Kukbuk
Kukbuk
Gluten, fakty i mity (fot. Mae Mu / unsplash.com)

Ile zbóż powinniśmy jeść?

Miseczka, dłoń i dwuzłotówka – sposobów na odmierzanie odpowiedniej codziennej porcji produktów zbożowych jest kilka. Kluczowe jest to, by ich nadmiernie nie ograniczać, bo ciało ich potrzebuje.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Mae Mu / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Eliminowanie czy ograniczanie spożycia produktów zbożowych w codziennej diecie może zakłócić prawidłowe funkcjonowanie organizmu i negatywnie wpływać na koncentrację. Mózg do sprawnego działania potrzebuje około 130 gramów węglowodanów przyswajalnych na dobę, a najlepszym nośnikiem energii jest glukoza pochodząca właśnie ze zbóż. Jej stopniowe uwalnianie sprzyja utrzymaniu wysokiego poziomu energii przez cały dzień i ułatwia skupienie się na pracy i nauce.

Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, wyjaśnia, dlaczego produkty zbożowe są nam tak potrzebne, i podpowiada, jak właściwie odmierzyć porcję zbóż do posiłku.

Rodzaje pieczywa (fot. Mae Mu / unsplash.com)

fot. Mae Mu / unsplash.com

Co najmniej trzy porcje dziennie

Zaleca się, aby w diecie zarówno dzieci w wieku szkolnym, jak i osób dorosłych produkty zbożowe były głównym źródłem energii i elementem większości posiłków w ciągu dnia – najlepiej je jeść 3-5 razy dziennie. Najważniejsze, aby co najmniej połowę wszystkich zjadanych produktów zbożowych stanowiły te pełnoziarniste. Oznacza to, że w wypadku trzech posiłków dziennie w trakcie dwóch należy spożyć produkty z pełnego ziarna.

Osoby mające problemy z nadwagą i otyłością powinny ograniczać spożycie produktów zbożowych i wybierać wyłącznie te pełnoziarniste, które są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie sycące.

Przy zakupie ciastek i ciast zwracajmy uwagę na ich skład. Pochylajmy się nad tymi, które mają rozpisaną listę składników i wartość odżywczą. Wybierajmy produkty z mąką pełnoziarnistą i dodatkami prozdrowotnymi, na przykład płatkami owsianymi, orzechami, nasionami, błonnikiem itp.

Jaką wielkość ma porcja?

Ciasteczka zbożowe (fot. Mae Mu / unsplash.com)

1 porcja to:

  • 40 gramów świeżego pieczywa, co oznacza 1 kromkę chleba,
  • 30 gramów zbóż lub 40 gramów płatków/musli, czyli 1 miseczka,
  • 45-50 gramów kaszy/makaronu, co równa się 1 szklance.

Choć waga do żywności i różne miarki zapewniają najdokładniejszy pomiar ilości spożywanego jedzenia, nie zawsze są praktyczne i wygodne. Rozsądną porcję można w łatwy sposób odmierzyć metodą ręczną:

  • 1 porcja chleba ma wielkość dłoni,
  • 1 porcja produktów zbożowych (kaszy i makaronu przed ugotowaniem) ma wielkość pięści (dotyczy to również dzieci).

Odpowiednią wielkość porcji można również określić przy użyciu niektórych przedmiotów codziennego użytku. Na przykład porcję makaronu świderki przed ugotowaniem porównujemy do rozmiaru tradycyjnej żarówki, z kolei porcję spaghetti odmierzamy tak, by odpowiadała średnicy dwuzłotówki.

Czy gluten jest zdrowy. Fakty i mity na temat glutenu

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk