Jeśli sądzicie, że maślany repertuar kończy się na wariacji czosnkowej, wyprowadzamy was z błędu! Naturalny smak masła pozwala łączyć je z wieloma dodatkami – ziołami, przyprawami, warzywami, na słodko i na słono. W klasycznym wydaniu – z solą i pieprzem, w śródziemnomorskim – z oliwkami, w japońskim – z pastą miso. Domowe masło smakowe nada się nie tylko na kanapkę, wzbogaci również smak grillowanych mięs czy ryb.
Masła ziołowe, na przykład z rozmarynem, lub inne maślane opcje mają jeszcze jedną zaletę – ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, z powodzeniem więc sprawdzą się jako szybka przystawka czy wyzwanie na pierwsze kuchenne eksperymenty dla dzieci.
Będzie jeszcze smaczniej, jeśli masło smakowe przygotujecie na bazie własnoręcznie ubitego masła. Jak je zrobić? Wystarczy tłusta śmietana i nieco cierpliwości – wypróbujcie nasz przepis na domowe masło.