Czy możemy dziś mówić o stylach estetycznych, jeśli chodzi o sprzęty kuchenne?
Oczywiście, że tak! Mamy sprzęty ponadczasowe, klasyczne czy ultranowoczesne, minimalistyczne, a także cały czas popularne urządzenia w stylu retro, czyli stylizowane na lata 50. i 60. XX wieku. Przykładowo lodówka może być nowoczesnym urządzeniem schowanym za frontem meblowym, a może być ozdobą i wyróżnikiem nie tylko kuchni, ale i salonu w przypadku otwartej kuchni.
Które nowe technologie, zastosowane w branży AGD, mogą zrewolucjonizować nasze kuchnie?
Nowe technologie w AGD to coś, o czym mogłabym mówić bardzo dużo – przyznaję, że jestem ich wielką fanką. Zachwyca mnie to, że lodówka może mi przypomnieć o kończącym się terminie spożycia jogurtu lub podpowiedzieć, co mogę ugotować z dostępnych produktów. Wyobraźmy sobie, że pralka i zmywarka sama dozuje detergent i ustawia właściwe parametry cyklu – wspaniałe!
Ponieważ pracuję w internecie i na co dzień mam kontakt z odbiorcami moich treści, wiem, że jako konsumenci chcemy przede wszystkim, aby sprzęty długo nam służyły i były proste w obsłudze. Do tych najnowocześniejszych rozwiązań stosowanych w urządzeniach domowych mamy zachowawczy stosunek, by nie powiedzieć – negatywny. Chętnie akceptujemy nowinki technologiczne w smartfonie, ale już w lodówce niekoniecznie. Myślę jednak, że nie ma przed tym ucieczki i to tylko kwestia czasu, kiedy technologia będzie nas szeroko wspierać w gotowaniu, planowaniu posiłków i związanej z tym logistyce. W dorosłość wchodzą pokolenia, dla których takie gadżety jak wyświetlacz na drzwiach lodówki będzie czymś całkiem oczywistym.