![Desery wielkanocne z czekoladą Wedel – dwukolorowa babka z polewą kakaową (fot.materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/pQzs7jtD8lwI6GSlEkjw3Y57dPNnG1ZCiCBXA3Qrerg/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDQtMDcv/OWQyMTcxOTYwYmE0/ZmNlMTAyODQ1YjJi/NDA5MDJlMTAyMDA5/YTI0Yi5qcGVn.jpg)
Dwukolorowa babka z polewą kakaową
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Ciasto:
- masło w temperaturze pokojowej
- 250 g
- cukier
- 275 g
- pasta waniliowa
- 1 łyżeczka (lub 1 laska wanilii)
- jajko „zerówka”
- 3 sztuki
- mąka pszenna
- 340 g
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka
- soda oczyszczona
- ½ łyżeczki
- mleko
- 180 ml
- kakao ciemne z Ghany
- 4 i ½ łyżki
- czekolada lekko gorzka 50%
- 50 g
- czekolada biała
- 50 g
- Dodatkowo:
- masło
- do natłuszczenia formy
- mąka
- do posypania
- Polewa:
- cukier puder
- 300 g
- kakao ciemne z Ghany
- 40 g