Kukbuk
Kukbuk

Zapiekanka z dynią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
Zapiekanka
dynia piżmowa
1 sztuka
oliwa
do polania
cebula
1 sztuka
por
1 sztuka
jarmuż
¾ pęczka
czosnek
1 ząbek
olej
do natłuszczenia
boczek
250 g
szałwia
2 łyżki
tymianek
2 łyżki
sól
2 łyżeczki + do smaku
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka + do smaku
jajko „zerówka”
1 sztuka
śmietana 36%
100 g
starta mozzarella
1 szklanka
starty cheddar
1 szklanka
Dodatkowo
miód
do smaku
olej do smażenia
200 g
jarmuż
¼ pęczka
sól
do smaku

Orson Gaweł Hejnowicz

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę smarujemy olejem.

 

Krok 2

Dynię kroimy w kostkę. Układamy na blasze, polewamy oliwą i pieczemy do miękkości. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, por przekrawamy na pół i tniemy w cienkie paski, szatkujemy liście jarmużu, siekamy czosnek.

Krok 3

Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni na średnim ogniu (mieszamy co chwilę), aż będzie chrupiący – około 5 minut. Przekładamy do dużej miski wraz z 2 łyżkami tłuszczu ze smażenia boczku. Dodajemy pokrojone warzywa, szałwię, tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładamy dwie trzecie upieczonej dyni. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietaną, doprawiamy to solą i pieprzem – łączymy z resztą składników, aby powstała masa zapiekanki. Przekładamy do natłuszczonej formy, wyrównujemy i pieczemy 20 minut w 150 stopniach.

Krok 4

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy serami: mozzarellą i cheddarem. Wsadzamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy jeszcze 5 minut. Resztę upieczonej dyni blendujemy z solą i miodem. Przekładamy purée dyniowe do rękawa. 

Krok 5

W małym rondelku rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojone liście jarmużu (około 2 minut). Gdy jest chrupiący, odsączamy go na ręczniku papierowym i delikatnie solimy.

Krok 6

Zapiekankę podajemy udekorowaną purée dyniowym i smażonym jarmużem.

 

TIP: Świetnie smakuje przy akompaniamencie zimnego napoju, takiego jak Coca-Cola Zero Cukru.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk