Kukbuk
Kukbuk

Jak urządzić kuchnię? Pytamy ekspertkę

Co jest najważniejsze w kuchni? Wiele osób odpowie, że sprzęty AGD. Rzeczywiście, lodówka, piekarnik czy zmywarka mogą w znaczący sposób wpłynąć na komfort związany z codziennym przygotowywaniem posiłków. Wspólnie z marką Electrolux sprawdzamy, jak najlepiej urządzić kuchnię – pomoże nam w tym specjalistka Joanna Gałuszka-Szarzyńska.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Sebastian Rzepka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Urządzanie kuchni to zawsze wyzwanie. Bez względu na to, czy zaczynamy od zera, czy decydujemy się na niewielki remont, jedną z najważniejszych kwestii pozostaje wybór i odpowiednie umiejscowienie sprzętów AGD. W ramach współpracy z marką Electrolux przygotowaliśmy serię artykułów, które pomogą wam stworzyć przestrzeń najlepiej dopasowaną do potrzeb i dostarczą mnóstwa konkretnych przykładów i inspiracji.

Joannę Gałuszkę-Szarzyńską, ekspertkę w zakresie sprzętu kuchennego (i nie tylko), znaną w sieci jako Pani AGD, zapytaliśmy o to, jak wybrać odpowiednią lodówkę, na co zwrócić uwagę przy zakupie piekarnika i które nowe technologie mogą zrewolucjonizować nasze kuchnie.

Dominika Zagrodzka: Rozstrzygnijmy tę kwestię raz na zawsze – czy w każdej kuchni powinna być zmywarka?

Joanna Gałuszka-Szarzyńska: Uważam, że w każdej. Zmywarka to niezwykle przydatne urządzenie, które oszczędza czas, wodę i energię. Ręczne zmywanie naczyń zajmuje przeważnie około pół godziny. Ja wolę ten czas spędzić inaczej! Poza tym zmywarka na jeden cykl pracy pobiera 7-10 litrów wody, a do ręcznego zmywania używamy jej około 50 litrów. Minimalizując zużycie wody, zmywarki zmniejszają całkowitą ilość energii używanej do mycia naczyń. Nie podgrzewamy 50 litrów, tylko najwyżej 10! Nie można zapomnieć o tym, że korzystanie ze zmywarki jest dużo bardziej higieniczne niż mycie ręczne ze względu na wyższą temperaturę zmywania, a także na to, że nie korzystamy z gąbek czy myjek, które mogą być źródłem bakterii.

Myślę, że w dużej rodzinie kwestia, czy zmywarka jest w kuchni przydatna, nie podlega już dzisiaj dyskusji. Czasem uzasadnione wydaje się nawet posiadanie dwóch! Jedna służy do gromadzenia brudnych naczyń, a druga to miejsce, skąd pobieramy czyste. To rozwiązanie, które zyskuje na popularności. Dla samotnego seniora natomiast, zwłaszcza jeśli nie korzystał dotychczas ze zmywarki i nie chce przeprowadzać w kuchni dużych zmian, dobrym rozwiązaniem może być niewielka zmywarka do ustawienia na kuchennym blacie. Jeśli mamy taką opcję, możemy też wybraż zmywarkę do zabudowy. Ta zmywarka do zabudowy Y67EC300L ComfortLift 900 od marki Electrolux ma wiele udogodnień, między innymi unoszący się kosz, możliwość wybrania cyklu zmywania za pomocą suwaka dotykowego czy miejsce na dowolne sztućce w szufladzie MaxiFlex.

 

Zmywarka to jeden z wielu sprzętów przeznaczonych do kuchni – od czego zacząć projektowanie przestrzeni kuchennej?

Od określenia potrzeb, oczekiwań i budżetu, czyli od zderzenia marzeń z możliwościami finansowymi. Oprócz finansów zwykle determinuje nas też wielkość pomieszczenia i jego układ. Coraz częściej kuchnia jest aneksem w salonie i prócz funkcjonalności, czyli na przykład dobrej wentylacji i możliwie cichej pracy urządzeń, mamy na uwadze spójną stylistykę całego wnętrza.

Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Kto korzysta z kuchni? Jak często i co gotujemy? Czy zakupy spożywcze robimy codziennie, czy rzadziej? Czy robimy zapasy? Nie każda kuchnia musi mieć dużą lodówkę, piekarnik i zmywarkę o szerokości 60 centymetrów, dodatkowo wyposażone w funkcje, z których nigdy nie skorzystamy. Wybór urządzeń powinien zależeć ściśle od naszych potrzeb, na przykład jeśli lubimy gotować, potrzebujemy większej płyty i lodówki; jeśli mamy małą kuchnię, wybierzmy sprzęt kompaktowy.

W kontekście kuchni dużo mówi się o tzw. trójkącie roboczym – co to takiego? I czy zawsze się sprawdza?

To zasada, zgodnie z którą to, z czego najczęściej korzystamy – lodówka, kuchenka i zlewozmywak – powinno być rozmieszczone w taki sposób, aby tworzyło trójkąt. Chodzi o ergonomię. Nie zawsze jednak da się tę zasadę zastosować, szczególnie w małych kuchniach czy aneksach kuchennych. Jeśli urządzamy kolejną kuchnię, zwykle wiemy, co się sprawdziło w poprzedniej, a co nas irytowało. W przypadku urządzania pierwszej kuchni warto podglądać rozwiązania u znajomych, dyskutować, zapoznać się z asortymentem – wiele rozwiązań zarówno w zakresie AGD, jak i mebli kuchennych może nas zaskoczyć swoją funkcjonalnością.

Wiele osób decyduje się dziś na wyspę kuchenną. Czy z punktu widzenia sprzętowego to dobre rozwiązanie?

Wyspa to świetny pomysł, który daje w zasadzie nieograniczone możliwości, oczywiście pod warunkiem że jest odpowiednio duża. Możemy w niej umieścić w zasadzie każdy sprzęt – płytę, piekarnik, lodówkę podblatową, winiarkę, zmywarkę, zlewozmywak.

Jeżeli dysponujemy większym budżetem, możemy postawić na niewidoczną indukcję, czyli rozwiązanie, które pozwala w tym samym miejscu przygotować i zaserwować potrawę. Indukcja, umieszczona pod blatem ze spieku kwarcowego, jest niewidoczna. Czynność gotowania wygląda jak sztuczka magiczna, bo stawiamy garnek i gotujemy bezpośrednio na blacie, który później służy jako powierzchnia robocza.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty? Czy zawsze powinniśmy zamontować okap?

Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na moc płyty, jej wielkość, rodzaj sterowania, a także wykończenie. Na rynku pojawiły się matowe płyty indukcyjne, które są bardziej odporne na zarysowania! 

Jeżeli chodzi o okapy, to niestety przez większość klientów są one traktowane po macoszemu – jako mało istotny element wyposażenia kuchni. Jeśli jednak kuchnia będzie służyć rzeczywiście do gotowania, to okap jest niezwykle istotny. Jego zadaniem bowiem jest nie tylko szybkie i skuteczne oczyszczanie powietrza z zapachów, ale również pochłanianie tłuszczu! Przy okazji – ogólna zasada mówi, że minimalna odległość okapu od kuchenki powinna wynosić 70 centymetrów (niezależnie od rodzaju okapu i płyty). Warto wiedzieć, że na rynku mamy wiele ciekawych rozwiązań. Na przykład okapy, które współpracują z płytą i uruchamiają się samoczynnie, gdy zaczynamy gotować. Są też płyty zintegrowane z okapem, co stanowi świetne rozwiązanie, jeśli montujemy ją na wyspie i nie chcemy, aby wiszący nad nią pochłaniacz ograniczał nam widok. Przykładowo, takim właśnie sprzętem jest płyta indukcyjna z okapem (COMBO) 600 FlexiBridge eXtractor marki Electrolux. Dzięki funkcji Breeze odświeżymy powietrze po skończonym gotowaniu, a filtry są bardzo łatwe w czyszczeniu. Do tego mamy tu funkcję Bridge, która pozwala łączyć dwie strefy gotowania i dopasowywać je do wielkości garnków czy patelni. 

Lodówka to sprzęt, który możemy albo wyeksponować w kuchni, albo ukryć. Czy lodówka w zabudowie to tylko kwestia estetyczna, czy wiążą się z tym dodatkowe kwestie praktyczne?

Wybierając lodówkę, przede wszystkim kierujemy się jej pojemnością. Duża rodzina będzie zapewne szukać czegoś typu side by side. Jedzącemu na mieście singlowi wystarczy niewielka lodówka podblatowa. Ponieważ jest to urządzenie korzystające z prądu cały czas, warto, aby była energooszczędna.

Lodówka w zabudowie to coś więcej niż tylko estetyka. Jest węższa i płytsza w porównaniu z lodówką wolno stojącą, co ma wady i zalety. Dzięki temu, że wnętrze jest płytsze, produkty są lepiej widoczne i łatwiej po nie sięgać – w ten sposób maleje ryzyko marnowania jedzenia. Nie oszukujmy się jednak, dodatkowa przestrzeń zawsze się przyda. Rozwiązaniem może być na przykład lodówka GreenZone 700 MaxiSpace Electroluxa, która ma o 45% większą pojemność niż w przypadku standardowego urządzenia, a do tego posiada funkcję green zone - warzywa pozostają dłużej świeże (zachowują do 95% witamin dzięki technologii GreenZone+).

 

 

Brakującą pojemność zawsze można zniwelować, decydując się na lodówkę do zabudowy o szerokości 70 centymetrów. Zabudowa powoduje też, że sprzęt jest bardziej wyciszony, bo dźwięki izoluje płyta meblowa. Warto tylko pamiętać, że do zabudowy należy wybierać wyłącznie modele do niej przeznaczone. Wszystkie lodówki mają ścisłe wymogi montażowe, w których chodzi głównie o zapewnienie prawidłowej wentylacji urządzenia. Bardzo często przy aranżacji kuchni nie dbamy o to, stawiamy głównie na estetykę. Tymczasem nieprawidłowo wentylowana lodówka będzie zużywała zdecydowanie więcej energii i krócej nam posłuży.

Podobnie sprawa ma się z piekarnikiem – również musimy rozważyć jego odpowiednie umiejscowienie. Do tego nowoczesne piekarniki oferują mnóstwo dodatkowych funkcji!

Współczesne piekarniki mogą nas zaskoczyć tak nowatorskimi rozwiązaniami, jak kamera, dzięki której nie tylko zdalnie zajrzymy do środka, ale również nakręcimy 10-sekundowy film poklatkowy z całego procesu pieczenia. Ponadto kamera rozpoznaje produkt umieszczony w komorze piekarnika i na tej podstawie proponuje odpowiednie ustawienia trybu pieczenia. Wieloma piekarnikami można już sterować głosowo lub za pomocą smartfona. Za sprawą aplikacji mamy dostęp do przepisów z całego świata – wystarczy wybrać jeden z nich, a ona przekaże piekarnikowi idealne ustawienia do ugotowania wybranego przez nas dania.

Przykładowo, piekarnik parowy SteamPro 900 marki Electrolux posiada takie dodatkowe funkcje, jak Steamify, dzięki której zawsze mamy odpowiednią, dopasowaną do danego przepisu ilość pary, czy termosondę, która mierzy temperaturę wewnątrz potraw. To sprzęt, który piecze, grilluje i gotuje.

Piekarnik możemy zamontować nisko lub na wysokości blatu. Wybór zależy od naszych preferencji i miejsca w kuchni. Jeśli zamontujemy go wyżej, to korzystanie z niego podczas pieczenia, wyciągania potrawy czy czyszczenia może być problemem.

Pokonanie bariery, jaką stanowią otwarte drzwi, sięganie do piekarnika nad gorącymi drzwiami po większą i cięższą porcję jedzenia może być szczególnie dokuczliwe dla osób niskiego wzrostu, niepełnosprawnych lub o ograniczonym zakresie ruchu. Według mnie do zamontowania na wysokości dużo lepiej sprawdzi się piekarnik do zabudowy otwierany na bok lub z drzwiami chowanymi pod obudową. 

Czy możemy dziś mówić o stylach estetycznych, jeśli chodzi o sprzęty kuchenne?

Oczywiście, że tak! Mamy sprzęty ponadczasowe, klasyczne czy ultranowoczesne, minimalistyczne, a także cały czas popularne urządzenia w stylu retro, czyli stylizowane na lata 50. i 60. XX wieku. Przykładowo lodówka może być nowoczesnym urządzeniem schowanym za frontem meblowym, a może być ozdobą i wyróżnikiem nie tylko kuchni, ale i salonu w przypadku otwartej kuchni.

Które nowe technologie, zastosowane w branży AGD, mogą zrewolucjonizować nasze kuchnie?

Nowe technologie w AGD to coś, o czym mogłabym mówić bardzo dużo – przyznaję, że jestem ich wielką fanką. Zachwyca mnie to, że lodówka może mi przypomnieć o kończącym się terminie spożycia jogurtu lub podpowiedzieć, co mogę ugotować z dostępnych produktów. Wyobraźmy sobie, że pralka i zmywarka sama dozuje detergent i ustawia właściwe parametry cyklu – wspaniałe!

Ponieważ pracuję w internecie i na co dzień mam kontakt z odbiorcami moich treści, wiem, że jako konsumenci chcemy przede wszystkim, aby sprzęty długo nam służyły i były proste w obsłudze. Do tych najnowocześniejszych rozwiązań stosowanych w urządzeniach domowych mamy zachowawczy stosunek, by nie powiedzieć – negatywny. Chętnie akceptujemy nowinki technologiczne w smartfonie, ale już w lodówce niekoniecznie. Myślę jednak, że nie ma przed tym ucieczki i to tylko kwestia czasu, kiedy technologia będzie nas szeroko wspierać w gotowaniu, planowaniu posiłków i związanej z tym logistyce. W dorosłość wchodzą pokolenia, dla których takie gadżety jak wyświetlacz na drzwiach lodówki będzie czymś całkiem oczywistym.

Artykuł powstał we współpracy z marką Electrolux.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk