Kukbuk
Kukbuk
Desery wielkanocne z czekoladą Wedel – dwukolorowa babka z polewą kakaową (fot.materiały prasowe)

Jej wysokość czekolada

Trudno znaleźć kogoś, kto nie darzy jej sympatią. Króluje jako solistka, jest chętnie używana do wypieków, także świątecznych. Zobaczcie przepisy na desery z gorzką czekoladą.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 7 Kwietnia 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Dobrej jakości czekolada przywołuje najprzyjemniejsze ze wspomnień. Od wczesnego dzieciństwa uwielbiamy łakocie z czekoladą, pamiętamy umorusane nią buzie – czekoladowy symbol szczęścia. Weekendy niemal zawsze spędzamy w towarzystwie aromatycznych wypieków, a w przerwach od nauki i pracy chętnie sięgamy po chrupiące kostki.

Czekolada jest też nieodłączną towarzyszką świąt. Pokusimy się o stwierdzenie, że nie ma bez niej wielkanocnych wypieków. Mazurki można dekorować na różne sposoby, lecz nic tak nie dopełnia ich smaku jak ozdobne zygzaki z czekolady. A świąteczna puszysta babka? Nie wyobrażamy sobie, by nie królowała na niej solidna warstwa czekolady, spływającej po bokach w formie apetycznych języczków. Czekolada sprawdza się równie dobrze w ciastach, masach, kremach, polewach i dekoracjach. Nic, tylko piec!

Jaka czekolada będzie najlepsza do słodkich wypieków? My najchętniej sięgamy po gorzką. Wysoka zawartość kakao sprawia, że gorzka czekolada ma charakterystyczny, nieco cierpki smak, który doskonale równoważy słodycz deserów. Niektórzy wielbią to lekkie uszczypnięcie goryczki, inni preferują delikatniejsze doznania smakowe. Te różne upodobania są w stanie idealnie pogodzić ciasta z czekoladą. Po obiecującym spotkaniu z kajmakiem, bezą czy białą czekoladą zapewniają one zbalansowany smak i wielką przyjemność. Wielkanoc to wymarzona okazja do przygotowania czekoladowych wypieków. Poznajcie trzy propozycje, które zdobędą serca domowników i gości.

Przepisy na dania z gorzką czekoladą

Desery wielkanocne z czekoladą Wedel – mazurek kajmakowy z czekoladą (fot.materiały prasowe)

Mazurek kajmakowy z czekoladą


Kajmak i gorzka czekolada to smaki, bez których trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Czekolada dyskretnie równoważy słodką naturę masy kajmakowej, a kajmak stanowi treść, dla której czekolada jest idealnym końcowym akordem. Obie warstwy doskonale komponują się z ciastem, w którym wyczuwalne są intrygujące kokosowe nuty

Zobacz przepis na mazurek kajmakowy z czekoladą >>

Desery wielkanocne z czekoladą Wedel – dwukolorowa babka z polewą kakaową (fot.materiały prasowe)

Dwukolorowa babka z polewą kakaową

Puszysta babka to niekwestionowana królowa świątecznych stołów. Użyta w niej gorzka czekolada łatwo się rozpuszcza, nie rozwarstwia się i chętnie współpracuje na każdym etapie przygotowań. Dzięki temu można dać się ponieść fantazji i z łatwością wyczarować wypiek, który po ukrojeniu pierwszego kawałka zaskoczy wszystkich nieoczywistym, wzorzystym wnętrzem.    

Zobacz przepis na dwukolorową babkę z polewą czekoladową >>

Desery wielkanocne z czekoladą Wedel – mazurek mocno czekoladowy z bezą (fot.materiały prasowe)

Mazurek mocno czekoladowy z bezą

Ten deser to gratka dla fanów esencjonalnych smaków. Pomiędzy szybkim do przygotowania ciastem a złocistą, chrupiącą bezą rozgościła się gęsta masa z czekolady i śmietanki. Słodko-gorzkie nuty idealnie się ze sobą przeplatają, tworząc kompozycję, która jest – jak to mówią – w sam raz. A jak się prezentuje! Mazurek palce lizać!  

Zobacz przepis na mazurek mocno czekoladowy z bezą >>

Materiał powstał we współpracy z marką E.Wedel >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk