Kukbuk
Kukbuk

Jak oliwy smakowe potrafią odmienić codzienne menu

Wystarczy parę kropel oliwy smakowej, by zmienić charakter dania. Talerz zaczyna pachnieć bazylią, truflami lub cytrusami. Wraz z kolejnymi kęsami przenosimy się do słonecznej Italii. Każde danie z inną oliwą jest jak dzień włoskich wakacji – zaskakujący, pełen kolorów i nowych doznań. Poznajcie najlepsze oliwy smakowe i przepisy na proste, aromatyczne dania, w których niezastąpionym składnikiem jest właśnie oliwa.

Tekst: Joanna Szyndler

Przepisy i zdjęcia: Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Oliwę o smaku białej trufli lubimy dodawać do makaronów i jajek i obficie polewać nią bruschetty. Tym razem wzbogaciła przepis na kremowe risotto z grzybami shitake i enoki. Bez oliwy o aromacie czosnku i ostrej papryczki nie wyobrażamy już sobie grillowania. W kuchni nie może też zabraknąć oliwy bazyliowej – stałego składnika sosów i lekkich dressingów. Oliwy cytrynowej i pomarańczowej z lubością używamy podczas przyrządzania ryb, owoców morza i deserów. A to tylko przykłady oliw smakowych i sposobów na podkręcenie dań. Są jeszcze oliwy z rozmarynem, pieprzem, o smaku pesto… Niech nasze pomysły będę inspiracją do dalszych smakowitych eksperymentów!

Risotto z grzybami shiitake i enoki z oliwą truflową i parmezanem

Z połączenia kuchni włoskiej i azjatyckiej powstało danie, do którego chcemy wracać i którym chcemy zaskakiwać bliskich. Grzyby enoki są delikatne i lekko orzechowe. Shitake to prawdziwa bomba umami. Sekretem dobrego risotta są też klasyczne produkty dobrej jakości: oliwa extra vergine, wytrawne białe wino i parmezan. Aromat nadaje potrawie oliwa o smaku białej trufli.

Poznaj risotto z grzybami shiitake i enoki z oliwą truflową i parmezanem >>

Grillowane bataty ze świeżymi ziołami i oliwą czosnek & chilli

Słodycz batatów idealnie łączy się z pikantną oliwą o smaku czosnku i chili. Do słodkich ziemniaków podajemy sos na bazie jogurtu greckiego i sałatkę z najlepszych polskich ziół: natki pietruszki, szczypiorku i koperku. Takich kolorów i aromatów potrzeba nam zwłaszcza w zimowe szare dni! Oliwa czosnek & chili wspaniale pasuje też do innych grillowanych warzyw i mięs, a także makaronów i zapiekanek.

Spróbuj grillowanych batatów ze świeżymi ziołami i oliwą czosnek & chilli >>

Sałatka z krwistą pomarańczą, prosciutto i parmezanem, z dressingiem z oliwą bazyliową

Każdy, kto był na Sycylii, poznał smak czerwonych pomarańczy. Zachwycają nie tylko rubinowym kolorem, ale także słodkim, intensywnym smakiem. A do tego są bardzo zdrowe! Bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. W naszej propozycji pomarańczom towarzyszą włoskie klasyki – prosciutto i parmezan. Sałatka polana jest dressingiem na bazie oliwy o smaku bazylii.

Daj się skusić na sałatkę z krwistą pomarańczą, prosciutto i parmezanem, z dressingiem z oliwą bazyliową >>

Smażony filet z dorsza z kruszonką z oliwą cytrynową i ziołową sałatką 

Ryby kochają cytrynę, a jeszcze bardziej oliwę cytrynową. Na jej bazie przygotowujemy kruszonkę, którą posypiemy filety z dorsza. Oprócz oliwy smakowej do kruszonki potrzebne będą bułka tarta (najlepiej z chleba na zakwasie) i sól w płatkach. Możemy dodać posiekane orzechy lub słonecznik, dzięki którym kruszonka będzie chrupiąca i jeszcze bardziej aromatyczna. Oliwa cytrynowa polecana jest też do sosów i deserów.

Sprawdź przepis na filet z dorsza z kruszonką z oliwą cytrynową i ziołową sałatką >>

Ciasto z całych pomarańczy z kremem śmietankowym i oliwą pomarańczową

Jeszcze nigdy nie piekliście ciasta z całych pomarańczy? Koniecznie upieczcie! Jest wilgotne, sprężyste, pachnie wanilią i oczywiście pomarańczami. Skórka owoców mięknie i oddaje goryczkę podczas wstępnego gotowania w wodzie. Ciasto dodatkowo nawilża i aromatyzuje oliwa pomarańczowa, idealna także do dressingów, ryb i białego mięsa.

Zachwyć się ciastem z całych pomarańczy, z kremem śmietankowym i oliwą pomarańczową >>

Materiał powstał we współpracy z marką Monini.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk