Kukbuk
Kukbuk
Desery wielkanocne z czekoladą Wedel – mazurek kajmakowy z czekoladą (fot.materiały prasowe)

Mazurek kajmakowy z czekoladą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 155 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka pszenna
150 g
wiórki kokosowe
40 g
brązowy cukier
90 g
roztopione masło
125 g
kakao ciemne z Ghany
1 łyżka
Kajmak:
płynny miód
80 ml
roztopione masło
125 g
mleko skondensowane słodzone w puszce
800 g
Polewa:
olej słonecznikowy
3 łyżki
czekolada klasyczna gorzka 64%
180 g

Zdjęcie i przepis: materiały prasowe

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Blachę o wymiarach 20×30 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.

krok 2

W misce mieszamy składniki ciasta, aż dobrze się połączą. Ciasto wykładamy na blachę i starannie dociskamy je do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15-18 minut.

krok 3

Składniki masy kajmakowej podgrzewamy w rondelku na małym ogniu przez kilka minut, aż kajmak zacznie gęstnieć. Masę stale mieszamy, by się nie przypaliła.

krok 4

Gotowy kajmak przekładamy na podpieczony spód, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Po wyjęciu kajmak powinien być złocisty. Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

krok 5

Do rondelka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i wlewamy olej. Podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Nieco studzimy polewę i jeszcze płynną wylewamy na ciasto – rozprowadzamy ją po całej powierzchni mazurka. Po wystudzeniu masy czekoladowej wstawiamy go do lodówki, by polewa całkowicie zastygła.  

Materiał powstał we współpracy z marką E.Wedel >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk