły na warzywa dla dzieci
Przede wszystkim musi być smacznie i kolorowo! Oto przepisy, dzięki którym przemycicie warzywa w obiadach dla dzieci.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?