Kukbuk
Kukbuk
Desery wielkanocne z czekoladą Wedel – mazurek mocno czekoladowy z bezą (fot.materiały prasowe)

Mazurek mocno czekoladowy z bezą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 130 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
ciastka Amerykanki max klasyczne
300 g
masło
50 g
kakao ciemne z Ghany
1 łyżka
Masa:
czekolada mocno gorzka 80%
160 g
czekolada klasyczna gorzka 64%
180 g
śmietanka 30%
250 ml
Beza:
białko
z 2 jajek „zerówek”
drobny cukier
100 g

Zdjęcie i przepis: materiały prasowe

krok 1

W malakserze umieszczamy ciastka, rozpuszczone masło i kakao. Składniki mielemy do momentu, aż konsystencja masy będzie przypominała wilgotny piasek. Wykładamy nią formę do tarty o średnicy 20 centymetrów i dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

krok 2

Do rondelka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy na małym ogniu do otrzymania gładkiej masy. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliła. Masę przekładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na 60 minut.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (tryb grzania z góry). Białka ubijamy, aż zaczną sztywnieć. Niewielkimi partiami dodajemy cukier – za każdym razem ubijamy do rozpuszczenia grudek. Na końcu masa powinna być błyszcząca i sztywna.

krok 4

Bezę wykładamy na mazurek, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, do lekkiego zarumienienia bezy.   

Materiał powstał we współpracy z marką E.Wedel >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk