Dobrej jakości czekolada przywołuje najprzyjemniejsze ze wspomnień. Od wczesnego dzieciństwa uwielbiamy łakocie z czekoladą, pamiętamy umorusane nią buzie – czekoladowy symbol szczęścia. Weekendy niemal zawsze spędzamy w towarzystwie aromatycznych wypieków, a w przerwach od nauki i pracy chętnie sięgamy po chrupiące kostki.
Czekolada jest też nieodłączną towarzyszką świąt. Pokusimy się o stwierdzenie, że nie ma bez niej wielkanocnych wypieków. Mazurki można dekorować na różne sposoby, lecz nic tak nie dopełnia ich smaku jak ozdobne zygzaki z czekolady. A świąteczna puszysta babka? Nie wyobrażamy sobie, by nie królowała na niej solidna warstwa czekolady, spływającej po bokach w formie apetycznych języczków. Czekolada sprawdza się równie dobrze w ciastach, masach, kremach, polewach i dekoracjach. Nic, tylko piec!