Kukbuk
Kukbuk
Robot kuchenny RAVEN ERW002 oraz pierożki wiosenne (fot. Maciek Niemojewski)

Jak zrobić wegańskie wiosenne pierożki?

Delikatne, warzywne pierożki w ziołowym sosie to idealna propozycja na wiosenny obiad. Nie tylko są pyszne, ale także pięknie prezentują się na talerzu.

Tekst: redakcja

zdjęcia: Maciek Niemojewski


stylizacja: Magdalena Olszewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Marzec to czas warzywświeżych ziół, których smak i aromat zapowiadają pierwsze dni wiosny. To świetna okoliczność, by wykorzystać je w nieoczywisty sposób, na przykład do zrobienia wegańskich pierożków. Jednak każdy, kto choć raz robił pierogi, wie, że znacznie łatwiej przygotowuje się je przy użyciu kuchennego robota. Wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu czy blendowanie składników sosu to czynności, które możemy wykonać znacznie szybciej i łatwiej, korzystając z odpowiedniego sprzętu. Robot wieloczynnościowy RAVEN ERW002 łączy wszystkie najważniejsze dla nas funkcje – przygotowanie wiosennych pierożków za jego pomocą to wyjątkowo proste zadanie.

Pieczarki, seler, dynia, cebula, chili, orzeszki, koperek, natka pietruszki, mąka, woda, przyprawy – składniki na pierożki wiosenne (fot. Maciek Niemojewski)

Składniki na farsz

Wegańskie wiosenne pierożki

farsz:

  • cebula 1 sztuka
  • pieczarki 300 g
  • seler 1 sztuka
  • dynia 300 g 
  • olej do smażenia
  • ugotowana fasola 600 g 
  • koperek 1 pęczek 
  • natka pietruszki 1 pęczek 
  • wędzona sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • suszony majeranek 2 łyżki

Składniki na ciasto

ciasto:

  • mąka 600 g
  • wrzątek 340 g
  • olej roślinny 60 ml
  • sól 10 g

Składniki na sos

sos:

  • natka pietruszki 4 pęczki 
  • szczypiorek 1 pęczek 
  • papryczka chili 1 sztuka
  • sok z cytryny z ½ sztuki
  • oliwa 150 ml 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Do podania

do podania:

  • koperek 1 pęczek 
  • zblanszowany zielony groszek według uznania
  • wędzona sól do posypania
Wegańskie pierożki w warzywnym (fot. Maciek Niemojewski)

krok 1

Cebulę, pieczarki, seler i dynię rozdrabniamy za pomocą szatkownicy. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim po kolei cebulę, pieczarki, seler i dynię (często mieszamy). Studzimy. Fasolę rozdrabniamy na sitku o dużych oczkach. Koperek i natkę pietruszki siekamy. Łączymy wszystkie składniki farszu, doprawiamy wędzoną solą, pieprzem i majerankiem i dobrze wyrabiamy ręką.

Reklama
Przepis na wegańskie pierożki w warzywnym - wyrabianie ciasta (fot. Maciek Niemojewski)

krok 2

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy mieszadłem na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy je na grubość około 1½ milimetra. Z ciasta wykrawamy okręgi o średnicy 10 centymetrów. Nakładamy farsz i lepimy pierożki w kształcie uszek. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 2 minut.

krok 3

Wszystkie składniki sosu blendujemy.

krok 4

Na półmisek wylewamy sos. Kładziemy na nim pierożki – delikatnie mieszamy, by połączyły się z sosem. Posypujemy zielonym groszkiem, porwanym koperkiem i odrobiną wędzonej soli.

Wegańskie wiosenne pierożki z koperkiem i groszkiem (fot. Maciek Niemojewski)

Korzystając z szatkownicy, mieszadła i blendera, które wchodzą w skład robota wieloczynnościowego RAVEN ERW002, mogliśmy łatwo i szybko przygotować farsz, ciasto na pierogi i sos. Szczególnie szatkownica stanowi wyjątkowe udogodnienie, które wyróżnia ten sprzęt. Dzięki trzem wymiennym końcówkom jesteśmy w stanie przygotować surówkę z marchewki, mizerię albo zetrzeć ziemniaki na placki. Jednak możliwości robota na tym się nie kończą – popuśćcie wodze fantazji i przygotujcie w nim domowe wypieki, koktajle czy kotlety. Robot wieloczynnościowy RAVEN ERW002 łączy wszystkie najważniejsze dla nas funkcje – przygotowanie wiosennych pierożków za jego pomocą to wyjątkowo proste zadanie.

Szeroki wybór robotów wieloczynnościowych jest dostępny w sklepach Euro i na euro.com.pl

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk