Wołowina po burgundzku (boeuf bourguignon), jak sama nazwa wskazuje, łączy smaki typowe dla francuskiej Burgundii: wina, cebulki, pieczarek. Przygotowanie tego dania wymaga czasu, ale przy dobrym planowaniu możemy poszczególne kroki rozłożyć tak, by gotowanie nie zakłócało normalnego porządku dnia. Jak to często bywa w kuchni, uwaga i trud poświęcone każdemu etapowi: krojeniu, obsmażaniu, gotowaniu, redukowaniu, zwrócą się nam wielokrotnie w postaci przyjemności, jaką będziemy odczuwać, kiedy na twarzach gości przy stole będzie malować się rozkosz.
Jak przygotować bulion do wołowiny po burgundzku?
Pierwszym krokiem do wykonania jest ugotowanie dobrego bulionu – można go przygotować dużo wcześniej, a następnie zamrozić. Oczywiście, jeśli nie mamy czasu, możemy zrezygnować z jego gotowania, ponieważ z grubsza jego składniki są podobne do tych występujących w samym daniu. Nie osiągniemy jednak tego samego intensywnego smaku.