Dla nas, foodiesów, gotowanie to czynność o niemal mistycznym charakterze. Starannie wybieramy składniki, w odpowiedni sposób je preparujemy, łączymy za pomocą przeróżnych technik kulinarnych, by na koniec cieszyć się gotowym daniem. Radość jest jeszcze większa, gdy możemy się tym szczęściem z kimś podzielić, bo gotowanie dla innych to prawdziwa frajda. Jedzenie zbliża, o ile nie traktujemy go jedynie jako jednej z wielu czynności potrzebnych nam do życia. Nie ma lepszego momentu, gdy nasi znajomi, po skosztowaniu przyrządzonej przez nas potrawy, szczerze ją komplementują, proszą o dokładkę, a później precyzyjnie czyszczą talerz ze wszystkich smakowitych pozostałości. Czują, że są dla nas ważni, skoro tyle serca włożyliśmy w gotowanie. Żadne danie nie ma prawa się udać, jeśli nie potraktujemy go z odpowiednią atencją, jeśli nie obdarzymy go należytą czułością i dbałością o każdy szczegół. Nie ma gotowania bez uczucia – to jedna z najcudowniejszych form wyrażania siebie i zadowalania innych. Przy czym to nie jest tak, że za każdym razem trzeba przygotowywać wystawną ucztę dla bliskich i znajomych – wystarczy kilka przekąsek i coś, co podkreśli wyjątkową atmosferę, jak zimna Coca-Cola Zero Cukru. Przepis na prawdziwą magię jest prostszy, niż może się wydawać. Tak jak i nasze kulinarne propozycje.
Magiczne przepisy
Oczarują smakiem, zniewolą zapachem, uwiodą kształtem, ale co najważniejsze – sprawią, że czas spędzony z bliskimi będzie wyjątkowy.
Tekst: Maja Wójcik
Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk
Zdjęcia: Szymon Masłowski
Crispy bites z łososia
Podobno najsmaczniejsze potrawy są najłatwiejsze w przygotowaniu. Nie do końca się z tym zgadzamy, ale faktycznie, czasami kulinarny minimalizm potrafi zdziałać cuda. Zwłaszcza jeśli mamy pod ręką doskonałe składniki. W tym przepisie główną rolę odgrywa łosoś. Odpowiednio potraktowany, odpłaca się zjawiskowym smakiem.
Dip z pieczonego bakłażana z czosnkową bagietką i pomidorkami
Bakłażan jest wielce niedocenianym warzywem. Wielu odstrasza goryczka, którą, owszem, czasem ma, ale prawda jest taka, że te naprawdę gorzkie oberżyny zdarzają się bardzo rzadko. Jesteśmy wielkimi fanami pieczonej wersji tego warzywa, szczególnie gdy jest składnikiem aksamitnego dipu. Bagietka z czosnkiem i sałatka z pomidorków dopełniają szczęścia.
Sprawdź, jak zrobić dip z pieczonego bakłażana z czosnkową bagietką i pomidorkami!
Jesienny flatbread z grzybami
Są połączenia kulinarne, które wydają się nietypowe, choć podobno nie ma takich składników, których nie dałoby się połączyć – to kwestia odpowiedniego ich potraktowania i przyprawienia. Że niby grzyby nie pasują do mozzarelli i sosu marchewkowego? Voilà – na flatbreadzie z chimichurri pietruszkowym ta kompozycja sprawdza się wyśmienicie.
Green goddess bowl z kurczakiem, mango i miętą
Green goddess, czyli zielona bogini, to dressing na bazie rozmaitych ziół. Ten klasyk kuchni amerykańskiej sprawdza się i w sałatkach, i jako dodatek do mięsa. W naszej odsłonie zachwyca estragonem i trybulą. Do tego proponujemy kurczaka, kaszę jaglaną, mango i miętę. Danie zarówno cudownie sycące, jak i odświeżające.
Zobacz nasz przepis na Green goddess bowl z kurczakiem, mango i miętą!
Zapiekanka z dynią
Na nasze szczęście prawie wszystko da się zapiec i my skrzętnie z tego faktu korzystamy. A że za oknem jesienne słońce, to oczywistym wyborem jest dynia. Smak tego słodkiego warzywa podbijamy boczkiem i chrupkim jarmużem. A także serem, bo o to w zapiekankach chodzi!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?