Kukbuk
Kukbuk

Gratka dla smakoszy, czyli Centrum Praskie Koneser od kuchni

Jeśli jesteście głodni – nie tylko kulinarnych doznań – to Centrum Praskie Koneser w Warszawie jest miejscem, które warto odwiedzić. Oto restauracyjne i kulturalne zagłębie, którego oferta z sezonu na sezon robi się coraz ciekawsza. Co i gdzie zjeść w Koneserze? Sprawdźcie nasz przewodnik!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: materiały prasowe Centrum Praskiego Koneser

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

W samym sercu warszawskiej Pragi znajduje się miejsce absolutnie wyjątkowe. Centrum Praskie Koneser to kultowa już lokalizacja na mapie Warszawy, najważniejszy kompleks restauracyjny prawego brzegu Wisły, z kilkunastoma różnymi konceptami gastronomicznymi.

Spacerując między zabytkowymi budynkami dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”, znajdziecie lokale z kuchniami z różnych zakątków świata, autorskie koncepty, kawiarnie czy bary. Latem lubimy przysiąść w klimatycznych ogródkach lub wpaść na szybki lunch, a wieczorem zjeść wspaniałą kolację i przy koktajlach bawić się aż do późnych godzin nocnych. To tu mieści się jedna z najlepszych restauracji w Polsce, tu można napić się świetnego wina albo zjeść coś pysznego. Co ważne, miejsce cały czas się rozwija, powstają nowe, zaskakujące lokale. Ostatnią nowością jest Starlet, klimatyczny wine bar z autorską kuchnią.

Wizytom w Koneserze sprzyja dogodna lokalizacja. Kompleks znajduje się tuż obok kładki pieszo-rowerowej, blisko Śródmieścia, dotrzemy więc do niego zarówno transportem miejskim (w pobliżu jest między innymi stacja metra Dworzec Wileński), jak i samochodem (mamy tu dostęp do wygodnego parkingu). Swobodna atmosfera i oferta dostosowana do wielu potrzeb – od spotkań biznesowych, przez rodzinne wypady i randki, po imprezy do białego rana – sprawiają, że w Koneserze można stracić poczucie czasu, korzystając z rozmaitych atrakcji. Nie zliczymy, ile czasu spędziliśmy w tętniących życiem ogródkach na placu Konesera, gdzie co roku odbywają się setki różnorodnych wydarzeń!

Postanowiliśmy sprawdzić, co i gdzie warto zjeść w Centrum Praskim Koneser. Gwarantujemy, że te miejsca nigdy nie zawodzą!

Nietuzinkowe koncepty

Koneser Grill - najlepsza restauracja w Polsce

Tu nie ma kompromisów – jest ogień (dosłownie) i jakość. Jedna z najlepszych restauracji w kraju, wyróżniona w przewodniku Michelin, to zdecydowanie wizytówka całego Konesera. Steki, owoce morza, warzywa – wszystko przyrządzane jest tu na żywym ogniu. Ekipa pod wodzą szef kuchni Piotra Wójcika, potrafi zaskoczyć.

W menu znajdziemy (propozycje zmieniają się sezonowo) na przykład takie smakołyki, jak risotto z grillowanymi kaczymi sercami w glazurze sojowo-miodowej czy domową kaszankę z pieczonym jabłkiem. Wnętrze jest eleganckie, ale atmosfera nieformalna. Koneser Grill doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, ale i na biznesowy lunch. Jeżeli chcecie zjeść naprawdę dobrze – zacznijcie właśnie tutaj.

Przeczytajcie nasz wywiad z Piotrem Wójcikiem z Koneser Grill >>

Figa z Makiem Cheese Box Bar - ser niejedno ma imię

Czy są tu jacyś miłośnicy serów? My z pewnością zaliczamy się do tej grupy! Kochamy sery w każdej postaci, zarówno rozpuszczony raclette, jak i w kawałku, klasyczne twarde sery żółte, ale i mięciutkie pleśniowe. Dlatego kiedy usłyszeliśmy, że w Koneserze działa Figa z Makiem Cheese Box Bar, nie posiadaliśmy się z radości.

W ofercie lokalu znajdziemy bowiem nie tylko świetne sery, ale i wyselekcjonowane wina oraz przekąski. Stwórzcie swój własny box – z serów, pikli, oliwek, owoców i orzechów - dla siebie lub kogoś bliskiego. Lubimy wpadać do Figi także na degustacje sera i wina, ponieważ zawsze spróbujemy tu czegoś pysznego. Ach, nie zapomnijcie zajrzeć tu na chrupiącą bagietkę czy zapiekane ziemniaki, podawane z serem raclette, to prawdziwa poezja!

Kulinarna podróż po świecie

Azia Restaurants – smaki orientu

Azia Restaurants to miejsce, do którego wraca się regularnie, by za każdym razem spróbować czegoś innego. Na trzech piętrach znajdziemy aż cztery koncepty kulinarne, każdy z inną azjatycką kuchnią. Mamy więc specjały tajskie, japońskie, chińskie oraz koreański grill. Każde z tych miejsc swoimi nietuzinkowymi smakami zabiera nas w podróż, kusząc potrawami, których nie zjemy nigdzie indziej.

Aromatyczne curry, lekkie niczym puch pierożki, rozgrzewający ramen – na co masz dziś ochotę? Każe danie jest tu podane z dbałością o najmniejszy szczegół, a przede wszystkim z troską o autentyczne smaki. To lokal idealny na randkę czy kolację z paczką znajomych, każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Bombaj Masala – aromat Indii

Jeśli lubicie kuchnię indyjską – poczujecie się tu jak w domu. A jeśli (jeszcze) nie – to się w niej zakochacie. W Bombaj Masala od progu pachnie przyprawami. To lokal, który łączy streetfoodowy klimat z restauracyjną jakością.

Naszą ucztę zaczynamy zwykle od chrupiących, parzących palce samos z nadzieniem z ziemniaków i groszku, by przejść do gęstych sosów takich jak tikka masala czy soczewicowy daal. Koniecznie dobierzcie do nich chlebki naan, są pyszne. Mini pączki w słodkim sosie kardamonowym to z kolei deser doskonały, choć nie ukrywamy, że pachnące mango lassi jest ich mocnym konkurentem.

LOsteria Pizza E Pasta – Włochy w Polsce

45-centymetrowa pizza, która wystaje poza talerz – dosłownie. W Koneserze znajduje się pierwszy lokal włoskiej sieci L’Osteria w Polsce. W menu znajdziemy klasyki: pizzę i makarony, antipasti i włoskie desery. Cieniutka chrupiąca pizza smakuje tu jak w słonecznej Italii. Wybieramy klasyczną margheritę, a później sięgamy po mocno kawowe tiramisu.

Do tego gwarnego lokalu z klimatem włoskiej trattorii najlepiej wybrać się z rodziną lub przyjaciółmi, choć to także dobre miejsce na randkę. Tu naprawdę dobrze wybrzmiewa bowiem powiedzenie „Przez żołądek do serca”. L’Osteria łączy ludzi przy stole!

Na co dzień i od święta

Concept Food & Wine – prawdziwy komfort

Stylowe, spokojne i przyjazne – tak można opisać wnętrze Concept Food & Wine. To idealne miejsce na lunch, wieczorny kieliszek wina czy spotkanie z kimś, z kim lubimy rozmawiać godzinami. Zjemy tu dania, które są kwintesencją comfort food, jedzenia, które przywołuje wspomnienia i sprawia, że czujemy się dobrze.

To nowoczesna kuchnia, bazująca na prostych, ale dobrze przygotowanych składnikach, bez zbędnego kombinowania. Wnętrze wypełnia światło i naturalne materiały. Latem wpadamy tu regularnie do przestronnego ogródka, w którym można siedzieć i siedzieć, w nieskończoność.

ORZO – najważniejszy jest składnik

Wszechobecne rośliny, dużo światła, otwarta kuchnia – tu można na chwilę zapomnieć, że jesteśmy w środku miasta. ORZO serwuje kuchnię nowoczesną, z naciskiem na jakość składników, którą czuć w każdym kęsie. Menu to kulinarna podróż przez różnorodne smaki. Często jemy tu śniadania – spróbujcie zwłaszcza „Burrata Bliss”, kanapki z kremową burratą, pesto pistacjowym i suszonymi pomidorami - a zdarza się, że przesiadujemy w lokalu i do lunchu, który codziennie jest inny.

Znajdzie się też coś dla miłośników burgerów, pizzy czy makaronów. To dobre miejsce na rodzinny obiad – specjalna strefa zabaw dla dzieci oraz animacje w weekendy pozwalają rodzicom na chwilę wytchnienia, podczas gdy najmłodsi bawią się w bezpiecznym otoczeniu.

Spółdzielnia.Koneser – niech żyje różnorodność!

Nowoczesna kuchnia międzynarodowa? Spółdzielnia.Koneser! W menu znajdziecie zarówno burgery, jak i pizzę czy makarony. Nam szczególnie smakują tu śniadania – szakszuka albo jajecznica truflowa są idealne na dobre rozpoczęcie dnia.

Doceniamy Spółdzielnię także za różnorodność. Bez względu bowiem na to, czy wybierzecie stek z polędwicy, mule w białym winie czy swojską zalewajkę, zapewniamy, że się nie zawiedziecie. Ba! Będziecie chcieli tu wracać po więcej kulinarnych doznań. Zwłaszcza że w industrialnym wnętrzu bardzo dobrze spędza się czas z bliskimi.

Setki Powodów – i jeden najważniejszy: jest pysznie!

Miejsce, które sprawdzi się właściwie zawsze – niezależnie, czy jesteśmy ze znajomymi czy sami. Setki Powodów oferują dania inspirowane street foodem z różnych zakątków świata – od soczystych burgerów i żeberek w glazurze bbq, przez curry z kurczakiem, aż po gnocchi z pesto bazyliowym. Menu jest przemyślane tak, by zadowolić zarówno miłośników mięsnych specjałów, jak i wegetarian, a także najmłodszych gości. To przestrzeń idealna na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne obiady czy wieczorne wyjścia.

Dodatkowo, Setki Powodów regularnie organizują wydarzenia muzyczne, wprowadzając gości w rytmiczny nastrój. Dzięki dogodnej lokalizacji w sercu Pragi, restauracja stanowi doskonały punkt wypadowy do dalszego odkrywania uroków tej części Warszawy.

Nie tylko kawiarnie

Green Caffè Nero – warszawska klasyka kawiarniana

Green Caffè Nero to jedno z tych miejsc, które potrafią uratować dzień – szczególnie kiedy potrzebujemy chwili przerwy na kawę albo pracujemy zdalnie. Znane, lubiane, sprawdzone, od lat zgrabnie łączy miejski rytm z przytulną atmosferą. W Koneserze znajdziemy je w sercu placu – z dużymi przeszkleniami, miękkim światłem i wygodnymi fotelami.

W menu są zarówno klasyki, jak i trendowe nowości: od aromatycznego espresso po słodkie wypieki i lunchowe opcje na ciepło. To jeden z tych punktów, do których się wraca – na kubek ulubionej kawy i chwilę odpoczynku od zgiełku miejsca.

Freya Cafe & Deli – roślinna oaza

Dla tych, którzy lubią zjeść lekko, ale konkretnie, polecamy Freya Café & Deli. To kawiarnia speciality i świetne miejsce z kuchnią roślinną w jednym. Sezonowe dania z lokalnych produktów, takie jak humusy, zupy, kolorowe bowle udowadniają, że dania wegetariańskie i wegańskie mogą być naprawdę przepyszne.

Nieraz zdarzyło nam się wpaść tu po drodze po kanapkę na wynos. Do tego codziennie kupicie tu świeże wypieki i słoiki wypełnione domowymi smakołykami. Wnętrze jest przytulne, ale nowoczesne, idealne na pracę z laptopem albo śniadanie w pojedynkę. Lubimy Freyę także za przystępne ceny, po prostu: dobrze tu być.

Pijalnia Czekolady E. Wedel – warszawska tradycja

Czasem po prostu trzeba zjeść coś słodkiego – wtedy nie ma lepszego miejsca niż Pijalnia Czekolady E.Wedel. Zgodnie z nazwą napijemy się tu gęstej i aromatycznej gorącej czekolady (spróbujcie wersji degustacyjnej i porównajcie gorzką, mleczną i białą!), ale zjemy też praliny czy ciasta.

Menu oferuje takie pyszności jak naleśniki z kremem czekoladowym czy tort czekoladowy z wiśniami. Nie wszystko jednak kręci się tu tylko wokół czekolady, bo w karcie są też wytrawne pozycje, idealne na śniadanie. Pamiętajcie, że każda wizyta to również doskonała okazja, by zaopatrzyć się w zapas torcika wedlowskiego!

Wieczorne spotkania

Starlet – na wino i jedzenie

Nowość na kulinarnej mapie Konesera – i to jaka! Starlet to miejsce, w którym można napić się świetnego wina i zjeść coś naprawdę wyjątkowego. Twórcy Freya Cafe & Deli stworzyli tu kameralny wine bar z duszą – w ofercie jest około 40 starannie wyselekcjonowanych etykiet. Za kuchnię odpowiada Artur Malinowski, który doświadczenie zdobywał między innymi w restauracjach KUK i Opasły Tom.

Serwuje dania kuchni autorskiej, bazujące na sezonowych produktach. Starlet działa zgodnie z zasadami zero waste – każdy produkt wykorzystywany jest do końca, załoga dba o ograniczanie odpadów i odpowiedzialne planowanie. Wnętrze jest industrialne, z lokalnym rzemiosłem w tle. To miejsce dla tych, którzy lubią, kiedy za dobrym jedzeniem stoi coś więcej.

3/4 Koneser Bar – koktajle artystyczne

Miejsce, które łączy historię z nowoczesnością. Zlokalizowany na trzecim piętrze Muzeum Polskiej Wódki, w dawnym Zakładzie Rektyfikacji, bar oferuje elegancką atmosferę w stylowym wnętrzu. Specjalnością są tu autorskie koktajle oraz domowe nalewki na bazie polskiej wódki, które zaskakują smakiem i kreatywnością.

Każda karta koktajli oparta jest na unikalnym koncepcie - aktualna podkreśla wielozmysłowość i skupia się na dotyku i wzroku, poprzednia była inspirowana dziełami sztuki. To sprawia, że wizyty w 3/4 Koneser Barze są zawsze wyjątkowym doświadczeniem. Dodatkowo, bar oferuje ekskluzywne degustacje whisky oraz możliwość organizacji wydarzeń w unikalnej przestrzeni z tarasem wychodzącym na plac Konesera – z widokiem na warszawskie city!

Moxy Bar – niczym w Nowym Jorku

Moxy Bar nigdy nie zasypia – dosłownie. Otwarty 24/7, stanowi serce tętniącego życiem lobby hotelu Moxy Warsaw Praga, oferując przestrzeń idealną na poranną kawę, popołudniowy koktajl czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Wnętrze łączy industrialny klimat z designerskimi akcentami, tworząc swobodną atmosferę, która sprzyja zarówno pracy, jak i relaksowi.

To przestrzeń trochę jak z Nowego Jorku – nowoczesna, kolorowa i z dystansem. Menu obejmuje autorskie koktajle, dobre wina oraz przekąski w formule grab&go, w tym kultowe flatbreads. W Moxy czujemy się jak u dobrych znajomych, zapominając o zbędnych konwenansach. Tu zaczynają się dobre wieczory - klubowy klimat, świetna karta koktajli i muzyka, niczego więcej nie trzeba do szczęścia.

Chcecie dowiedzieć się więcej o kulinarnych konceptach w Centrum Praskim Koneser? Zajrzyjcie na oficjalną stronę kompleksu koneser.eu i sprawdźcie, co jeszcze tam na was czeka!

Artykuł powstał we współpracy z Centrum Praskim Koneser.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk