Marzec to czas warzyw i świeżych ziół, których smak i aromat zapowiadają pierwsze dni wiosny. To świetna okoliczność, by wykorzystać je w nieoczywisty sposób, na przykład do zrobienia wegańskich pierożków. Jednak każdy, kto choć raz robił pierogi, wie, że znacznie łatwiej przygotowuje się je przy użyciu kuchennego robota. Wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu czy blendowanie składników sosu to czynności, które możemy wykonać znacznie szybciej i łatwiej, korzystając z odpowiedniego sprzętu. Robot wieloczynnościowy RAVEN ERW002 łączy wszystkie najważniejsze dla nas funkcje – przygotowanie wiosennych pierożków za jego pomocą to wyjątkowo proste zadanie.
Jak zrobić wegańskie wiosenne pierożki?
Delikatne, warzywne pierożki w ziołowym sosie to idealna propozycja na wiosenny obiad. Nie tylko są pyszne, ale także pięknie prezentują się na talerzu.
Tekst: redakcja
zdjęcia: Maciek Niemojewski
stylizacja: Magdalena Olszewska
Składniki na farsz
Wegańskie wiosenne pierożki
farsz:
- cebula 1 sztuka
- pieczarki 300 g
- seler 1 sztuka
- dynia 300 g
- olej do smażenia
- ugotowana fasola 600 g
- koperek 1 pęczek
- natka pietruszki 1 pęczek
- wędzona sól do smaku
- pieprz do smaku
- suszony majeranek 2 łyżki
Składniki na ciasto
ciasto:
- mąka 600 g
- wrzątek 340 g
- olej roślinny 60 ml
- sól 10 g
Składniki na sos
sos:
- natka pietruszki 4 pęczki
- szczypiorek 1 pęczek
- papryczka chili 1 sztuka
- sok z cytryny z ½ sztuki
- oliwa 150 ml
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Do podania
do podania:
- koperek 1 pęczek
- zblanszowany zielony groszek według uznania
- wędzona sól do posypania
krok 1
Cebulę, pieczarki, seler i dynię rozdrabniamy za pomocą szatkownicy. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim po kolei cebulę, pieczarki, seler i dynię (często mieszamy). Studzimy. Fasolę rozdrabniamy na sitku o dużych oczkach. Koperek i natkę pietruszki siekamy. Łączymy wszystkie składniki farszu, doprawiamy wędzoną solą, pieprzem i majerankiem i dobrze wyrabiamy ręką.
krok 2
Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy mieszadłem na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy je na grubość około 1½ milimetra. Z ciasta wykrawamy okręgi o średnicy 10 centymetrów. Nakładamy farsz i lepimy pierożki w kształcie uszek. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 2 minut.
krok 3
Wszystkie składniki sosu blendujemy.
krok 4
Na półmisek wylewamy sos. Kładziemy na nim pierożki – delikatnie mieszamy, by połączyły się z sosem. Posypujemy zielonym groszkiem, porwanym koperkiem i odrobiną wędzonej soli.
Korzystając z szatkownicy, mieszadła i blendera, które wchodzą w skład robota wieloczynnościowego RAVEN ERW002, mogliśmy łatwo i szybko przygotować farsz, ciasto na pierogi i sos. Szczególnie szatkownica stanowi wyjątkowe udogodnienie, które wyróżnia ten sprzęt. Dzięki trzem wymiennym końcówkom jesteśmy w stanie przygotować surówkę z marchewki, mizerię albo zetrzeć ziemniaki na placki. Jednak możliwości robota na tym się nie kończą – popuśćcie wodze fantazji i przygotujcie w nim domowe wypieki, koktajle czy kotlety. Robot wieloczynnościowy RAVEN ERW002 łączy wszystkie najważniejsze dla nas funkcje – przygotowanie wiosennych pierożków za jego pomocą to wyjątkowo proste zadanie.
Szeroki wybór robotów wieloczynnościowych jest dostępny w sklepach Euro i na euro.com.pl
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?