Kukbuk
Kukbuk

Crispy bites z łososia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
łosoś
150 g
sól
25 g
cukier
25 g
panko
100 g
skórka z ½ cytryny
skórka z ½ limonki
mielona słodka papryka
10 g
mąka
do obtoczenia
jajko „zerówka”
1 sztuka
olej
do smażenia
miód
2 łyżki
trybula
do dekoracji

Orson Gaweł Hejnowicz

Krok 1

Łososia kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Zasypujemy mieszanką soli i cukru i odstawiamy na godzinę. Następnie delikatnie odsączamy rybę przy użyciu ręcznika papierowego. W osobnej misce mieszamy panko, skórki z cytrusów i mieloną paprykę.

Krok 2

Kawałki łososia obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i cytrusowym panko.

Krok 3

Rybę smażymy w oleju rozgrzanym do 160 stopni – około 4 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do miseczki, oblewamy miodem i dekorujemy trybulą.

TIP #1: Jeżeli nie chcemy smażyć na głębokim tłuszczu, możemy łososia usmażyć w airfryerze (8 minut w 170 stopniach).

TIP #2: Świetnie smakuje przy akompaniamencie zimnego napoju, takiego jak Coca-Cola Zero Cukru.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk