Oliwę o smaku białej trufli lubimy dodawać do makaronów i jajek i obficie polewać nią bruschetty. Tym razem wzbogaciła przepis na kremowe risotto z grzybami shitake i enoki. Bez oliwy o aromacie czosnku i ostrej papryczki nie wyobrażamy już sobie grillowania. W kuchni nie może też zabraknąć oliwy bazyliowej – stałego składnika sosów i lekkich dressingów. Oliwy cytrynowej i pomarańczowej z lubością używamy podczas przyrządzania ryb, owoców morza i deserów. A to tylko przykłady oliw smakowych i sposobów na podkręcenie dań. Są jeszcze oliwy z rozmarynem, pieprzem, o smaku pesto… Niech nasze pomysły będę inspiracją do dalszych smakowitych eksperymentów!
Jak oliwy smakowe potrafią odmienić codzienne menu
Wystarczy parę kropel oliwy smakowej, by zmienić charakter dania. Talerz zaczyna pachnieć bazylią, truflami lub cytrusami. Wraz z kolejnymi kęsami przenosimy się do słonecznej Italii. Każde danie z inną oliwą jest jak dzień włoskich wakacji – zaskakujący, pełen kolorów i nowych doznań. Poznajcie najlepsze oliwy smakowe i przepisy na proste, aromatyczne dania, w których niezastąpionym składnikiem jest właśnie oliwa.
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!