Kukbuk
Kukbuk
menu degustacyjne Brasserie Warszawska na fine dinning week (fot. Zuza R.)

Fine Dining Week: czego spróbowaliśmy tym razem?

Każda edycja festiwalu to świetna okazja do sprawdzenia najlepszych restauracji. Zawsze staramy się przetestować kilka różnych menu. Co nas zachwyciło tym razem?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Najlepsze lokale w ośmiu miastach w Polsce, specjalnie opracowane pięciodaniowe menu w cenie 129 złotych – Fine Dining Week to jedno z naszych ulubionych wydarzeń, które na szczęście odbywa się kilka razy do roku. Spośród warszawskich restauracji biorących udział w festiwalu wybraliśmy dwie, do których warto wpaść na elegancką kolację. Pełny wybór lokali znajdziecie na stronie finediningweek.pl . Wydarzenia warto także śledzić na Facebooku by nie przegapić kolejnej edycji.

Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)

Brasserie Warszawska

Górnośląska 24
00-484 Warszawa

To miejsce przyciąga smakoszy nie tylko znakomitym menu, ale również pięknym wnętrzem i przemiłą obsługą. Miłym akcentem podczas kolacji była obecność soków Rezerwat Jabłek, jednego z laureatów konkursu KUKBUK Poleca. Z powodzeniem mogą one stać się alternatywą dla klasycznego wine pearingu – dzięki nim osoby niepijące alkoholu, nie będą czuły się poszkodowane.

Menu przygotowano w dwóch wersjach – mięsnej i jarskiej. Dania w obu wariantach były praktycznie identyczne z wyjątkiem dwóch potraw. Dla wegetarian podano tartaletkę z grzybami bez dodatku dojrzewającej szynki, a zamiast królika z kapustą i agrestem, przyrządzono sezonowe risotto z pieczoną dynią.

Nas szczególnie zachwyciło tortellini rybne z maślanym sosem i czarną porzeczką. Równie dobra była smażona troć z sosem szczawiowym, podana z ziemniakami i koprem włoskim. Zwieńczeniem kolacji był prawdziwie rozpustny deser – lekki ptyś z kremem i lodami z dodatkiem kardamonu.

Menu Brasserie Warszawska:

  • MENU A - mięsne:

    1. Tortellini rybne, czarna porzeczka, beurre blanc

    2. Tartoletka z grzybami, szynka dojrzewająca

    3. Smażona troć, szczaw, ziemniaki, koper włoski

    4. Królik, kapusta, agrest, miód fermentowany

    5. Ptyś, konfitura z truskawek, kardamon

  • MENU B - bezmięsne:

    1. Tortellini rybne, czarna porzeczka, beurre blanc

    2. Tartoletka z grzybami

    3. Smażona troć, szczaw, ziemniaki, koper włoski

    4. Risotto z pieczona dynią, wanilia, agrest

    5. Ptyś, konfitura z truskawek, kardamon

Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie (fot. Zuza R.)
Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)
Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)
Venti-tre menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie, restauracja w hotelu regent (fot. Zuza R.)

VENTI-TRE

Belwederska 23, 

00-761 Warszawa

Regent Warsaw Hotel to nie tylko dobre miejsce na biznesowe spotkania. W środku mieści się również restauracja, której menu to czysta przyjemność dla podniebienia.

W Venti-tre dzięki różnorodnemu menu mieliśmy okazję skosztować przeróżne smaki. Dania przygotowane z myślą o mięsożercach znacznie różniły się od wersji wegetariańskich. W pierwszym wariancie zachwycająca była już przystawka, czyli marynowana makrela z jabłkiem i wędzoną śmietaną. W pamięci został również jesiotr podany z tłuczonymi ziemniakami oraz paloną włoską kapustą. Zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie mogli skosztować kremu z młodego szczawiu, który w jarskiej wersji był pozbawiony dodatku chrupiącej prażynki wieprzowej. Dla wegetarian przygotowano zachwycające ravioli z płatków pieczonego buraka z kozim serem, pływające w maślankowym sosie. Zwieńczeniem kolacji była wiśniowa fantazja, czyli czekoladowa pralina podana z gałką rozkosznie kremowych lodów.

Menu Venti-tre:

  • MENU A - mięsne

    1. Marynowana makrela, jabłko, suszona śliwka, wędzona śmietana

    2. Krem z młodego szczawiu i zielonych warzyw, purée ziemniaczane, jajko przepiórcze, prażynka wieprzowa

    3. Jesiotr, tłuczone ziemniaki ze szczypiorem, palona włoska kapusta, consomme z grzybów

    4. Comber z jelenia, kasza orkiszowa z czarnuszką, batat, romanesco, dynia kompresowana z chilli, sos z trawą żubrową i gorzką czekoladą

    5. Wiśniowa fantazja

  • MENU B - bezmięsne

    1. Kaszanka wegetariańska z pieczonego buraka, kaszy bulgur i kwiatu muszkatu, morela, czerwone wino, czarna porzeczka

    2. Krem z młodego szczawiu i zielonych warzyw, maślane purée ziemniaczane, jajko przepiórcze

    3. Risotto z ziaren słonecznika, marchewka, rukiew wodna, olej z pestek dyni

    4. Ravioli z płatków pieczonego buraka, kozi ser, warzywny demi-glace, maślanka, trybula

    5. Wiśniowa fantazja

Venti-tre menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie, restauracja w hotelu regent (fot. Zuza R.)

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk